Jo 20. Kalamaraton Helsingissä toukokuun lopulla – juhlakisan suojelee ministeri Tytti Tuppurainen

Kotkan ja Helsingin rannoilla riittää vilskettä Kalamaratonviikonloppuina. Kuvassa vuoden 2019 Kalamaratonin osanottajia Helsingissä.

Lajikalastajien pitkä odotus päättyy toukokuussa, kun Kalamaratonit kisataan taas koronatauon jälkeen. Kyseessä on juhlakilpailu, sillä Helsingin kisa järjestetään jo 20. kerran. Kalamaratonin suojelijana toimii eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.

Kalamaraton on Suomen vaativin kalastuskilpailu. Joukkueet tavoittelevat Kalamaratonissa vuorokauden aikana mahdollisimman monta eri kalalajia saalispussiin. Kilpailu käydään urheilukalastusvälinein. Kalojen pituudella tai painolla ei kisassa ole merkitystä. Pikkuruinen liejutokko on aivan yhtä arvokas lajipiste kuin kymppikiloinen hauki.

Kalamaraton on synnyttänyt vuosien myötä kokonaisen uuden harrastusmuodon – lajikalastuksen. Se on erityisen suosittu nuorten parissa.

Tänä vuonna Kotka ensin, Helsinki seuraa

Ensimmäinen Kalamaraton järjestettiin Helsingissä vuonna 2001. Kisa levittäytyi Kotkan vesiin 2008, ja vuonna 2014 kisa järjestettiin ensimmäisen kerran myös Turussa. Joensuussa kokeiltiin sisävesikisaa 2012-2015.

Tänä vuonna 24 tunnin kisa käydään ensin Kotkan kalavesillä 14.-15. toukokuuta, ja sen jälkeen Helsingissä 28.-29. toukokuuta. Kotkassa kisakeskuksena toimii Maretarium, Helsingissä Honkaluoto. Kalamaratonit järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Maratonista arvokasta tietoa myös tutkimukselle

Kalastustaitojen lisäksi kisoissa tarvitaan tuntemusta eri kalalajien esiintymispaikoista, lajit on osattava myös tunnistaa toisistaan. Kalamaraton on antanut arvokasta tietoa kalalajien esiintymispaikoista ja -tiheyksistä myös tutkimukselle.

”Tässä kaikessa piilee tapahtuman viehätys. Se vaati monenlaisia taitoja ja luonnon tuntemusta. Kun kisat käydään keskellä kaupunkia, ne tuovat vedenalaisen luonnon lähelle”, kilpailujohtaja Jukka Halonen sanoo.

Kalamaratonilla pikkuruisesta allikkosalakasta saa pisteen yhtä lailla kuin jostain suuremmastakin saaliskalasta.

Kisaennätys on 32 lajia vuorokaudessa

Tähänastinen kisaennätys on 32 eri kalalajia – siis vuorokauden aikana koukutettuja ja varmistettuja lajeja. Species Fishing Team sai tuon tuloksen Helsingin vesiltä vuonna 2014.

Vuosien saatossa tuomariston eteen on tuotu yhä uusia lajeja, jotka on opittu pyytämään, tai joiden paikat on löydetty. Tällaisia ovat tuoreimpina olleet miekkasärki ja vaskikala.

Pieni sensaatio oli vuosi 2009, jolloin Helsingin kisassa saatiin mustatäplätokko. Se oli kaikkien aikojen toinen havainto Suomessa tästä vieraslajista. Lajin leviämisestä ja runsastumisesta kertoo, että nyt mustatäplätokko löytyy liki jokaisen joukkueen saalispussista.

Eurooppaministeri suojelee juhlakisan

Vuoden 2022 juhlakisojen suojelijaksi on lupautunut eurooppaministeri Tytti Tuppurainen. Suojelijat ovat olleet aiemminkin korkeaa tasoa.

Vuosien varrella heitä ovat olleet esimerkiksi tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Jyrki Katainen, EU-komissaari Olli Rehn, Yhdysvaltain suurlähettiläs Charles C. Adams sekä eduskunnan puhemiehet Eero Heinäluoma ja Maria Lohela.

”Olemme iloisia eurooppaministerin suostumuksesta. Kalamaratonissa olisi aineksia suoranaiseksi vientituotteeksi Eurooppaan. Toivomme tulevaisuudessa kisaavamme ainakin Tallinnan ja Tukholman kanssa yhtä aikaa”, Halonen sanoo.

Ensimmäinen Kalamaraton järjestettiin Helsingissä 2001. Monille onkin kertynyt jo useita kisapasseja.