Kalan grillaus keventää lautasta – näillä vinkeillä onnistut

Grillatut hauki-kasvisvartaat ovat herkullinen ja kevyt kesän grilliherkku. Kuva: Jaana Vetikko

Kalan grillaus on hyvä tapa hieman keventää lautasen sisältöä kesällä, ilman että joutuu luopumaan grillaamisen tunnelmasta. Vihanneksilla höystetty kala-ateria valmistuu helposti ja nopeasti grillissä. Näillä vinkeillä varmistat, että saat juuri kypsyysasteeltaan oikean, mehevän grillikalan.

Kala on terveellinen ja kevyt vaihtoehto esimerkiksi perinteisille grillipihveille tai makkaralle. Kala sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja proteiineja.

”Kesähelteillä on mukavampi nauttia kevyestä ruuasta, mausta kuitenkaan tinkimättä. Kaloista löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Kaveriksi voi sitten valita mieleisiään lisukkeita, kuten salaattia tai grillattuja kasviksia”, vinkkaa Kalaneuvoksen toimitusjohtaja ja ”kalaneuvos” Veijo Hukkanen.

Kokonaisen kalan grillaus

Grillattavaksi sopivat hyvin esimerkiksi kaikille tuttu kirjolohi, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven, lohi ja kuha. Kokonaista siikaa tai nieriää grillatessa kalaa ei kannata suomustaa, vaan leikata pintaan viiltoja ja maustaa viiltokohdat.

Suolaus on tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista. Kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa jo aamulla, voi jo illalla käydä grillauspuuhiin.

”Suolausaika riippuu valmistettavasta kalalajista, sen rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa ja sen pidempi on grillausaika. Kala kannattaa grillata ritilän päällä”, kalaneuvos opastaa.

Kalafileen grillaaminen

Kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein, ja maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti.

Maustamisessa voi hyödyntää esimerkiksi Kalaneuvoksen kalamaustetta, jossa on suolaa sopivassa suhteessa muiden mausteiden, kuten korianterin, paprikan ja pippureiden kanssa.

Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja. Voit pyytää kalamestaria leikkaamaan medaljongit valmiiksi tai katsoa helpot video-ohjeet kalaneuvos.fi reseptipankin lohimedaljongit grillissä -reseptistä.

Hyvä variaatio grilliin ovat myös lohikyljykset. Niissä lohi on leikattu valmiiksi kyljyksiksi siten, että ne sopivat erityisesti grillausta ajatellen. Kyljys pysyy hyvin koossa mukana olevan lohen nahan ansiosta.

Grillattujen kalojen kastikkeet

”Nopea ja herkullinen kylmäkastike grillikalalle valmistuu kermaviilistä, hunajasta ja Dijon-sinapista. Mukaan ripaus suolaa ja mustapippuria.
Tujumman kastikkeen saa wasabista, kreikkalaisesta jogurtista ja sitruunamehusta, johon jälleen ripaus suolaa ja mustapippuria”, kuuluu kalaneuvoksen ohje.

Käytä foliota ja huolehdi lämpötilasta

Folio on kalan grillaajan paras ystävä. Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, sillä silloin lopputuloksesta tulee helposti keittokalan makuinen. Ison, kokonaisen kalan alle tulee valita paksumpi folio ja taittaa se vielä kahteen kertaan.

”Kun kala on valmis, sen voi syödä suoraan foliosta tai kiepsauttaa siitä lautaselle. Foliota hankkiessa kannattaa varmistaa, että ostaa nimenomaan grillaamiseen tarkoitettua foliota”, kalaneuvos vihjaa.

Kalafilee valmistuu noin 20 minuutissa

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170-180 astetta. Vähärasvaiset kalat, kuten siika tai nieriä, kannattaa paistaa 160 asteen lämpötilassa. Kalafilee valmistuu grillissä noin 20 minuutissa ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Filee on kypsää, kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti.

Kokonainen kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillausaika on pidempi, noin 45 minuuttia – jälleen kalan koosta riippuen. Lämpötilan kanssa kannattaa olla huolellinen.

”Kaasugrillin lämpötilaa on helpompi säätää. Hiiligrillin kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä, jotta saa aikaan tasaisen, sopivan lämpöisen hiilloksen”, kalaneuvos mainitsee.

Kalan seurana grillissä kypsyvät esimerkiksi tomaatit, sipulit ja paprikat.

Myös kokonainen kuha sopii hyvin grillattavaksi.
Kuva: Jaana Vetikko