Pimeänä vuodenaikana kala käy erinomaisesti auringon korvikkeeksi D-vitamiinin lähteenä – kala-ateria on herkullinen, terveellinen ja ympäristöystävällinen valinta

Esimerkiksi kaikille tuttu ahven on erinomainen D-vitamiinin lähde. Kuva: Pro Kala ry.

Päivät jatkavat lyhenemistään vielä puolitoista kuukautta, joten monella pimeässä Pohjolassa asuvalla jää D-vitamiinin saanti vähäiseksi, kun sen lähdettä auringonvaloa on niukasti tarjolla. Herkullisin tapa päivän D-vitamiiniannoksen saamiseen onkin nyt nauttia kala-ateria.

D-vitamiinia ei ole kovinkaan monissa raaka-aineissa, vaikka ravinnosta olisi etenkin talviaikaan erittäin tärkeää saada D-vitamiinia. Tästä syystä esimerkiksi maitoon lisätään D-vitamiinia. Kasveissa D-vitamiinia ei ole ollenkaan, mutta joissain metsäsienissä sitä on. Suomalaisille tärkeimpiä ravinnosta saatavan D-vitamiinin lähteitä ovat kuitenkin eri kalat, muistuttaa Pro Kala ry tiedotteessaan.

Useat tutut kalat erittäin hyviä D-vitamiinin lähteenä

Kalassa on luontaisesti runsaasti D-vitamiinia. Meille tutut kalalajit kuten kirjolohi, silakka, siika, ahven ja kuha ovat kaikki erittäin hyviä D-vitamiinin lähteitä. Kalan terveelliset ominaisuudet eivät lopu sen vitamiinipitoisuuteen: kalasta saa hyvälaatuista proteiinia, sen rasva on pehmeää rasvaa ja siinä on runsaasti omega-3-rasvahappoja, joita elimistömme tarvitsee, mutta ei pysty tuottamaan itse.

Kaiken tämän lisäksi kala on myös ympäristöystävällistä, sillä kasvatetun kalan ympäristövaikutukset ovat erittäin pienet. Kalastus puolestaan jopa poistaa vesistöistä rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita. Kala on siis todellinen superruoka, joka tekee hyvää niin terveydelle kuin ympäristöllekin.