Tukes: Kelluntahaalareiden turvallisuus kunnossa – merkinnöistä ja käyttöohjeista löytyy parannettavaa

Tukes on testauttanut kelluntahaalareita. Niiden turvallisuudessa ei havaittu puutteita, mutta kaikkien testattujen haalareiden merkinnöistä ja käyttöohjeista löytyi korjattavaa. Kuvan haalarit eivät olleet testattujen joukossa. Kuva: Jaana Vetikko

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti kelluntahaalareita. Kelluntahaalareiden turvallisuudessa ei havaittu puutteita, mutta kaikkien testattujen haalareiden merkinnöistä ja käyttöohjeista löydettiin korjattavaa. Tukes kehottaa yrityksiä kiinnittämään tarkempaa huomiota kelluntahaalareiden ja muiden henkilönsuojainten merkintöihin ja käyttöohjeisiin, jotta kuluttajat saavat tarvittavat tiedot tuotteen turvallista käyttöä varten.

Työterveyslaitoksella teetetyssä arvioinnissa kaikkien tutkittujen tuotteiden merkinnöissä tai käyttöohjeissa todettiin eriasteisia puutteita. Yhden haalarin mukana ei tullut käyttöohjeita ja tuotteen merkinnöistä sekä verkkosivuilla saatavilla olevista käyttöohjeista puuttui osa tiedoista.

Yhdessä haalarissa osa tuotteen merkinnöistä ja käyttöohjeista ei ollut suomeksi ja tyyppitarkastuksen tekijän eli ilmoitetun laitoksen nimi, tunnus ja yhteystiedot puuttuivat käyttöohjeesta. Yhden haalarin merkinnöissä ja käyttöohjeessa oli väitteitä, jotka voivat johtaa kuluttajia harhaan.

Kahdessa haalarissa kantavuuden muutos

Kelluntahaalareista testattiin niiden kantavuus sekä osa toimivuudelle asetetuista vaatimuksista. Tuotteet täyttivät testatuilta osin vaatimukset lukuun ottamatta kahden haalarin kantavuuden muutosta. Kahdessa haalarissa kantavuus lisääntyi sallittua enemmän määritetyn ajan kuluessa.

Kantavuuden lisääntyminen vaikuttaa siihen, miten kelluntahaalari käyttäytyy vedessä. Sallittua suuremman kantavuuden lisäyksen ei kuitenkaan katsottu vaarantavan testattujen haalareiden turvallisuutta.

Tukes pyysi jakelijoilta kelluntahaalareiden tyyppitarkastustodistukset. Yhdelle haalarille valmistaja, joka markkinoi tuotetta omalla tuotemerkillään, ei ollut hankkinut tuotetta koskevaa rinnakkaista tyyppitarkastustodistusta ennen tuotteen markkinoille tuomista. Tukes antoi myyntikiellon siihen asti, kunnes haalarille on hankittu henkilönsuojaimia koskevan lainsäädännön vaatima tyyppitarkastustodistus.

Kuluttajan saatava tarvittavat tiedot turvallista käyttöä varten

”Vaikka testaustulosten perusteella kelluntahaalareiden turvallisuus näyttää lupaavalta, osa yrityksistä ei ole riittävän perillä henkilönsuojaimia koskevista vaatimuksista”, arvioi ylitarkastaja Asta Koivisto Tukesista.

”Yritysten tulee kiinnittää tarkempaa huomiota henkilönsuojainten merkintöihin ja käyttöohjeisiin, jotta kuluttajat saavat tarvittavat tiedot tuotteen turvallista käyttöä varten”, hän sanoo.

Testatut kelluntahaalarimallit:

Biltema kelluntahaalari
• koko M, art. 40-196, Valmistusajankohta 2017.7.25, erätunnus 17311706415
• koko L, art. 40-197, Valmistusajankohta 2017.7.25, erätunnus 17311706415
• koko XL, art 40-198, Valmistusajankohta 2017.7.25, erätunnus 17311706415

Westin kelluntahaalari, W4
• koko M (FS01201): valmistusajankohta I/2017, sarjanumero 007
• koko L (FS01202): valmistusajankohta IV/2017, sarjanumero 009
• koko XL (FS01203): valmistusajankohta IV/2017, sarjanumero 009

Fladen Rescue System kelluntahaalari, Malli 22-845 XB
• koko M: valmistusajankohta 04/18, sarjanumero 43221
• koko L: valmistusajankohta 06/18, sarjanumero 43074
• koko XL: valmistusajankohta 10/17, sarjanumero 42525

Henkilönsuojaimia koskevat säännökset muuttuneet

Kelluntahaalarit ovat luokan II henkilönsuojaimia. Jos maahantuoja tai jakelija tuo henkilönsuojaimen myyntiin omalla tuotenimellään tai tavaramerkillään, maahantuojaa tai jakelijaa koskevat valmistajan velvollisuudet.

Henkilönsuojaimia koskevat säännökset ovat muuttuneet. Kaikkien kaupan pidettävien henkilönsuojainten on pitänyt täyttää uuden henkilönsuojainasetuksen vaatimukset 21.4.2019 lukien.

Vanhan direktiivin mukaisten henkilönsuojainten, jotka on toimitettu myyntiin ja jakeluun EU:n alueelle ennen 21.4.2019, myynti on edelleen sallittua, ellei suojain vanhene tai aiheuta vaaraa käyttäjälle.

Tukes kehittää parhaillaan Tunnen tuotteeni -oppimisalustaa, jolla yritykset pääsevät muun muassa testaamaan vastuullisuuttaan ja tietonsa eri tuoteryhmien vaatimuksista. Oppimisalusta on määrä julkaista keväällä 2020.