Kuusamon Uistin juhlii 50-vuotiasta Puukalaa erikoismallilla

Kuusamon Uistimen 50-vuotiaasta Puukalasta on valmistettu visakoivuinen juhlamalli.

Kuusamon Uistin on tuonut markkinoille Puukala-vaapustaan 600 kappaleen erikoiserän, jolla juhlistetaan tämän maineikkaan haukivieheen 50-vuotispäivää. Kun tavallinen Puukala on työstetty punahongasta, juhlamalli on valmistettu visakoivusta. Sen leukalappu ja koukut ovat kullattuja.

Toimitusjohtaja Kimmo Korpua muistuttaa, että Kuusamon Uistin aloitti tuotantonsa vuonna 1967 balsavaapuista, vaikka se nykyisin tunnetaankin erityisesti metalliuistimistaan.

”Punahongasta valmistettu Puukala tuli sitten kuvioihin parin vuoden päästä. Erikoistuminen metallituotteisiin tapahtui vasta myöhemmin, joten puu on ollut meille tärkeä materiaali. Kun Puukalan täytyy toki olla puuta, niin mikä onkaan näyttävämpi materiaali juhlavaappuun kuin visakoivu”, Korpua sanoo.

Vaikka arvokas juhlamallin Puukala onkin ennen muuta keräily- ja lahjaesine, Korpua uskoo, että jotkut myös kalastavat sillä. ”Onhan siinä näyttävä kuviointi ja uinti taattua Puukalaa”, hän mainitsee.

Haukiviehe, joka pyytää myös isoja ahvenia

Puukala tunnetaan tehokkaana haukivieheenä, mutta se pyytää myös isoja ahvenia. Esimerkiksi Suomen 2,8-kiloinen ennätysahven saatiin sillä vuonna 2010 Ahvenanmaalta.

Sen haukea ärsyttävää tikittävää uintia voi muutella säätämällä vaapun nokkalappua eri asentoihin. Kun tekee muutaman pysäytyksen kelauksen aikana, se imitoi pientä kalaa.

”Puukala on kuitenkin ennen kaikkea käsialaviehe, joten jos et halua pelkästään kelata sitä, voit antaa sille haluamasi uintityylin vavalla heiluttamalla”, Korpua selvittää.

Suomalaista käsityötä

Puukalat valmistetaan alusta loppuun suomalaisena käsityönä. Sen normaaliversiosta on saatavissa sekä vuosikymmeniä vanhoja klassikkovärejä että tuoreempia kuoseja. Visakoivuisen juhlamallin pinnassa sen sijaan on vain lakkakerros.

Puukala on amerikkalaistyyppinen (Pal O Mine) puuvaappu, jonka suunnittelija ja alkuperäinen valmistaja oli jyväskyläläinen Tarmo Lausamo. Vaapun valmistus siirtyi Kuusamon Uistimelle vuonna 1969.

Puukalan juhlamallia on valmistettu 600 kappaleen numeroitu erä ja sitä on saatavilla Kuusamon Uistimen verkkokaupasta tai hyvin varustelluista kalastusvälineliikkeistä niin kauan tuotetta riittää.

Teksti: Ismo Malin