![](https://www.vapaa-ajankalastajalehti.fi/wp-content/uploads/2024/12/A10.-Irroitus.-–-kopio.jpg)
Teksti ja kuva: Juha Jormanainen
Suomen järvet alkavat pullistella kookkaita kuhia. Jopa siinä määrin, että ammattikalastajat laskevat kookkaammat yli viiden kilon yksilöt takaisin, jos sellaisia rysiin eksyy. Kukaan kun ei halua ostaa niitä.
Kuhia perattaessa ruodot ja päät menevät roskiin, mutta ottakaa päistä ensin poskilihat talteen. On takuuvarmasti ruodotonta kalanlihaa, ja niistä syntyy myös seuraava maukas alkuruoka.
Kuhan poskea ja sieniä
400 g kuhan poskilihoja
1 l kauden sieniä, esim. kantarelleja
1,5 dl kalalientä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl japanilaista miso-tahnaa
1-2 prk smetanaa
2 eriväristä paprikaa
½ kurkku
Aloita salaatin teolla, eli kuutioi paprikat ja kurkku. Laita ne salaattikulhoon, mausta hyvällä kylmäpuristetulla oliiviöljyllä ja sekoita varovasti.
Kaada viini ja kalaliemi kattilaan ja keitä, kunnes jäljellä on noin desi. Lisää miso-tahna, tarkista suola ja lisää smetana pienissä erissä. Keitä kastiketta kovalla lämmöllä, jotta se sakeutuu sopivasti.
Kun kastike on valmista, paista poskilihat (vain parikymmentä sekuntia puoleltaan) ja sienet nopeasti voissa. Mausta mineraalisuolalla.
Huomaa, että sienet vaativat runsaasti voita ja kovan paistolämpötilan. Muuten ne vain keittyvät ja vetistyvät pannulla.
Tee lautaselle kastikepeili, nosta poskilihat sen päälle, lisää salaatti ja sienet annokseen. Ruokajuomana tämän kevyen annoksen kanssa suosittelen japanilaista viileää hyvälaatuista sakea ja kylmää japanilaista olutta. Rapea patonkikaan ei ole aivan mahdoton ajatus tämän evään kanssa. Sillä kun saa pyyhittyä kastikkeenloput parempaan talteen.