Helsingin Kalamaratonin voitto Töt-Törölle 28 lajilla – yleisen saaliskalan säyneen puuttuminen ihmetytti

Suomen ennätyskokoinen putkisieraintokko saatiin Helsingin Kalamaratonilla. Pituutta sillä oli 8,8 senttiä. Kuva: Mediataju.

Puolensataa joukkuetta tavoitteli Kalamaratonin voittoa Helsingissä viikonvaihteessa. Kisa käytiin ehkä tavallista viileämmissä vesissä, mikä luonnollisesti vaikutti kalojen syömahalukkuuteen.

Tämän vuoden mestaruus meni joukkue Töt-Törölle, joka sai saaliikseen 28 eri kalalajia. Voitto oli sikäli selvä, että muut mitalistit jäivät kahden lajin päähän.

Kilpailu osoitti myös, ettei putkisieraintokko todellakaan ole enää harvinaisuus Helsingin merivesillä. Tätä vieraslajia kuskattin tuomaristolle kymmenittäin. Laji havaittiin Helsingissä ensimmäisen kerran vasta viime vuonna.

Ässälajeina miekkasärki ja made

Ässälajeja, joita vain yksi joukkue onnistui pyydystämään, olivat miekkasärki ja made. Kisahistoriassa tuotiin näytille ensi kerran myös kaksi särmäneulaa. Ne ovat kuuluneet hyväksyttävien lajien joukkoon (todistettavasti voi koukuttaa suusta) vasta pari vuotta.

Kalamaratonissa lajit nimenomaan koukutetaan, eli niitä ei voi pyydystää verkoilla tai katiskoilla.

Lajikirjo oli kaikkinensa runsas. Yhteensä eri kalalajeja saatiin 33.

Säyneet ja piikkimonni puuttuivat

Lajituomari, tohtori Lauri Urho kiinnitti erityisesti huomiota säyneiden puuttumiseen. Kyseessä on kuitenkin suhteellisen tavallinen saaliskala, jota kukaan ei nyt koukuttanut. ”Säyneen hankaluus toki on, että sitä on vaikea löytää eli tietää, missä kalat kulloinkin uivat”, Urho muistuttaa.

Samoin piikkimonnit jäivät kokonaan puuttumaan. Se on Helsingissä yhden täsmälammen varassa, ja liekö apaja ehtynyt?

Joukkueilla riitti ihmettelemistä myös kisakeskuksessa Honkaluodossa akvaariossa mönkineestä villasaksiravusta. Se oli haavittu edellisen päivän harjoituksissa Kallahdesta.

Helsingin Kalamaraton kisattiin nyt 21. kerran. Sen järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

Helsingin Kalamaratonin tulokset