Lajikalastuksen SM-mitaleista kisataan sunnuntaina Helsingissä

Espoolainen Olli Varhimo lirkki aamutuimiin Honkaluodon rantavesiä SM-kilpailuissa 2019.

Lajikalastuksen Suomen mestaruudet ratkotaan Helsingissä ensi sunnuntaina. SM-kisa käydään nyt toista kertaa pääkaupungin vesillä.

Lajikalastuksessa kilpailijoiden paremmuutta ei ratkota perinteiseen tapaan painavimmalla saalispussilla. Voittoon kahdeksan tunnin SM-kisassa tarvitaan eniten vapavälinein pyydystettyjä kalalajeja. Kilpailijat siis onkivat, virvelöivät, pilkkivät ja perhokalastavat.

Henkikökohtainen Suomen mestaruus on pyydystettävissä nyt kuudetta kertaa. Itse lajikalastuksen kilpailuperinteet ovat toki paljon vanhempia.

Joukkuekilpailuna käytävä Kalamaraton kisataan Helsingissä ensi vuonna jo 20. kerran. Henkilökohtaisen kilpailun kisavesiä ovat Mustikkamaa, Kulosaari sekä Kalasataman ja Sompasaaren itärannat. Kilpailussa liikutaan jalan.

Tulossa tiukka kisa

Kilpailujohtaja Markus Ratinen ennakoi tiukkaa kisaa. Helsingin Kalamaratonissa on päästy jopa 30 kalalajiin, mutta siinä kisassa on aikaa kokonainen vuorokausi mahdollistaen yöaktiiviset lajit, ja kisa-alue on paljon laajempi.

Lisäksi moni kalalaji on toukokuun maratonissa helpommin otillaan ja ulottuvilla, kun esimerkiksi särkikalojen kutu osuu kevääseen.

”Toiselle kymmenelle pääseminen on tässä kisassa jo erinomainen tulos”, Ratinen sanoo.

Kuha ratkaisi viime vuoden kilpailun

Viime vuonna Suomen mestaruuden Helsingissä voitti Juha Salonen. Ratkaiseva laji oli lopulta kuha, jonka Salonen viime hetkillä sai siimansa päähän. Salonen käveli mestaruuden eteen yksitoista kilometriä.

Hän kertoo voittonsa salaisuudeksi oman tien kulkemisen. Salonen ei miettinyt, mitä muut tekivät.

”Tänä vuonna saattaa tulla yllätyksiä, veikkaan voittotulokseksi kaksitoista tai kolmetoista lajia”, viime vuoden mestari arvelee.

Sunnuntaina 16. elokuuta selviää, kuinka monta lajia Suomen mestaruuteen tarvitaan. Yleisen sarjan kilpailu käydään klo 9.00-17.00. Juniorisarja (alle 15-vuotiaat) päättyy tuntia aiemmin.

Lajikalastuksen SM-kisan järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura. Kilpailukeskus sijaitsee Honkaluodossa, Mustikkamaan kupeessa.