Luke toivoo ihmisiltä kirjoituksia tammukasta ja tammukanpyynnistä

Luke toivoo saavansa ihmisiltä kirjoituksia, joissa he kertovat kokemuksistaan tammukasta ja sen pyynnistä. Kuva: Erkki Jokikokko.

Tammukka on perinteisesti ollut olennainen osa Lapin, Kainuun ja koko pohjoisen Suomen arkielämää. Monille se on ollut ensimmäinen kalastuskokemus ja se on tarjonnut särvintä yhtä hyvin heinänteossa kuin poropaimennuksessa ja kotona.

Perinteinen pyynti saattaa olla voimissaan, vaikka nykyisin paikallisten ihmisten näkemysten ja hallinnollis-lainsäädännöllisen tulkinnan välillä on jossain määrin eriäväisyyttä.

Millaisia kokemuksia sinulla on tammukanpyynnistä? Onko sitä harrastettu kotonasi, kun olit lapsi? Oletko itse pyytänyt tammukoita? Mikä merkitys tammukanpyynnillä on kalastusharrastukselle? Millaisia tammukkavedet ovat olleet ja ovat nykyään?

Entä miten kalastuslainsäädäntö on vaikuttanut tammukanpyyntiisi? Entä mitä vaikutusta on ollut kalastuskulttuurin muutoksella (esim. pyydä ja päästä -kalastus, perhokalastuksen nousu, kaupungistuminen)?

Osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja

Kirjoita meille kokemuksistasi! Voit myös liittää mukaan kuvia aihepiiristä. Kaikkien kirjoittaneiden kesken arvotaan viikon oleskelu kalakirjastossa Muonion Jerisjärvellä sekä kirjapalkintoja. Kirjoituksen pituudeksi suositellaan korkeintaan kymmentä sivua.

Lähetä kirjoituksesi 15.7.2020 mennessä sähköpostitse osoitteella: seija.tuulentie@luke.fi tai postitse osoitteella Seija Tuulentie/Luke, Ounasjoentie 6, 96200 Rovaniemi.

Lisätietoja antavat Erkki Jokikokko (erkki.jokikokko@luke.fi; puh. 029 532 7811) ja Seija Tuulentie (seija.tuulentie@luke.fi; puh. 050 391 4438).

Keräyksen järjestää Luonnonvarakeskuksen (Luke) Kemijoen taimen-hanke, joka on osa Interreg Nord –rahoitteista suomalais-ruotsalaista EMRA-hanketta. Tammukan kulttuurisen merkityksen lisäksi hanke käsittelee rakennettujen vesien kunnostamista ja kalastokysymyksiä.

Tammukka on perinteisesti ollut olennainen osa Lapin, Kainuun ja koko pohjoisen Suomen arkielämää. Kuva:Erkki Jokikokko.