
Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa lähes neljä ja puoli kiloa ja tuontikalaa noin kahdeksan ja puoli kiloa asukasta kohti vuonna 2022. Kotimaisen kalan kulutus on laskettu fileepainona ja tuontikalan kulutus osin tuotepainona.
Kotimaisista lajeista eniten kulutettiin kasvatettua kirjolohta (1,6 kiloa) ja ulkomaisista lajeista kasvatettua lohta (2,9 kiloa). Tuontilohen kulutus oli hieman pienempi kuin vuonna 2021.
Norjalaisen kasvatetun lohen jälkeen eniten ulkomaisista tuotteista kulutettiin tonnikalasäilykkeitä ja -valmisteita sekä katkarapuja ja katkaraputuotteita.
Kotimaisista luonnonkaloista eniten syötiin ahventa (0,60 kiloa). Seuraavina olivat hauki (0,59 kiloa), kuha (0,41 kiloa), siika (0,30 kiloa), muikku (0,26 kiloa) ja silakka (0,21 kiloa).
Itse pyydetyn kotimaisen kalan osuus on kasvanut
Merkittävää on, että kaikesta syödystä kotimaisesta kalasta 47 prosenttia oli itse pyydettyä, kun vastaava osuus vuotta aiemmin oli 46 prosenttia. Vapaa-ajankalastajien suuresta merkityksestä suomalaisten pitämisessä kalaruuissa kertoo erityisesti se, että kaikesta syödystä kotimaisesta villikalasta (2,76 kg) peräti 75 prosenttia oli itse pyydettyä, kun vastaava osuus vuonna 2021 oli viisi prosenttiyksikköä pienempi.
Samanaikaisesti kun kasvatetun ja itse pyydetyn kalan osuus kulutuksesta on kasvanut, on kaupallisen kalastuksen osuus kaikesta syödystä kotimaisesta kalasta vähentynyt. Vuonna 2022 kaupallisen pyynnit tuotto oli 0,69 kg (0,97 kg vuonna 2019), kalankasvatuksen tuotto 1,60 kg (1,36 kg vuonna 2019) ja vapaa-ajankalastuksen tuotto 2,07 kg (1,44 kg vuonna 2019).