Vetonaulaksi kaavaillaan suurhaukia – Musta Mäntyjärvi siirtyy paikalliselle kalastusmatkailuyrittäjälle

Yrittäjän hoidettavaksi vuodenvaihteessa siirtyvän Mustan Mäntyjärven vetonaulaksi suunnitellaan suurhaukia.

Metsähallitus vuokraa Lieksan lähellä sijaitsevan Mustan Mäntyjärven paikalliselle yrittäjälle vuodesta 2020 alkaen. Tavoitteena on kehittää alueen kalastusmatkailua. Vetonaulaksi suunnitellaan suurhaukia.

Mustan Mäntyjärven hoito ja hallinta siirtyy vuoden 2020 alussa Metsähallitukselta Matexpro Oy:lle, joka tarjoaa palvelujaan Kalastusretket-nimellä.

Musta Mäntyjärvi on luonnonkalakohde, jossa on erityisesti haukia. Suunnitelmissa on vahvistaa haukikannan kokoa siirtämällä järveen isoja emohaukia läheisestä Ala-Koitajoesta, joka on saimaanlohen kutualuetta.

”Haukia pyytämällä ja siirtämällä saavutetaan tuplahyöty: parannetaan uhanalaisen saimaanlohen poikasten elinolosuhteita ja hyödynnetään suurhaukien potentiaali kalastusmatkailussa. Hauenkalastus on maailmalla nosteessa, mutta Suomi on toistaiseksi jäänyt sivustaseuraajan rooliin”, yrittäjä Matti Pasanen kertoo.

Myös retkeilyrakenteita parannetaan

Pasasen tavoitteena on kehittää Mustan Mäntyjärven tarjontaa myös parantamalla retkeilyrakenteita, kuten taukopaikkoja, ja hankkimalla esimerkiksi veneitä ja kajakkeja asiakkaiden käyttöön. Lisäksi tarkoituksena on palvella alueen muita yrityksiä, sillä myös muut kuin Kalastusretkien oppaat voivat hyödyntää järveä normaalien lupakäytäntöjen puitteissa.

”Haluamme tällaisten vuokrajärjestelyjen avulla tukea paikallistaloutta ja edistää luonnonkalakohteisiin kohdistuvaa, kestävästi toteutettua kalastusmatkailua”, eräsuunnittelija Eero Hartikainen Metsähallituksen Eräpalveluista sanoo.

Lieksan seutu on luontomatkailun näkökulmasta varsin vetovoimainen, sillä alueella sijaitsee Patvinsuon kansallispuisto sekä Ruunaan retkeilyalue, joka on Suomen suosituimpia kalastuskohteita.

Kalastusluvat myy jatkossa yrittäjä

Musta Mäntyjärvi on kuulunut Metsähallituksen Lieksan pyydyslupa-alueeseen 7003 ja Etelä-Suomen vapa-alueeseen 7413. Järvi poistuu näistä lupa-alueista vuoden 2020 alussa.

Kalastuslupia järvelle myy jatkossa alueen yrittäjä, ja ne ovat entiseen tapaan kaikkien hankittavissa. Lupia myydään rajoitettu määrä vuorokautta kohti. Järvi on myös mahdollista vuokrata kokonaan oman seurueen käyttöön. Kalastuslupa oikeuttaa viehekalastukseen uistimella, perholla ja pilkillä.

Mustan Mäntyjärven rannalla voi edelleen leiriytyä yrittäjälle osoitettua aluetta lukuun ottamatta. Leiriytyminen on mahdollista myös läheisen Valkean Mäntyjärven rannalla.