Tavoitteena kerätä Muumien tenholla miljoona euroa vuodessa Itämeren suojelun hyväksi – #MEIDÄNMERI-kampanjassa mukana yli sata organisaatiota partiolaisista suuriin yrityksiin

John Nurmisen säätiön asiamiehen Annamari Arrakoski-Engardtin mukaan #MEIDÄNMERI-kampanja mahdollistaa suuret teot Itämeren hyväksi.

Itämeren tulevaisuuden turvaamiseen tähtäävä #MEIDÄNMERI-kampanja on käynnistynyt ja jatkuu vuoden loppuun. Muumien tekijänoikeuksia hallinnoivan Moomin Characters -yhtiön ja John Nurmisen Säätiön yhteiskampanjalla pyritään vuoden aikana keräämään miljoona euroa säätiön työhön.

Kampanjassa ovat mukana suurin osa Muumi-lisenssinhaltijoista sekä muun muassa Supercell, Sanoma, Orion ja Suomen Partiolaiset. Kaikkiaan mukana on yli 100 organisaatiota kansalaisjärjestöistä suuryrityksiin.

John Nurmisen Säätiö käynnistää #MEIDÄNMERI-kampanjassa kerättyjen varojen turvin uusia hankkeita sekä laajentaa nykyistä toimintaansa. Säätiö rahoittaa lahjoituksilla muun muassa uutta merkittävää avausta Itämeren suojelussa, Lannoitelaivaus-hanketta.

Tässä hankkeessa edistetään päästöjä vähentävien toimintatapojen käyttöönottoa koko Itämeren alueella yhdessä lannoitealan toimijoiden, kuten satamien, satamaoperaattoreiden, lannoitteiden valmistajien ja kaupunkien kanssa. Hanke koskee Suomea ja Suomenlahtea sekä koko Itämeren aluetta ja erityisesti niitä lannoitteiden kauttakulkusatamia, joissa venäläiset toimijat ovat merkittävässä roolissa. Tavoitteena on suuren mittaluokan ympäristövaikutus.

Kipsikäsittely hillitsee maatalouden ravinnepäästöjä

Säätiö on tehnyt merkittävää työtä myös maatalouden ravinnepäästöjen hillitsemiseksi. Se on ollut mukana tuomassa Suomeen uutta tehokasta vesiensuojelumenetelmää, peltojen kipsikäsittelyä. Keinoa on sovellettu sekä Liedon Savijoen että Vantaanjoen kipsihankkeissa ja kuluvana vuonna säätiö on mukana laajentamassa kipsin käyttöönottoa Itämeren rantavaltioihin.

Puhdas Itämeri -hankkeiden ohella säätiö rahoittaa kampanjavaroilla valtakunnallista Muistojen meri -kulttuurihanketta. Hankkeen tavoitteena on aktivoida suomalaiset miettimään suhdettaan Itämereen keräämällä tärkeimpiä ja sykähdyttävimpiä merimuistoja. Muistojen kirjo ja suomalaisten Itämeri-suhde kuratoidaan monimediaiseksi näyttelykokonaisuudeksi.

Myös yksittäiset ihmiset voivat osallistua

”#MEIDÄNMERI-kampanja mahdollistaa suuret teot Itämeren hyväksi. Tämä on meille ainutlaatuinen tilaisuus nostaa Itämeri maailmankartalle ja teemme kaikkemme, jotta saamme kampanjan avulla mahdollisimman suuren hyödyn Itämerelle ja sen perinnölle ”, John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt toteaa.

Yritysten ohella myös yksittäiset ihmiset voivat tehdä lahjoituksia kampanjalle. John Nurmisen Säätiön tähänastisen työn perusteella on voitu laskea, että 10 euron lahjoituksen avulla Itämerestä pystytään poistamaan noin 40 kiloa sinilevää.

Moomin Characters lahjoitti itse kampanjaan sen lanseerauksen yhteydessä 150 000 euroa. Kaikki kampanjaan osallistuvat yritykset ja organisaatiot löytyvät listattuna kampanjasivustolta. Sivustolta voi myös seurata kampanjalaskurin päivittymistä kohti kampanjan tavoitesummaa, miljoonaa euroa.

Muumimainen kampanjaohjelma ilahduttaa läpi vuoden

Vuoteen 2020 osui myös Muumi-tarinoiden juhlavuosi, sillä ensimmäinen Muumi-tarina, luonnonkatastrofin keskelle sijoittuva Muumit ja suuri tuhotulva julkaistiin 75 vuotta sitten. “Pidimme itsestään selvänä, että juhlavuoden huomio tulee suunnata Muumi-tarinoiden inspiroijana toimineen ainoan meremme puhdistamiseen ja auttamiseen”, Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström sanoo.

Kampanjavuoteen kuuluu niin #MEIDÄNMERI-teemaisia näyttelyitä, konsertteja kuin monipuolisesti erilaisia lasten tapahtumia. Kampanjan koko ohjelma päivittyy läpi vuoden osoitteessa www.meidänmeri.fi.

Helmikuussa laulaja Emma Klingenberg esittelee ensimmäistä kertaa laajan Tove Janssonin laulujen sanoituksiin kohdistuneen selvitystyönsä tulokset Svenska Teaternin konserttisarjassa “Tove Jansson – Visdiktaren”, jossa kuullaan Tove Janssonin sanoitusaarteita.

Juhannuksena Helsingin Töölönlahti muuntautuu rakastetun Vaarallinen juhannus -muumikirjan innoittamana koko perheen Midsummer Madness -festivaaliksi, jossa esimerkiksi kirjasta tutulla Töölönlahdella kelluvalla lavalla nähdään teatteri- ja musiikkiesityksiä.

Muumit esillä myös Kansallismuseossa

Myös Kansallismuseo osallistuu juhlavuoteen avaamalla 15. toukokuuta kaikenikäisille soveltuvan “Rohkeus, rakkaus, vapaus” -näyttelyn, joka esittelee muumien filosofiaa ja elämänarvoja, kuten ystävyyttä, rakkautta, luonnon kunnioittamista ja tasavertaisuutta. Tampereella sijaitseva maailman ainoa Muumimuseo järjestää myös osana kampanjaa Muumit ja meri -näyttelyn.

Kampanja on levinnyt myös kansainvälisesti esimerkiksi Ruotsiin, Isoon-Britanniaan ja Japaniin. Lontoossa Euroopan suurin kaupungin yhteyteen perustettu kosteikon luonnonsuojelualue Walthamstow Wetlands järjestää monipuolista vesistöjen suojeluun keskittyvää koko perheen ohjelmaa. Alueella järjestetään myös näyttely Tove Janssonin suhteesta mereen, jonka yhteyteen luodaan hänen kesäparatiisissaan, Klovharu-saarella nauhoitettu uusi musiikkiteos.

Ruotsissa kampanjaa esitellään näkyvästi muun muassa Tukholman venemessuilla, lukuisilla eri kirjafestivaaleilla, Merihistoriallisessa museossa näyttelyn muodossa sekä kuuluisassa Gotland Runt -purjehduskilpailussa.

#MEIDÄNMERI-kampanja on myös näkyvästi mukana 27. elokuuta John Nurmisen Säätiön järjestämässä Itämeripäivässä.