Paras maisemahanke löytyy Kotkasta: Upea yhdistelmä puistoja, vesistöjä ja arkkitehtuurin helmiä

Katariinan meripuisto on osa Kotkan kansallista kaupunkipuistoa, joka valittiin vuoden 2018 parhaaksi maisemahankkeeksi Suomessa. Kuva: Tapio Heikkilä/Ympäristöministeriö

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on palkittu Suomen parhaana maisemahankkeena 2018. Kyseessä on upea yhdistelmä Kotkan puistoja, vesistöjä ja arkkitehtuurin parhaita paloja. Palkinnon luovutti asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Helsingissä perjantaina 19. lokakuuta.

”Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on ainutlaatuinen kokonaisuus ja hieno käytännön esimerkki kaupungin sitoutumisesta viher- ja virkistysalueiden kehittämiseen. Kotkassa on luotu korkeatasoista kaupunkiympäristöä oivaltavan suunnittelun ja pitkäjänteisen maisemanhoitotyön myötä”, ministeri sanoo.

Haussa joka toinen vuosi

Suomen parasta maisemahanketta etsitään joka toinen vuosi ympäristöministeriön järjestämässä kilpailussa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui eri puolilta Suomea viisi kovatasoista hanketta, joista jokainen täytti kilpailulle asetetut kriteerit. Kilpailu oli avoinna kansalaisjärjestöille sekä paikallisille ja alueellisille viranomaisille, jotka ovat suojelleet, hoitaneet tai suunnitelleet maisemia.

Kilpailun tuomaristossa oli edustus ympäristöministeriöstä, Museovirastosta, Turun yliopistosta, Aalto-yliopistosta ja Suomen maisema-arkkitehtiliitosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä.

Suomessa jo yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa

Vuonna 2014 perustettu Kotkan kansallinen kaupunkipuisto lähtee tavoittelemaan ensi vuonna Suomen edustajana Euroopan neuvoston maisemapalkintoa.

”Kansallisen kaupunkipuiston konsepti on kansainvälisesti poikkeuksellisen kiinnostava, mikä lisää Suomen mahdollisuuksia Euroopan maisemapalkinnon tavoittelussa. Suomeen on perustettu jo yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa, kun Ruotsissa on vasta yksi ja muualla Euroopassa ei vielä yhtäkään”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Tapio Heikkilä

Euroopan maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua, ja -suunnittelua. Eurooppalainen maisemayleissopimus on voimassa 39 maassa, Suomessa vuodesta 2006. Maisemapalkinto on tunnustus esimerkillisistä, maisemanhoitoa edistävistä toimenpiteistä.

Suomen paras maisemahanke 2018 -kilpailuun tulleet ehdotukset

Maisematarinoita ja Maisemahelmiä Pirkanmaalla, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria Etelä-Suomi
Mukkulan kartanonpuisto, Lahden kaupungin kaupunkiympäristön palvelualue
Norrlinin puisto Vanhassa Vääksyssä, Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys ry
Tampereen avoimien alueiden viherpalveluohjelma, Tampereen kaupunki
Kotkan kansallinen kaupunkipuisto, Kotkan kaupunki

Lauantaina 20.10. vietetään kansainvälistä maisemapäivää

Suomen paras maisemahanke 2018 palkittiin kansainvälisen maisemapäivän aattona Maisemasymposiumissa Helsingissä. Tilaisuus juhlisti lauantaina 20.10. vietettävää kansainvälistä maisemapäivää, jota juhlitaan tänä vuonna Suomessa teemalla ”Ylistys arkimaisemille”.

Juhlapäivään on valmistauduttu #arkimaisema-valokuvakampanjalla, johon on osallistuttu Instagramissa jo pitkälti yli tuhannella kuvalla. Kampanja huipentuu maisemapäivänä Instagramissa järjestettävään valokuvakilpailuun.