Pehmeäksi paistettu nahkiainen on syyskauden herkku – sesonki kestää aina jouluun saakka

Sesongin ensimmäiset nahkiaiset ovat monille haluttua herkkua, jota odotetaan vesi kielellä. Kuva: Nakkilan Nahkiaispaistamo.

Nahkiainen on ollut arvostettu herkku suomalaisessa ruokakulttuurissa jo vuosisatojen ajan. Nyt niiden sesonki on alkamassa, ja se jatkuu aina jouluun asti. Kypsät nahkiaiset nautitaan joko sellaisenaan tai sinappikastikkeen kera.

Kalaan ja kalaruokiin erikoistuneessa, Pro Kalan perustamassa Syödään kalaa -ryhmässä on keskusteltu tänä syksynä vilkkaasti nahkiaisista. Niitä voi ostaa esimerkiksi paistamoista, toreilta, kalamarkkinoilta ja isommista kaupoista.

Ryhmässä on kehuttu erityisesti Nakkilan Nahkiaispaistamoa siitä, että siellä osataan valmistaa tätä kyseistä herkkua poikkeuksellisen hyvin. On siis aika ottaa selvää, mikä on onnistuneiden nahkiaisten salaisuus.

Nakkilassa nahkiaisen pyynnillä on vahvat perinteet

Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan nahkiaisen pyynnillä on aina ollut vahvat perinteet Nakkilassa, ja nahkiainen löytyy myös kunnan vaakunasta. Myös Nakkilan Nahkiaispaistamo on perinteikäs, sillä se on perustettu jo 1940-luvulla.

”Mummoni ja pappani ovat pistäneet tämän pystyyn, ja me luotsaamme yritystä nyt veljeni kanssa. Toiminnassa on mukana sekä isämme että myös jo neljäs polvi”, kertoo Nakkilan Nahkiaispaistamon toimitusjohtaja, yrittäjä Mikko Vilponen.

Voitava syödä vaikka pelkillä ikenillä

Yrityksen erikoisuus on se, että nahkiaiset paistetaan perinteisesti avotulella, ja niiden valmistukseen käytetään leppähalkoja. Kypsennys vaatii aikaa ja malttia.

”On tärkeää saada nahkiainen niin kypsäksi, ettei sitä tarvitse paljoa pureskella, vaan sen voi syödä vaikka pelkillä ikenillä”, Vilponen naurahtaa.

”Tällaisella perinteisellä tavalla kypsennettyjä nahkiaisia ei enää tahdo saada kovin monesta paikasta, sillä nahkiainen on todella hidas kypsymään. Se on rasvainen ja sitkeä kala, joten sitä pitää paistaa noin 45–50 minuuttia. Samassa lämpötilassa suunnilleen samankokoiset silakat kypsyvät jo noin viidessä minuutissa.”

Nautitaan mieluiten uunituoreina

Aitoon nakkilalaiseen tapaan nahkiaiset nautitaan yleensä konstailematta, mieluiten uunituoreina, suoraan paperikääreestä ja ilman lisukkeita. Jos niille kaipaa jotain kaveriksi, Vilponen suosittelee sinappikastiketta, tarvittaessa myös hiivaleipää. Juomaksi sopii parhaiten kylmä maito.

Kaupasta ostetut nahkiaiset nautitaan kotona usein kylmänä. Se on hyvä tapa, mutta jos ne haluaa lämmittää, Vilponen suosittelee nopeaa grillaamista.

”Jos ne lämmittää pannussa, tuoksu on yllättävän vahva. Mikro taas ei oikein sovi, koska nahkiaiset ovat hyvin rasvaisia, ja poksahtelevat helposti mikrossa.”

Suurin menekki rannikkoalueilla

Nakkilassa paistettuja nahkiaisia toimitetaan suurten kauppaketjujen valikoimiin ympäri Suomen, mutta suurin menekki niille on rannikkoalueilla.

”Pohjoisessa ei ole paljon niille käyttöä, kun niiden käyttöön ei ole totuttu. Joskin meillä on Rovaniemellä viisi henkilöä, jotka tilaavat sinne nahkiaisia,” Vilponen kertoo.

Perinteikäs yritys on saanut uusia asiakkaita – ja paljon huomiota sen jälkeen, kun se lähti markkinoimaan modernilla tavalla ja perusti TikTok-tilin. ”Arvasin, että kommentteja tulee siellä taatusti puolesta ja vastaan, mutta yllättävän paljon on tullut hyvää palautetta ja tsemppiä.”

Raaka nahkiainen narskuu suussa

Vilponen on törmännyt usein nahkiaisia koskeviin ennakkokuuloihin. Monesti ne johtuvat siitä, ettei nahkiaisia ole koskaan edes uskallettu maistaa, tai siitä, että henkilö on syönyt niitä väärin valmistettuna.

”Nahkiainen ei saa narskua suussa, silloin se on jäänyt raa’aksi ja on myös maultaan kitkerää. Jos sellaista on maistanut, niin ei mikään ihme, jos siitä ei tykkää!”

Mikä on nahkiainen?

Nahkiaiset (Lampetra fluviatilis) ovat sormenpaksuisia, tummanharmaita ja pitkulaisia ympyräsuisia. Ne ovat suomuttomia ja leuattomia. Nahkiainen kasvaa noin 25–35 cm pitkäksi.

Nahkiaista esiintyy rannikolla ja Itämereen laskevissa joissa. Parhaita nahkiaiskantoja löytyy tiettävästi itäisen Suomenlahden sekä Satakunnan ja Pohjanmaan joista.

Nahkiaisia syödään yleensä savustettuina ja hiillostettuina, joko sellaisenaan tai marinoituna. Satakunta on valinnut nahkiaisen maakuntakalakseen, ja se löytyy myös Nakkilan vaakunasta.

Sinappi-majoneesikastike nahkiaisille
2 dl makeaa sinappia
2 dl tillisilppua
1,5 dl majoneesia
0,5 dl kermaa

Sekoita aineet keskenään ja anna vetäytyä. Tarjoile nahkiaisten kanssa.