Pidä Saaristo Siistinä ry ja Meri on lastattu -dokumenttielokuva yhteistyöhön vesistöjen roskaantumisen ehkäisemiseksi

Rannoilta löytyvän muoviroskan kirjo on laaja. Ensi vuonna valmistuva Meri on lastattu -dokumenttielokuva pyrkii nostamaan Itämeren ja Suomen järvien muoviroskaongelman kansalaisten tietoisuuteen ja kannustamaan kaikkia lähtemään Siisti Biitsi -rantasiivoustalkoisiin. Kuva: Tuffi Films Oy.

Kaikkien vesilläliikkujien valtakunnallinen ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry on lähtenyt mukaan vaikuttavuusyhteistyöhön Tuffi Films Oy:n uuden Meri on lastattu -dokumenttielokuvan puitteissa. Yhteistyön avulla halutaan nostaa Itämeren ja Suomen järvien muoviroskaongelmaa kansalaisten tietoisuuteen sekä kannustaa kaikkia lähtemään Siisti Biitsi -rantasiivoustalkoisiin.

Siisti Biitsi on Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivoustalkoo-ohjelma, joka on toiminnassa jo seitsemännettä vuotta. Tavoitteena on kasvattaa kerättyjen rantaroskien ja siivottujen rantojen määrää.

”Dokumenttielokuvan kautta avautuu kiinnostava näkökulma meriroska-aiheeseen. Yhteistyö Tuffi Films Oy:n kanssa tuo PSS ry:lle ja Siisti Biitsille raikkaan uuden väylän tavoittaa uusia kohderyhmiä ja toimijoita. Mitä monipuolisemmin aihetta lähestytään, sitä paremmin pystymme ymmärtämään sen syitä ja seurauksia ja etsiä sekä tarjota ratkaisumalleja ongelmaan”, kertoo PSS ry:n projektikoordinaattori Julia Jännäri.

Oppia muoviroskan syistä ja seurauksista

Meri on lastattu -dokumenttielokuvalle myönnettiin kesäkuussa 2020 tukea vaikuttavuustyöhön. Tuen myönsivät Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ja Kirkon mediasäätiö. Elokuvan avulla tehdään tunnetuksi rantojen arteenetsintää ja muoviroskan keräämistä.

Se myös opastaa leikin ja pelin kautta merien ja muiden vesistöjen muovikuorman syistä ja seurauksista. Ensi-iltansa elokuva saa vuonna 2021, jolloin julkaistaan myös PSS ry:n ja Tuffi Films Oy:n yhteinen aiheeseen liittyvä kampanja.

Toivoa herättävää toimintaa

”Rantojen aarteenmetsästäjien toiminta on toivoa herättävää. Elokuvallani pyrin jakamaan tätä tietoa ja taitoa. Yhteistyö Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa antaa elokuvalle hienon mahdollisuuden levittää sanomaa monipuolisesti”, iloitsee ohjaaja Anna Antsalo.

Meri on lastattu -elokuvan ideana on näyttää, miten rannoille hautautunut arkeologinen kerros kertoo jälkipolvillemme ajasta, joka on muovitavaran kyllästämä. Elokuva seuraa ihmisiä, jotka etsivät rannoilta aarteita hylkytavaran joukosta. Useat heistä samalla myös siivoavat. Se kertoo myös tarinan ihmisen suhteesta luontoon ja siitä, mitä jätämme jälkeemme.

Yhteistyö Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa antaa elokuvalle hienon mahdollisuuden levittää sanomaa monipuolisesti”, ohjaaja Anna Antsalo iloitsee. Kuva: Tuffi Films Oy.