Eurooppalainen RIWET-hanke tukee julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä vesien tilan parantamiseksi

Tusschenwater-kosteikko Alankomaissa. Kuva: Damjan Habe.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on mukana Euroopan laajuisessa RIWET-hankkeessa, joka edistää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä lisätäkseen toimijoiden osallistumista vesistöjen ja kosteikkojen ennallistamiseen, hoitoon sekä suojeluun.

Joet ja kosteikot ovat ratkaisevassa asemassa pitkän aikavälin kestävyyden kannalta eurooppalaisessa maisemassamme. Kuitenkin tilankäytön kasvavan kysynnän vuoksi, jota esimerkiksi asuminen, teollisuus ja maatalous edistävät, on näiden jokien ja kosteikkojen laajuus sekä laatu heikentynyt jopa 35 prosenttia 1970-luvulta lähtien. Jokien ja kosteikoiden ennallistamiseksi ja kunnostamiseksi tarvitaan toimivia ohjaavia politiikan välineitä sekä yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Ratkaisuja ilmastonmuutoksen luomiin haasteisiin

Ilmastonmuutoksen myötä kohtaamme yhä useammin poikkeuksellisia sade- ja kuivuusjaksoja. ”Jotta näistä muutoksista voidaan selviytyä, hiilen sitoutumista parantaa, tulvia torjua, vesien tilaa parantaa ja luonnon monimuotoisuutta lisätä, tarvitaan uusia mukautuvia käytäntöjä joki- ja kosteikko vesiekosysteemien palauttamiseksi ja suojelemiseksi, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen RIWET-hankekoordinaattori Helena Puro kertoo.

Luonnollisesti muodostuneet joet ja kosteikot ovat luontopohjaisia ratkaisuja tulevien sääolojen kohtaamiseen. Leveät, epäsäännöllisen muotoiset joet ja jokiuomat, suot ja turvemaat pidättävät vettä pidempiä aikoja ja purkavat hitaammin, mikä johtaa korkeampaan biodiversiteettiin ja lisätilaan veden varastointiin samalla kun ne yhdistävät elinympäristöjä laajemmassa ympäristössä. Muutos on tarpeen ja meidän on pyrittävä luonnonmukaisiin ratkaisuihin paremman hallinnoinnin avulla aktiivisten osallistujien kanssa.

Hankkeessa Euroopan laajuista yhteistyötä

RIWET-hankkeessa 12 yhteistyökumppania 11 alueelta eri puolelta Eurooppaa tekevät yhteistyötä yhteisöjen, organisaatioiden ja maanomistajien kanssa suunnitellakseen yhdessä paikallisia ja alueellisia pitkän aikavälin ratkaisuja.

”Hankkeessa jaetaan tietoa ja hyväksi todettuja käytäntöjä sekä kehitetään laajalti hyväksyttyjä linjauksia ja luonnonmukaisia ratkaisuja sinivihreän infrastruktuurin ennallistamiseksi ja entistä ilmastokestävämmän Euroopan luomiseksi, Helena Puro täydentää.

Hanke on saanut rahoitusta Interreg Europe -ohjelmasta. Hankeaika on 2024–2028 ja hankkeen kokonaisbudjetti on 2,2 miljoonaa euroa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on yksi hankekumppaneista ja tekee alueellaan yhteistyötä vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmän kanssa.