Seafood Innovations -kilpailu etsii kalaan liittyviä innovaatioita ja tuoteuutuuksia

Viime vuoden kilpailun voittaja Kalamuru uuniperunan täytteenä.

Paraikaa etsitään kala-alan kumouksellisinta innovaatiota ja mielenkiintoisinta kalatuoteuutuutta! Toista kertaa järjestettävä Seafood Innovations -kilpailu on startannut nyt elokuussa ja jatkuu lokakuuhun. Kilpailusarjoja on tänä vuonna kaksi, ja voittajille on luvassa 10 000 euroa kummassakin sarjassa.

Seafood Innovations 2023 on kaikille avoin kilpailu, jossa etsitään kalan käyttöä tai tarjontaa edistäviä uusia ratkaisuja ja innovatiivisia tuoteuutuuksia. Kilpailusarjat ovat: innovatiiviset kalatuotteet ja konseptit sekä teknologiset innovaatiot.

Kisaan voivat osallistua vuosien 2022–2023 aikana edistetyt tai käyttöön otetut innovaatiot ja kyseisenä aikana lanseeratut kalatuotteet. Innovaatio voi kirittää esimerkiksi kalan tuotantoa, käsittelyä, logistiikkaa, käyttöä tai vaikkapa pakkausta. Tuoteuutuus voi olla vaikkapa tutun raaka-aineen uudenlaiseksi jalostettu versio tai uudelle kohderyhmälle lanseerattu tuoteuutuus.

Osa Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa

Kilpailu on osa Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa ja sen idea on peräisin edistämisohjelman puitteissa toimivalta Kalakumousverkostolta. Kilpailun toteuttaa Pro Kala ry.

”Toivomme, että kalan koko ketju alkutuotannosta valmiisiin tuotteisiin saakka näkyy vahvasti kilpailuun ilmoitetuissa innovaatioissa. Kala-ala kehittyy huimaa vauhtia ja on täynnä uutta teknologiaa sekä huikeita mahdollisuuksia, joita haluamme nostaa kilpailun avulla esille”, kertoo Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Partanen sanoo, että hyvän innovaation ei tarvitse olla suuri – kunhan se toimii, ja ratkaisee ongelman, jota ei ole aiemmin ratkaistu. Innovaation omistaja voi olla yksityishenkilö, yritys tai muu organisaatio.

Viime vuonna kovatasoinen kilpailu

Seafood Innovations -kilpailu toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2022, ja silloin kilpailuun osallistui kymmeniä innovaatioita. Partanen kertoo, että taso oli kova, ja hän uskoo, että tänä vuonna saadaan kahden kilpailusarjan myötä arvioitavaksi entistä monipuolisempia innovaatioita.

”Haluamme mukaan innovaatioita, joista on jo kokemuksia ja dataa, eli pelkkä hyvä idea ei vielä riitä”, Partanen kertoo. Hän sanoo, että myös vuoden 2022 osallistujat ovat tervetulleita hakemaan kisaan uudelleen, jos innovaatiota on kuluneen vuoden aikana työstetty eteenpäin.
Vuoden 2022 Seafood Innovations -kilpailun voitti Lagerblad Foods Oy:n Kalamuru.

”Meille ja tuotteellemme voitto oli erittäin positiivinen asia. Saimme yrityksenä näkyvyyttä, ja palkinto herätti kiinnostusta tuotetta kohtaan. Tuote bongattiin tuolta ehdokkaaksi myös Pro-palkintoon, jonka se sitten saikin. Voiton ansiosta saimme myös paremmin äänemme kuuluviin ja pystyimme kertomaan tekemisistämme ja ajatuksistamme”, sanoo Lagerblad Foods Oy:n johtaja Timo Luotonen.

”Kannustamme ehdottomasti muita yrityksiä hakemaan mukaan! Mekään emme ilmoittautuessamme osanneet edes kuvitella, että Kalamuru noteerattaisiin noin korkealle. Mutta selvästi meillä oli tuohon hetkeen oikea tuote kisassa, ja sitten kävi niin kuin kävi. Voitto myös vahvisti ajatustamme siitä, että olemme oikealla tiellä tuotteittemme kanssa.”

Osallistumisaika päättyy lokakuun puolivälissä

Vuoden 2023 Seafood Innovations -kilpailu on startannut nyt elokuussa, ja osallistumisaika päättyy 15.10. Kilpailun innovaatioita ja tuoteuutuuksia arvioivat asiantuntija- ja arviointiraadit, joiden puheenjohtaja on Nordic Food Tech Venture Capital -ruokateknologiarahaston perustajiin kuuluva Lauri Reuter.

Asiantuntijaraati arvioi kilpailutyöt ja valitsee niistä kolme parasta kummassakin sarjassa shortlistalle, jotka julkistetaan 19.10. Voittajat julkistetaan torstaina 2.11.2023 Kalatalouden Innovaatiopäivillä Helsingissä. Molempien sarjojen voittajat palkitaan 10 000 eurolla.

Lisätietoja kilpailusta