Keittiömestari Sami Rekola suosittelee: Vapuksi sillikaviaaria ja silli-smörrebrödia

Sillikaviaari.

Vappu ja silli kuuluvat erottamattomasti yhteen. Moni nauttii silliä sellaisenaan, mutta siitä voi valmistaa myös monipuolisesti kylmiä ja lämpimiä ruokia. Keittiömestari Sami Rekola suosittelee kokeilemaan vappuna esimerkiksi sillikaviaaria ja sillillä päällystettyä smörrebrödiä.

Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan, että silli kuuluu suomalaisessa ruokaperinteessä moneen juhlaan, ja yksi niistä on vappu. ”Perheenisänä ja kokkina minua ilahduttaa suuresti se, että uudetkin sukupolvet tutustuvat perinteisiin ruokiin ja raaka-aineisiin, kuten silliin, juhlahetkien kautta”, sanoo keittiömestari Sami Rekola.

Kotimaisen, muutama vuosi sitten ilmestyneen Silli & silakka – tarinoita hopeakyljistä -kirjan reseptit ovat Rekolan käsialaa. Niitä tehdessään hän inspiroitui käyttämään silliä monipuolisesti, ja suosittelee sitä muillekin.

Silli ei jää muiden varjoon

”Silli on mainio raaka-aine! Se on tuhtia evästä sekä maun että suolan puolesta, eikä se todellakaan jää muiden varjoon, Rekola naurahtaa.

Rekolan mielestä silli toimii hyvin lämpimissä, husmanskost-henkisissä arkiruuissa, mutta sopii vielä paremmin kylmiin ruokiin. Kylmien silliherkkujen makumaailma sopii tähän päivään, ja esimerkiksi sillikaviaari on klassikko, joka Rekolan mielestä toimii aina.

Toiseksi vapputarjottavaksi hän valitsisi silli-smörrebrödin eli tanskalaistyylisen avoimen voileivän, jossa on runsaasti täytteitä.

”Kun yhdistää silliin vaikkapa saaristolaisleipää, savuista juustoa ja perunaa, niin väkisinkin herahtaa vesi kielelle!”

Juhliin ja juhlapyhiin kannattaa valita tarjottavaksi ruokia, jotka voi valmistella etukäteen, mielellään jo edellisenä päivänä. Silloin saa itse nauttia juhlista rauhassa, ilman paineita hääriä keittiössä. Silli onkin erinomainen tarjottava juhlaan, sillä silliruokien maut vain paranevat, kun niiden antaa tekeytyä rauhassa.

Ruokajuomiksi raikasta lageria tai kuohuviiniä

Silliruokien kumppaniksi Rekola suosittelee esimerkiksi perunasalaattia, pikkelöityjä vihanneksia, leipää ja keitettyjä kananmunia. Lisäksi tarvitaan myös sillille sopivia juomia.

”Sillipiiraan kaverina nauttisin itse olutta, varmaankin raikasta lageria. Smörren kaverina taas toimii kuohuviini tai samppanja. Ja ne, jotka haluavat nauttia vappuna snapseista, voivat toki yhdistää myös niitä silliruokiin!”

Sillikaviaari

2 matjessillifileetä
1 keltasipuli hienonnettuna
1 pieni omena kuutioituna
2 kovaksi keitettyä kananmunaa karkeana silppuna
2 rkl kotimaista väkevää sinappia
100 g créme fraîchea
puolikas puntti tilliä varsineen hienonnettuna

Leikkaa silli reiluiksi kuutioiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa

Silli-parsakaalisalaatti ja sinappivinegretti

500 g varsiparsakaalia (broccolinia)
400 g kirsikkatomaatteja
100 g vaaleaa hapanjuurileipää
4 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Lisäksi:
100 g matjessilliä viipaloituna
4 keitettyä kananmunaa

Sinappivinegretti:
2 rkl Dijonin sinappia
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
puolikas valkosipulinkynsi
1 tl sokeria

Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Laita varsiparsakaalit, tomaatit ja kuutioitu leipä uunipellille. Mausta suolalla ja oliiviöljyllä.

Paahda vihanneksia ja leipäkuutioita uunissa 8–10 minuuttia, kunnes ne ovat kevyesti ruskistuneet. Valmista sillä aikaa kastike sekoittamalla ainekset keskenään.

Kokoa salaatti paahdetuista vihanneksista, sillistä sekä keitetyistä kananmunista. Kaada kastike salaatin päälle tai tarjoa se erikseen.

Silli-perunapiiras ”Tarte Tatin”

Piirakkataikina:
4 dl vehnäjauhoja
150 g voita
3 rkl vettä

Täyte:2 sipulia
50 g voita
1 kg kiinteitä perunoita
1 paketti matjessillifileetä
50 g emmentaljuustoraastetta

Sekoita pohjataikinan ainekset tasaiseksi. Laita taikinakimpale kelmussa kylmään noin tunniksi. Vetäytynyttä ja kylmää taikinaa on merkittävästi helpompi käsitellä.

Valmista täyte: leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota paistinpannulla voissa miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kauniisti ruskistunut ja pehmennyt. Siirrä sivuun odottamaan.

Kuori ja viipaloi perunat sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuutioi sillit ja raasta juusto. Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Levitä pohjalle kerros perunaviipaleita kauniisti limittäin, laita päälle sipulit ja juusto. Asettele päälle loput perunat.

Kauli piirakkataikina noin viiden millin paksuiseksi ja peitä peruna-silli-sipuliseos taikinalla. Taittele taikinan liepeet vuoan reunoille perunakerroksen väliin.

Paista piirasta 160-asteisessa uunissa noin 35–40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja taikinan pinta reilusti ruskistunut. Tarkista perunoiden kypsyys hammastikulla.

Anna piiraan jäähtyä vuoassa vähintään 20 minuuttia. Irrota vuoan kehä ja kumoa piiras Tarte Tatinin tapaan tarjoiluvadille.

Silli-parsakaalisalaatti.
Silli-perunapiiras-tarte-tatin.