Teksti ja kuva: Juha Jormanainen
Suolakala maistuu monelle, ja sen valmistaminen on helppoa. Mutta muutama asia on syytä ottaa kalan suolauksessa huomioon. En ole koskaan innostunut kevyesti suolatusta kalasta, sillä purutuntuma on hieman niljakas. Raaka tai vain aavistuksen suolautunut kala sopii paremmin sushiin. Mielestäni kalan pitää olla kunnolla suolautunut, mutta ei tapposuolainen.
Muista, että suola imeytyy kalan lihaan noin sentin vuorokaudessa. Kun tämän pitää mielessä, suolakala onnistuu aina. Jos käy niin, että kala on liian suolaista, siihenkin löytyy apu. Ei muuta kuin kalafilee vartiksi kylmän juoksevan veden alle ja liika suola lähtee pois. Oikein suolatun kalan liha on napakkaa, ja siitä pystyy leikkaamaan ohuen ohuita siivuja.
Seuraava ohje on helppo, mutta lopputulos hivelee niin silmää kuin makuaistiakin. Kala suolautuu jääkapissa yön yli, eikä lisäkkeiden tekoon kulu paljoa aikaa. Mikä parasta, voit tehdä kaiken etukäteen. Kun hetki lyö, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin koota annokset.
Suolasiikaa, tilliöljyä, sieniä ja punasipulia
(4 hengelle)
800 g ruodoton siikafilee
3-4 rkl merisuolaa
2 rkl sokeria
2 cl konjakkia + 4 cl kokille
1 rkl murskattuja valkopippureita
Aseta filee pienelle leikkuualustalle tai lautaselle.
Hiero konjakki fileen pintaan ja ripottele sokeri päälle. Lisää murskattu valkopippuri ja merisuola.
Aseta pieni lautanen fileen päälle ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi.
Vinkki: Parhaan lopputuloksen saat, kun vakumoit fileen alustoineen. Nesteet pysyvät vakuumipussin sisällä ja filee suolautuu tasaisesti.
Lisäksi vakumoitu filee on helppo ottaa mukaan vaikka mökille.
Tilliöljy
1 puntti tilliä
0,5-1 dl oliivi- tai seesamiöljyä
1 rkl vahvaa sinappia
suolaa
mustapippuria
Revi tilli syvään kulhoon, lisää mausteet ja sinappi.
Lisää ensin tilkka öljyä ja aja tillit tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää öljyä niin paljon että lopputuloksena on paksuhko öljy.
Kaada tilliöljy tiheän siivilän läpi ja laita jääkaappiin vetäytymään.
Marinoitu punasipuli
1 punasipuli
1 tl rypsiöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
Siivuta punasipuli ohuiksi siivuiksi.
Kuumenna viinietikka ja rypsiöljy kattilassa ja sekoita mukaan sipulit.
Nosta pois liedeltä ja jäähdytä. Laita jääkaappiin odottamaan.
Herkkusienet
1 rasia herkkusieniä
Ketjap manis -soijakastiketta
1 rkl raastettua inkivääriä
reilusti voita
Puhdista herkkusienet ja leikkaa reilunkokoisiksi siivuiksi.
Ravauta paistinpannulle reilu nokare voita ja laita lämpö täysille. Odota, että voin vaahtoaminen loppuu ja voi alkaa savuta.
Kaada sienet pannulla ja sekoita hetki kiivaasti. Sienenpalaset imevät rasvan itseensä ja ruskistuvat kauniin rapsakoiksi.
Kun sienet ovat ruskistuneet, kaada loraus soijakastiketta pannulle ja lisää raastettu inkivääri.
Keitä soijakastiketta hetki kasaan ja laita sienet rasiassa jääkaappiin jäähtymään.
Pyyhi liiat mausteet kalafileen pinnalta pois. Siivuta fileestä sopivankokoisia paloja ja asettele ne lautasille. Koristele ruohosipulilla.
Kaada päälle tilliöljyä, lisää sienet ja punasipulit, ja annokset ovat valmiita. Tarjoa ruokajuomana kylmää lähdevettä tai hyvälaatuista viileää sakea sekä japanilaista olutta – kylläpä maistuu.