Suomen luonnon päivää voi juhlistaa kaikissa kansallispuistoissa joko omatoimisesti tai järjestetyissä tilaisuuksissa – kuudella kansallispuistolla on meneillään merkkivuosi

Kesäillan valossa Repoveden kansallispuistossa. Kuva: Saara Lavi.

Tänä vuonna usea kansallispuisto juhlii pyöreitä vuosia. 40 vuoden ikään ovat päässeet Urho Kekkosen ja Saaristomeren kansallispuistot. Puurijärven–Isosuon ja Päijänteen kansallispuistot täyttävät 30 vuotta sekä Leivonmäen ja Repoveden kansallispuistot 20 vuotta.
Juhliva kuuden kansallispuiston joukko kertoo monipuolisesta kansallispuistoverkostosta: suojellun luonnon, käyntimäärien ja kansallispuistojen perustamisen näkökulmista.

Kukin kansallispuisto juhlii syntymäpäiviään kuluvan vuoden aikana. Suomen luonnon päivänä 26.8. juhlivat Urho Kekkosen ja Repoveden kansallispuistot. Aikaisemmin kesällä Päijänne ja Leivonmäki kutsuivat juhlaan, myöhemmin syksyllä on vielä Puurijärven–Isosuon ja Saaristomeren vuoro.

Arvokasta luontoa eri puolilta Suomea

Kansallispuistot ovat kansallisesti ja kansainvälisesti arvokkainta osaa luonnostamme. Kaikkia kansallispuistoja hoitava Metsähallituksen Luontopalvelut palvelee matkailijoita ja retkeilijöitä, vastuullisesti luontoa ja kulttuuriperintöä suojellen.
Juhlakansallispuistot edustavat monipuolisesti Suomen luontoa Lapista saaristoon.

Urho Kekkosen kansallispuisto Lapissa suojelee Metsä-Lapin ja Perä-Pohjolan metsä-, suo- ja tunturiluontoa. Saaristomeren kansallispuisto on monipuolinen lajien aarreaitta: kallioluodoista niittyihin, ketoihin ja perinnemaisemiin. Saaristomerellä on 2 000 saarta ja luotoa, enemmän kuin missään muualla.

Päijänteen kansallispuisto tuo esiin järvi- ja harjuluontoa parhaimmillaan. Tyypillisiä ovat myös harjusaaren viereen syntyneet suojaisat ja jyrkkäreunaiset suppalahdet. Satakunnassa sijaitsevan Puurijärven ja Isonsuon kansallispuiston Puurijärvi kuuluu Suomen tärkeisiin lintualueisiin ja keidassuot ovat säilyneet lähes luonnontilaisina.

Repoveden kansallispuisto on jylhien maisemien, mäkien, kallioiden sekä kymmenien järvien ja lampien muodostamassa kokonaisuus. Leivonmäen kansallispuistossa suojellaan monipuolisesti Keski-Suomen luontoa: järviä, harjuja, soita ja metsiä.

Vilkkaita ja rauhallisia kansallispuistoja

Viime vuonna kaikkiin Suomen kansallispuistoihin tehtiin yli 4 miljoonaa käyntiä. Urho Kekkosen kansallispuisto oli 405 400 käyntimäärällään Suomen toiseksi suosituin ja Repoveden kansallispuisto kuuluu myös korkeiden käyntimäärien kohteisiin (137 000 käyntiä).
Saaristomeren kansallispuistossa vierailtiin 78 900 kertaa. Vähemmän kävijöitä on Puurijärven ja Isosuon (18 300), Päijänteen (24 900) ja Leivonmäen (28 700) kansallispuistoissa, mutta monilla kohteilla on oma sesonkiaikansa ja vakiokävijänsä.

Juhlivat kansallispuistot kuuluvat kansallispuistojen perustamisen kolmanteen aaltoon, jossa kansallispuistot nähtiin jo matkailuelinkeinoa ja paikallistaloutta vahvistavana tekijänä. Kansallispuistoista onkin kehittynyt erittäin suosittuja retkeilykohteita ja keskimäärin kansallispuistoissa kävijöiden rahankäyttö tuo lähialueelle yli 10 euroa jokaista puiston retkeilypalveluihin ja luontokeskuksiin sijoitettua euroa kohti.

Kansallispuistoja alettiin myös 1980-luvulta lähtien hoitaa yhä aktiivisemmin ja suunnitellummin. Esimerkiksi jokaiselle kansallispuistolle tehdään hoito- ja käyttösuunnitelma yhdessä alueen sidosryhmien kanssa, kysytään asiakkaiden mielipiteitä ja palautetta säännöllisesti sekä kerätään jatkuvasti tietoa eliölajien ja luontotyyppien tilasta.

Omatoimijuhlintaa ja järjestettyjä tilaisuuksia

Suomen luonnon päivänä 26.8. juhlitaan kansallispuistossa – rukiin puintia, retkeilykurssi, metsän laulajaiset ynnä muuta
Ensi lauantaina 26.8. on juhlapäivä Suomen luonnolle ja myös kaikille kansallispuistoille. Suomen luonnon päivää voi juhlia omatoimisesti tai järjestetyissä tilaisuuksissa. Seuraavissa kansallispuistoissa järjestetään tapahtumia 26.8.:

• Repoveden kansallispuisto: retkeilyhenkiset 20-vuotissyntymäpäiväjuhlat kello 11-14.
• Urho Kekkosen kansallispuisto: 40-vuotisjuhlat Aurora-tuvalla kello 13-16.
• Nuuksion kansallispuisto: Suomen luonnon päivän tapahtuma klo 10–20.
• Kurjenrahkan kansallispuisto: Kurjenrahkalla ja Koivuniemellä 10-18, koko perheelle erilaisia toiminnallisia pisteitä sekä kuntien, seurojen ja yrittäjien esittelypisteitä.
• Kolin kansallispuisto: Retkeilyn ABC -kurssi luontokeskus Ukossa klo 11-13 ja 14-16
• Leivonmäen kansallispuisto: Metsän laulajaiset klo 14–16.
• Liesjärven kansallispuisto: Rukiin puinti Korteniemen perinnetilalla klo 11–17 .
• Linnansaaren kansallispuisto: Sammakonniemen telttailualueella maksuton yöpyminen nuku yö ulkona -tapahtuman aikana
• Seitsemisen kansallispuisto: Koveron perinnetilan Suomen luonnon päivän tapahtuma klo 11–15
• Tiilikkajärven kansallispuisto: Suomen luonnon päivän tapahtuma Metsäkartanolla klo 10 lähtien.
• Oulangan kansallispuisto: Suomen luonnon päivän tapahtuma klo 11–15
• Pallas–Yllästunturin kansallispuisto: Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa Suomen luonnon päivän tapahtuma klo 12–15
• Pyhä–Luoston kansallispuisto: Suomen luonnon päivän retki Ukko-Luoston maisematuvalle klo 13-16

Tutustu kansallispuistoihin:

Suomen luonnon päivä 2023 (luontoon.fi)