Pidä Saaristo Siistinä ry:n uusin huoltoalus saapui kotisatamaansa Puumalaan – yhdistyksellä on nyt tarvittavat työvälineet 30 vuodeksi

PSS ry:n uusi huoltoalus M/S Roope-Saimaa huoltaa retkisatamia eteläisellä Saimaalla jo tänä kesänä. Kuva: Erik Saanila.

PSS ry:n Järvi-Suomen odotettu uusi huoltoalus on valmistunut. Alus teki heinäkuussa neitsytmatkansa Paraisilta kotisatamaansa Puumalaan. Aluksen kastejuhlaa vietetään elokuussa, mutta sillä huolletaan retkisatamia eteläisellä Saimaalla jo tänä kesänä.

PSS ry on panostanut viime vuosina merkittävästi Saimaalle. Yhdistys aloitti vuonna 2018 aluskannan uusimisen, joka huipentui tähän kesään, kun alueen pääalus saatiin valmiiksi ja vesille. Viime kesänä valmistui uutta alusta hieman pienempi huoltoalus.

Nyt valmistuneen aluksen valmisti paraislainen HL-Metal Oy. Yhdistyksellä on aiempaa kokemusta yhteistyöstä HL-Metalin kanssa, sillä yritys rakensi myös vuonna 2017 valmistuneen Saaristomeren huoltoalus M/S Roopen.

”HL-Metalille uuden aluksen rakentaminen oli erityisen merkittävää, sillä yhteistyön jatkuminen PSS ry:n kanssa on osoitus aikaisempien yhteisten projektien onnistumisesta. M/S Roopen lisäksi olemme rakentaneet yhdistykselle uusia kelluvia imutyhjennysasemia. Yhteiset projektit ovat antaneet meille mahdollisuuden panostaa ympäristötyöhän Suomen vesistöjen hyväksi”, toteaa HL-Metalin toimitusjohtaja Markus Flinckman.

Alus suunniteltu Saimaan tarpeisiin

Alus on varusteltu nimenomaan PSS ry:n Saimaalla tehtävää työtä varten. Siinä on keularamppi, nosturi puukuormien nostoa varten, lastitankit ja pumput kelluvien imutyhjennysasemien tyhjennystä varten, suuret työkalu- ja tarvikelaatikot sekä kansitilaa runsaasti. Alus on 18 metriä pitkä ja 6 metriä leveä teräsalus ja sitä operoi kahden hengen alushenkilöstö. Aluksen kulkunopeus on noin 8 solmua ja sen polttoaine on diesel.

Rungon suunnittelussa on erityisesti otettu huomioon aluksen polttoainetaloudellisuus sekä vähäinen aallonmuodostus, joka on Saimaalla erityisen tärkeää. Aluksen turvallisuuteen ja käyttömukavuuteen on panostettu runsaasti. Alus vastaa käytettävyydeltään Saaristomeren M/S Roopea, joten alushenkilöstö voi työskennellä helposti tarpeen vaatiessa eri aluksilla.

Tuki täysin välttämätön

Yhdistys on saanut alukseen 500 000 euroa valtion tukea. PSS ry:n hallituksen puheenjohtaja Bengt Westerholm kertoo, että tämä tuki on ollut täysin välttämätön, sillä omalla rahoituksella 1 248 000 euron arvoinen hankinta ei olisi ollut mahdollinen.

”Pidä Saaristo Siistinä ry tekee tärkeää ympäristötyötä 1,3 miljoonan vuosibudjetillaan. Valtion tuki kaluston uusimiseen on todella tärkeää ja tuki menee suoraan alueilla tehtävään työhön”, Westerholm jatkaa.

Hyvin hoidettu palveluverkosto mahdollistaa kestävän vesistömatkailun

Uusilla huoltoaluksilla varmistetaan, että yhdistys voi jatkossakin huoltaa Vuoksen vesistöalueen upeita retkisatamia ja näin mahdollistaa kestävän vesistömatkailun herkillä järvialueilla. Yhdistyksellä on nyt työhön suunnitellut työvälineet seuraavaksi 30 vuodeksi. 

PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski korostaa, että turvallinen ympäristö ja monimuotoinen luonto tarvitsevat vaalimista ja työtä.

”Niin Itämeri kuin arvokkaat sisävetemmekin pysyvät hyväkuntoisina vain, jos ymmärretään niiden ainutlaatuisuus eikä päästetä mitään ravinteita, roskia tai muita haitallisia aineita luontoon. Tämä edellyttää kuitenkin aktiivista palveluverkostoa: roskiksia, joita tyhjennetään, huusseja, joita hoidetaan ja toimivia veneiden käymäläjätevesien vastaanottolaitteistoja”, Kaski jatkaa.