Pilottitutkimus meneillään Helsingissä: Mikromuovien päätymistä Itämereen pyritään ensimmäistä kertaa estämään viherseinän avulla

Helsingin Konalassa on Mätäjoen viereiseen alikulkuun rakennettu viherseinä, johon Kehä I:ltä valuvat hulevedet kulkeutuvat. Kuva: InnoGreen.

Viherratkaisut saattavat tulevaisuudessa nousta merkittävään rooliin mikromuovin torjunnassa ja Itämeren suojelussa. Itämerihaasteen pilottiprojektin aikana testataan, voidaanko viherseinien avulla kerätä hulevedessä esiintyvää mikromuovia talteen tehokkaasti ja estää sen pääsyä vesistöihin.

Helsingin Itämeren suojelutyötä koordinoiva Itämerihaaste on käynnistänyt neljä kokeilua, joilla etsitään keinoja Itämeren roskaantumisen hillitsemiseksi. Yksi kokeiluihin valituista yrityksistä on InnoGreen, joka testaa viherseinän kykyä vähentää huleveden mukana mereen kulkeutuvaa mikromuovia.

”Hauraan Itämeren tilan parantaminen on Helsingille tärkeä tavoite. Merta kuormittaa rehevöitymisen lisäksi erityisesti muoviroskan kertyminen. Helsinki kannustaa löytämään uusia keinoja muoviroskan torjuntaan rahoittamalla kokeiluja. Toivomme että opimme paljon ja löydämme tehokkaita menetelmiä muoviroskan torjuntaan,” sanoo apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Viherseinän toimivuutta testataan Konalassa

InnoGreen on yhteistyössä Itämerihaasteen nopeiden kokeilujen kanssa pystyttänyt Konalaan viherseinän, jolla testataan, miten tehokkaasti ajoneuvojen renkaista irtoavaa mikromuovia voidaan suodattaa hulevedestä ennen sen päätymistä Itämereen. Viherseinä on sijoitettu Mätäjoen viereiseen alikulkuun, johon Kehä I:ltä valuvat hulevedet kulkeutuvat.

“InnoGreen on ilolla mukana Itämerihaasteessa. Haluamme luoda kaupunkilaisten elämänlaatua parantavaa vihreyttä. Tutkimalla mikromuovien ja muiden epäpuhtauksien suodattamista, saamme arvokasta tietoa, jonka avulla pystymme kehittämään ympäristöhaasteisiin vastaavia viherratkaisuja”, kertoo pihapuolen vastaava Mats Wikström InnoGreenilta.

Kaupungistuminen lisää liikenteen päästöjä

Meressä mikromuoveja kertyy eliöihin, kuten simpukoihin ja kaloihin. Kaupungistuminen lisää liikenteen aiheuttamia päästöjä, ja sen vuoksi tarvitaan uusia keinoja torjua muoviroskan kulkeutumista ympäristöön.

InnoGreen (Green House Effect Oy) on vuonna 2010 perustettu vihersisustus- ja puutarhapalveluita tarjoava yritys. Luontoarvot ja vastuullisuus ovat ohjanneet vahvasti InnoGreenin toimintaa ja tuotekehitystä jo sen perustamisesta alkaen. InnoGreen kehittää jatkuvasti uusia taloudellisia ja ekologisia vihertuotteita, joilla voi olla vaikutuksia myös yhteiskunnallisella tasolla.

Itämerihaaste on Helsingin ja Turun kaupunkien yhdessä koordinoimaa Itämeren suojelutoimintaa, joka pitää sisällään kaupunkien yhteisen Itämeri-toimenpideohjelman sekä Itämerihaaste-kumppanuusverkoston. Itämerihaasteen kumppanuusverkostossa on yli 300 organisaatiota ja se on avoin kaikille Itämeren suojelusta kiinnostuneille organisaatioille.