Kannan elpymisestä huolimatta WWF vastustaa Atlantin sinievätonnikalan MSC-sertifiointia – on ennenaikaista

WWF:n mukaan sinievätonnikalan kalastus ei ole vieläkään kestävällä tasolla kannan elpymisestä huolimatta. Kuva: Wild Wonder of Europe, Zankl/WWF.

Marine Stewardship Council (MSC) ilmoitti viime viikolla, että itäisen Atlantin sinievätonnikalan kalastus on saavuttamassa MSC:n kestävän kalastuksen sertifikaatin. Ympäristöjärjestö WWF pitää sertifiointia ennenaikaisena.

WWF:n tiedotteen mukaan kestävän kalastuksen MSC-sertifikaatti ollaan myöntämässä japanilaiselle Usufuku Honten -kalastusyritykselle, joka kalastaa Atlantin sinievätonnikalan itäistä kantaa yhdellä aluksella Pohjois-Atlantilla. Saalis myydään Japanissa, missä sinievätonnikala on erittäin arvostettu ja kallis raaka-aine esimerkiksi sushiin ja sashimiin.

Atlantin sinievätonnikala tunnetaan myös nimellä varsinainen tonnikala. Monisatakiloiseksi kasvava sinievätonnikala on kärsinyt voimakkaasta ylikalastuksesta, mutta itäisen Atlantin kanta on viimeisen kymmenen vuoden aikana elpynyt kalastuksen tuntuvan rajoittamisen ansiosta.

Sinievätonnikalan kalastus ei ole kestävällä tasolla

Sertifiointiprosessi on kestänyt kaksi vuotta. WWF on vastustanut sertifiointia ja vedonnut prosessissa tieteelliseen näyttöön, jonka mukaan sinievätonnikalan kalastus ei ole vielä kestävällä tasolla.

”Sinievätonnikalakanta ei ole vielä varmuudella palautunut takavuosien ylikalastuksesta, eivätkä ennusteet kannan elpymisestä ole kaikilta osin positiivisia. Lisäksi sinievätonnikalaa pyydetään edelleen laittomasti merkittäviä määriä”, toteaa WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

MSC on asettanut myönnettävälle sertifikaatille reunaehdoksi, että kannan tulee saavuttaa kestävä taso viiden vuoden kuluessa. Tämä käytännössä vahvistaa sertifioinnin ennenaikaisuuden.

”Kuluttajien ja kauppojen on voitava luottaa, että MSC-sertifioidut tuotteet ovat peräisin kestävästi kalastetuista kalakannoista. Sinievätonnikalan kohdalla meidän on valitettavasti kyseenalaistettava sertifikaatin toimivuus”, sanoo WWF:n kansainvälisen meriohjelman johtaja John Tanzer.

MSC on luotettavin ympäristömerkki

MSC on osoittautunut vertailevissa tutkimuksissa luotettavimmaksi pyydetyn kalan ympäristömerkiksi, ja WWF Suomen Kalaoppaassa kuluttajia suositellaan käyttämään MSC:tä apuna vastuullisten ostosvalintojen tekemisessä. WWF:n tietojen mukaan nyt sertifikaatin saavaa sinievätonnikalaa ei ole myynnissä Suomessa.

”Haluamme kuitenkin muistuttaa kuluttajia ja ravintoloita, että emme voi suositella sinievätonnikalaa kestävänä kalavalintana”, Ovaska sanoo.

Särkikalat ja silakka suositeltavia valintoja

WWF:n Kalaopas auttaa kuluttajaa tekemään vastuullisia kalavalintoja ruokakaupoissa ja ravintoloissa. Vastuullinen valinta ovat erityisesti Kalaoppaan vihreällä listalla olevat kotimaiset kalalajit.

”Erityisesti kannustan silakan ja särkikalojen syönnin lisäämiseen”, Ovaska suosittelee.