Vilke-viehe sai alkunsa lippauistimista – nyt verstaalla valmistuu myös jigejä, pilkkejä, morreja ja värikoukkuja

Vilke-lippa on solakkarunkoinen, pitkälle lentävä uistin.

Lohjan Sammatissa sijaitsevassa verstaassa valmistuvat Vilke-vieheen tuotteet käsityönä. Ne on kehittänyt lapsesta asti kalastusta harrastanut ja erilaisia uistimia lähes yhtä pitkään valmistanut Ville Jokinen.

Vilke-vieheen tarina alkoi vuonna 2021, jolloin Jokinen alkoi aiempaa aktiivisemmin valmistaa lippauistimia. ”En löytänyt kaupoista sellaista mallia enkä väriä, jota olisin halunnut kaloille tarjota, joten oli aika alkaa suunnitella omaa mallia. Tavoitteena oli lippauistin, jota Karkkilan kirjolohet eivät voi vastustaa”, Jokinen selvittää.

Lopulta sellainen malli valmistui ja kaloja sillä alkoi tulla aina keväästä myöhäiseen syksyyn asti. Nimeksi sille annettiin Enni-lippa. Uistin osoittautui Jokisen mukaan sen verran tehokkaaksi, että myös muut kalastajat kiinnostuivat siitä.

”Lukuisten kalastajilta saamieni saaliskuvien perusteella olen voinut todeta, että kirjolohien lisäksi myös taimenet, harjukset ja ahvenet iskevät siihen hanakasti. Enni näyttäisi olevan lähes varma valinta jalokaloille ja ahvenille, ja se tuntuu toimivan koko maassa etelästä pohjoiseen saakka”, Jokinen kertoo.

Keväällä 2023 Jokisen ajatushautomossa kypsyi uusi lippamalli, joka on yleisviehe lähes kaikille petokaloille, etenkin jalokalat, mutta myös ahvenet ja hauet haksahtavat siihen. ”Uusi Vilke-lippa on kooltaan vanhempaa mallia pidempi ja painavampi. Se on solakkarunkoinen ja pitkälle lentävä uistin, jossa rungon painopisteellä on pyritty välttämään lipoille tyypillistä siiman kiertämistä”, Jokinen mainitsee.

Molemmat lippamallit soveltuvat niin virtaavaan veteen kuin järvikalastukseenkin ja ne valmistuvat käsityönä. Jokisen myyntivalikoimassa on muitakin uistimia, kuten mm. pysty- ja tasapainopilkkejä sekä morreja ja värikoukkuja. Tuotteet ovat tilattavissa vain valmistajalta itseltään.

Vilke-lippa: paino noin 12 g ja rungon pituus 4 cm, värivaihtoehtoja 14 kpl.

Enni-lippa: paino noin 8,5 g ja rungon pituus 2,5 cm. Värivaihtoehtoja 15 kpl. Lisäksi kummastakin lipasta saatavissa asiakkaan toivomia eritysvärejä.

Tilaukset: vilkeviehe@gmail.com, Lisätietoja myös: facebook Vilke viehe ja instagram@vilkeviehe.

Enni-lippa pyytää kirjolohen lisäksi myös taimenta, harjusta ja ahventa.