
Kalastus on suomalaisille rakas harrastus, joka yhdistää ihmiset luontoon ja edistää niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia. Kaupungistumisen ja kiireisen arjen keskellä lähikalastus tarjoaa matalan kynnyksen mahdollisuuden irtautua arjesta, virkistäytyä ja nauttia kotiseudun vesistöistä. Lähestyvät kuntavaalit tarjoavat oivan tilaisuuden nostaa keskusteluun lähikalastusmahdollisuuksien parantamisen ja merkityksen hyvinvoinnille.
Suomen Vapaa-ajankalastajat julkaisi alkuvuodesta ”Lähikalastuspalvelut kuntoon” -oppaan, joka tarjoaa kunnille ja päättäjille tietoa siitä, kuinka lähikalastuskohteita voidaan kehittää helposti saavutettaviksi ja houkutteleviksi kaikille ikäryhmille. Lähikalastus ei vaadi isoja investointeja, vaan pienilläkin toimenpiteillä, kuten kulkuyhteyksien parantamisella, turhien esteiden poistamisella ja selkeillä opasteilla, voidaan merkittävästi parantaa alueiden saavutettavuutta ja käyttömukavuutta.
Kalastuslupakäytännöt ovat keskeinen osa kalastuskulttuuria, ja niiden selkeys sekä helppous vaikuttavat suoraan harrastuksen houkuttelevuuteen. Monien kuntien lupakäytännöt ovat valitettavasti jääneet ajastaan jälkeen, mikä saattaa hankaloittaa uusien harrastajien mukaantuloa. On tärkeää, että kunnat päivittävät kalastuslupajärjestelmänsä vastaamaan nykypäivän tarpeita, esimerkiksi tarjoamalla monipuolisia lupia sekä sähköisiä lupapalveluita.
Hyvin hoidetut lähikalastuspaikat ja -palvelut tarjoavat kuntalaisille paitsi mahdollisuuden omatoimiseen kalastukseen, myös yhteisöllisiä elämyksiä. Samalla ne tukevat matkailua lisäten kunnan vetovoimaa.
Nyt on aika haastaa päättäjät ottamaan kantaa lähikalastuspalveluiden kehittämiseen ja varmistamaan, että kaikilla on mahdollisuus nauttia kalastuksesta helposti ja esteettömästi omassa lähiympäristössään.
Lähikalastuspalvelut kuntoon -oppaaseen voi tutustua vapaa-ajankalastaja.fi -sivujen kirjastossa.
Laitetaan lähikalastuspaikat ja -palvelut kuntoon!
Jaana Vetikko