Yläveden valuma-alueen ennallistaminen parantaa vesistöjen tilaa ja luonnon monimuotoisuutta – elinympäristöjä jokiravuille ja mahdollisesti myös taimenille

Vesistö- ja luontokunnostaja Janne Raassina (vas.) osoittaa lohkareen tarkkaa sijoituspaikkaa. Kivien huolellinen palauttaminen uomaan parantaa puron pohjan lokeroituutta ja luonnollisia virtauksia, jotka ovat tärkeitä elinympäristön monille vesieliöille ja ekosysteemitoiminnalle. Yläveden valuma-alueen purokunnostuksia toteutti seitsemän hengen kunnostusryhmä ja urakka kesti kaksi viikkoa. Kuva: Marita Kivioja/Pohjois-Savon ELY-keskus.

Pohjois-Savossa Suonenjoella sijaitsevan Ylävesi-nimisen järven valuma-alueella on käynnistetty laajamittainen ennallistamishanke osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Tulosten pohjalta pyritään helpottamaan yritysten mahdollisuuksia osallistua ennallistamis- ja luonnonhoitohankkeisiin.

Hankkeen tavoitteena on parantaa alueen vesistöjen ekologista tilaa ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ennallistamalla puroja ja muita elinympäristöjä yhteistyössä UPM Metsä:n kanssa.

Yläveden valuma-alueen purkupuro, Ylävedenpuro, kunnostettiin jo vuonna 2023 Helmi-elinympäristöohjelmassa. Yläveden valuma-alueen ennallistaminen vastaa tarpeeseen palauttaa luonnontilaltaan heikentyneitä pienvesistöjä, joita on muun muassa käytetty uittoon viime vuosisadan puoliväliin saakka.

Merkittävä askel pienvesien tilan parantamisessa

Toimenpiteillä edistetään veden viipymistä maisemassa, vähennetään ravinne- ja kiintoainekuormitusta sekä luodaan elinympäristöjä vaateliaille vesieliöille, kuten jokiravulle ja tulevaisuudessa mahdollisesti myös taimenelle.

”Hanke on merkittävä askel pienvesien tilan parantamisessa ja yhteistyön kehittämisessä maata omistavien yhtiöiden kanssa. Ennallistamistoimet tukevat valuma-alueen vesiekosysteemien luontaista toimintaa ja luovat edellytyksiä monimuotoiselle eliöstölle”, luonnonhoidon asiantuntija Marita Kivioja Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.

Ennallistamisella tuetaan luonnon monimuotoisuutta

Loppuvuodesta 2024 toteutettiin Helmi-ohjelmassa viiden puron kunnostus (1700 m), jotka osaltaan vahvistavat alueen vesiekologisia yhteyksiä. Kunnostustoimien jälkeen hyvässä tilassa olevaa virtavesijatkumoa on 2400 metriä. Lisäksi alueeseen kuuluu noin 70 hehtaaria soita ja 1100 metriä puroa, joiden ennallistamista UPM lähtee seuraavaksi suunnittelemaan osana UPM elinympäristöohjelmaa ja UPM virtavesiohjelmaa. UPM:n toteutusten myötä virtavesijatkumo laajenee yli 4 kilometriin, vahvistaen alueen vesiekosysteemien luontaista tilaa entisestään.

”Ennallistamisen kautta parantuneet mahdollisuudet tukea luonnon monimuotoisuutta myös valuma-aluetasolla kiinnostavat UPM:ää. Rohkaisua teeman kehittämiseen tulee muun muassa asiakkaiden ja sijoittajien suunnasta”, ympäristöasiantuntija Miika Laihonen UPM:ltä toteaa.

Pilotti Helmi-ohjelman ja yhtiöiden yhteistyölle

Hanke toimii pilottina Helmi-ohjelman ja metsää- tai maata omistavien yhtiöiden yhteistyölle ja tarjoaa mallin pienvesien ja niiden ympäristöjen ennallistamiseen pitkällä aikavälillä. Pilotin tulosten pohjalta pyritään helpottamaan teemoista kiinnostuneiden yritysten mahdollisuuksia osallistua ennallistamis- ja luonnonhoitohankkeisiin. Malli tukee valtakunnallisia vesien- ja luonnonhoidon tavoitteita ja edistää kestävää maankäyttöä.