Ennätyskarpit tulleet Ranskassa – Maarit ilmoitti 18,5 kilon karppinsa suurkalarekisteriin

Tämän kalan myötä Maarit Pilvilinnan kotimaan vesien karppiennätykseksi kirjataan 18,44 kg.

Vihdin Nummelassa asuva Maarit Pilvilinna on harrastanut karpinongintaa yhdeksän vuotta ja onnistunut myös isojen kalojen pyynnissä. Yksi komeimmista ja suurin hänen Suomesta onkimistaan karpeista tuli kuluvan vuoden kesäkuussa lohjalaiselta järveltä.

Tämä 18,44-kiloinen kala vapautettiin punnituksen ja kuvaamisen jälkeen, koska onkijansa mielestä ei todellakaan ole mitään mieltä ottaa saaliiksi tällaista hidaskasvuista, upeaa vuosikymmenien ikäistä kalaa.

Muutama kuukausi myöhemmin Maarit sitten päätti ilmoittaa kalansa myös Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ylläpitämään suurkalarekisteriin. Jo aikaisemmin hän oli saanut Suomen vesiltä 12 kiloa painaneen karpin.

”En pitänyt sitä kuitenkaan ”suurkalana”, minkä asian taustana ovat Ranskasta saamani yli kaksikymppiset ennätyskalani. Kun tämä tänä kesänä tullut 18,44 kilon karppi kolkuttelee jo kahdenkympin rajaa, niin halusin sen ilmoittaa”, Maarit selvittää.

Hälytin herätti väsytykseen

Kun suuri karppi nappasi Maaritin pohjaongessa syöttinä olleeseen boilieen kesäisenä aamuna ennen kello seitsemää, oli hän vielä miehensä kanssa mökissä nukkumassa. Onneksi onkiviritelmään yhdistetty hälytin toimi ja onkija sai herätyksen tositoimiin.

”Siitä hetkestä, kun hälytin rupesi huutamaan ja kipitin vavan varteen, karpin väsyttämiseen ja ylös nostamiseen kului noin 20 pitkää minuuttia. Syke siinä nousi kiitettävästi, kun tunsin, että siiman päässä on nyt isompi karppi. Pelotti kovasti, onkohan koukku hyvin kalan suupielessä kiinni ja kestääkö siima.”

”Karppi pyrki uimaan kovasti syvemmälle lumpeikkoon, ja minä yritin kelata sitä rantaa kohti. Kädet olivat jo siinä vaiheessa pikkuisen maitohapoilla. Onneksi sain kuitenkin karpin pikkuhiljaa lähemmäksi laituria, mutta aina on jännitystä ilmassa niin kauan, kunnes saalis on haavissa ja nostettu vedestä. Suuren karpin kanssa se ei missään nimessä ole helppoa, ja aina voi jotain yllättävää tapahtua. Onneksi mieheni oli haavi valmiina vieressä kovasti ohjeistaen, kuinka minun pitäisi toimia,” kuvailee Maarit onnistuneen väsytyksen vaiheita.

Suurkarppi uimassa takkaisin vapauteen.

Kalojen syöttäminen kannattaa

Maarit kertoo, että kalojen syöttäminen kannattaa karpinonginnassa, koska siten kalat oppivat tulemaan haluttuun paikkaan ruokailemaan, jolloin niiden onkinen on tietenkin helpompaa.

”Mäskäykseen käytetään esimerkiksi juuri näitä syöttiboilieta, mutta jotkut tekevät myös omia sekoituksiaan esimerkiksi maissista, valkosipulista ja hajusteista. Parhaita karpin syöttämispaikkoja taas ovat matalat lumpeikkoiset lahdukat, koska niissä on karpille muutenkin tarjolla runsaasti syötävää”, hän selvittää.

Pienen joukon laji Suomessa

Suomessa karpinonginta on Maaritin mukaan niin pienen joukon harrastus, että käytännössä kaikki lajin harrastajat tuntevat toisensa. ”Meillä on myös oma Facebook-ryhmä, jonka avulla pyrimme tekemään karpinongintaa maassamme tunnetummaksi”, hän mainitsee.

Tähän Carp fishing Finland -ryhmään ovat Maaritin mukaan kaikki karpinkalastuksesta kiinnostuneet tervetulleista. ”Sinne on päivitetty vuosien varrella saamiamme karppeja niin Suomesta kuin Ranskastakin ja muuta karpinongintaan liittyvää aineistoa”, Maarit selvittää.

Keski-Euroopassa karpin onkiminen sen sijaan on hyvin suosittua, ja esimerkiksi Ranskassa on jopa tarkoitusta varten tekemällä tehtyjä tekojärviä, joissa istutetut karpit menestyvät ja kasvavat nopeammin kuin Suomen oloissa.

Myös Maarit on käynyt tällaisessa paikassa miehensä kanssa. Sieltä on peräisin hänen karppiennätyksensä, joka on peräti 26,1 kg. ”Sen kalan pelkässä sylissä pitelemisessä oli jo omat ongelmansa”, muistelee Maarit, joka jo lapsena aloitti kalastusharrastuksensa ensin onkimalla ja jatkoi sitä virvelöimällä ja talvisin pilkkimällä. Nykyisin hänen kakkoslajinsa onginnan jälkeen on kuitenkin perhokalastus.

Maaritin 18,44 kg suurkarppi

Pyyntipäivä ja -aika: 22.6.2019 klo 7.00
Pyyntipaikka: järvi Lohjalla
Väline: Pohjaonki, jossa 3.5 lb karpinongintaan tarkoitettu vapa, Daiwan baitrunner -kela, 20 lb (0,37 mm) fluorocarbon -siima, 25 lb korda supernatural -peruke, 90-grammainen paino ja nro 6 avid -koukku.
Syötti: Pop up Yellow zombie -boilie (20 mm)

Lisätietoja suurkalarekisteristä ja suurkaloista

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Maarit Pilvilinnan arkisto

Maarit jä hänen lokuussa 2013 onkimansa 26,1-kiloinen ennätyskarppi.