Hannu Vesaranta on avannut kalastusvuotensa isoilla kaloilla: Suurkalaraja mennyt rikki jo ahvenella, pasurilla ja kuhalla

Hannu Vesarannan jigiin iski Ahvenanmaalla 1,845 -kiloinen ahven viimeinen päivä maaliskuuta.

Hannu Vesaranta ilmoitti viime lokakuussa saamansa 17-kiloisen hauen suurkalarekisteriin. Lisäksi hän sai 2020 useita muitakin suurkalarajaan yltäneitä kaloja ja upean kalastusvuoden kruunuksi tulivat voitot sekä HK Openissa että Ahven Openissa joukkueessa Team Westin.

Eikä tämän nokialaisen 24-vuotiaan kalamiehen tahti isojen kalojen pyynnissä osoita hiipumisen merkkejä. Hän on nimittäin saanut ja ilmoittanut tänä vuonna suurkalarekisteriin jo seuraavat kalat: pasuri 0,910 kg, ahven 1,854 kg ja kuha 11,800 kg. Kaikki nämä kalat hän periaatteidensa mukaisesti vapautti.

Maaliskuun viimeisenä päivänä Ahvenanmaalta tullut 49-senttinen kyrmyniska on myös Hannun ennätysahven. Pitempiä raitapaitoja hän on mitannut, mutta puntarilla tämä kala otti paikkansa ykkösenä. Kaiken kaikkiaan pääsiäisen aikaan tehty useamman päivän kalareissu osoittautui onnistuneeksi, sillä Hannun ja hänen kaverinsa veneessä kävi sen kestäessä useita yli 1,5 kilon ahvenia ja liki kilon painanut pasuri.

Reissun aikana vallitsi hyvä kalakeli

Hannu kiittelee säiden haltijaa siitä, että olosuhteet olivat reissun aikana kohdillaan. Esimerkiksi isoimman ahvenen saantipäivänä kalakeli oli hänen mukaansa erinomainen. ”Yö oli ollut kylmänpuoleinen, mutta aurinkoisen päivän aikana ilma kaiken aikaa lämpeni, tuuli oli vähäistä ja tuli etelästä”, hän selvittää.

Kalapaikkana oli tuolloin iso avonainen merenlahti, jonka keskellä oli kasvillisuusalue, jota puolestaan ympäröi avoin vesi. Syvyyttä paikassa oli noin metrin verran. ”Siitä sitten heittelimme kasvuston suuntaan ja suurahvenen otti tuli iltakuuden aikoihin”, Hannu kertoo.

Kalan väsyttämisessä ei hänen mukaansa ollut mitään ongelmia, vaikka se iso olikin. ”Muutaman edestakaisen vedon se teki koukkuun jäätyään, mutta taipui pian kaverini haavittavaksi”, Hannu selvittää.

Haavimisen jälkeen hän punnitsi, mittasi ja vapautti ennätysahveneksi osoittautuneen kalan varovaisesti, mutta silti ripeästi, kuten hän tekee kaikille isoille saaliskaloilleen, ja suurimmalle osalle muistakin saamistaan kaloista. ”Tärkeää kalojen vapauttamisessa on, että kala on mahdollisimman vähän aikaa poissa vedestä”, Hannu korostaa.

SE-pasuri ahvenen jigaamisen sivusaaliina

Pari päivää ennen henkilökohtaisen ennätysahvenensa saamista iski Hannun jigiin Suomen ennätystä sivuava liki kilon painanut pasuri. Tarkalleen tällä suurpasurilla oli painoa 910 grammaa ja mittaa komeasti 40 cm.

Se tuli miehen itsensä mukaan puhtaasti ahvenenpyynnin sivusaaliina. Mikään mahdottoman suuri yllätys pasurin otti jigiin ei kuitenkaan ollut.

”Olen ennenkin saanut sisävesiltä jigillä pasureja. Tosin en näin suuria. Pohjaongella ollessani on täkykalaan väliin iskenyt pasuri. Näyttää siis, että pasuri saattaa joissain sopivissa paikoissa oppia kalaravinnolle. Särkikaloista olen lisäksi kalastanut esimerkiksi lahnaa jigaamalla ihan tarkoituksella”, Hannu mainitsee.

Suurkuha tuli jigiä heittämällä

Hannun kolmas tänä keväänä saama ja rekisteriin ilmoittama suurkala tuli Espoossa sijaitsevan järven selältä huhtikuussa. Sää oli sinä päivänä kolea, sillä lämpöasteita oli vain muutama ja tuuli puhalsi pohjoisesta noin 6-7 metriä sekunnissa. Lisäksi kalastajat saivat niskaansa vaihdellen vettä ja räntää.

Kalansaaliskaan ei ollut erityisen kehuttava määrällisesti, kun koko päivänä tuli vain kaksi kohdekalana ollutta kuhaa. Koko kuitenkin korvasi kaiken, sillä Hannun saama kuha painoi 11,8 ja kaverinkin 11,6 kiloa.

”Kalapaikkana oli iso järvenselkä ja ottipaikkana pohjassa oleva penkka, jossa vettä oli noin 5 metriä, kun ympäristössä riitti vettä aina 15 metriin saakka. Toinen kaloista otti aivan pohjan tuntumasta ja toinen välivedestä”, Hannu selvittää.

Hän kertoo noudattavansa sellaista kalastustaktiikkaa, että etsii saaliiksi havitellun kalan ensin kaikuluotaimen (Garmin Livescope) avulla ja yrittää sitten saada sen iskemään tarjoamalla jigiä heittämällä. Jos ottia ei ala kuulua, vaihdetaan vertikaalijigaukseen. ”Tällä kertaa ei jälkimmäiseen vaihtoehtoon kuitenkaan tarvinnut turvautua” Hannu selvittää.

Ollut hyvä kuhakevät

Kevät on kuhankalastuksen suhteen ollut muutenkin onnistunut, sillä liki 12-kiloisen suurkuhan lisäksi saaliiksi on tullut useampi 7-8 kilon kala. ”Määrällisesti niitä on ehkä tullut enemmän kuin milloinkaan muulloin. Olosuhteet ovat tänä keväänä olleet kohdillaan, mutta sen suhteen yhtä hyviä vuosia on ollut ennenkin”, Hannu arvioi.

Yksi merkittävä tekijä hänen mukaansa tänä keväänä oli se, että heti jäiden lähdön jälkeen tuli lämmintä, mikä aktivoi kalat syömään. ”Muutenkin paras aika tavoitella isoa kuhaa on heti, kun vedet ovat vapautuneet jääpeitteestä. Muulloinkin sellaisen saa toki iskemään, mutta se on esimerkiksi kesällä vaikeampaa. Lisäksi kalat ovat keväällä mätilastissa, mikä saattaa nostaa niiden painoa jopa 1-2 kiloa”, Hannu sanoo.

Lue myös, Hannun hienon kalavuoden kruunasi 17 kilon suurhauki

Hannu Vesarannan Instagram

Lisätietoja suurkalarekisteristä ja suurkaloista

Hannu Vesarannan suurkalat 2021 (tilanne 30.4.2021)

Ahven – 1,845 kg (49 cm)

Pyyntipaikka ja -aika: Ahvenanmaa, meri 31.3.2021 klo 18
Viehe: Westin BullTeez -jigi, 9,5 cm, gold rush
Kela: Shimano Vanford 1000
Vapa: Westin W6 Finesse, 5-15 g
Siima: Daiwa Evo 8-braid, 0,08 mm

Kuha – 11,800 kg (98 cm)

Pyyntipaikka ja -aika: järvi, Espoossa 24.4.2021 klo 14
Viehe: Westin Shadteez -jigi, 16 cm, pink headlight
Kela: Conzept Sport 2
Vapa: Westin Powercast T, 7’3’’, 20-60 g
Siima: Daiwa Evo 8-braid, 0,26 mm

Pasuri, 0,910 kg, (40 cm)

Pyyntipaikka ja -aika: Ahvenanmaa, meri, 29.3.2021 klo 12
Viehe: Westin ShadTeez -jigi, 7 cm, motoroil
Kela: Shimano Vanford 1000
Vapa: Westin W6 Finesse, 5-15 g
Siima: Daiwa Evo 8-braid, 0,08 mm

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Hannu Vesarannan arkisto

Hannu Vesarannan huhtikuussa saamalla kuhalla oli painoa 11,8 kg.