Hannun hienon kalavuoden kruunasi 17 kilon suurhauki

Hannu Vesarannan jigiin iski 10. päivä lokakuuta peräti 17-kiloinen suurhauki.

Nokialaiselle Hannu Vesarannalle kulunut vuosi on ollut kalastuksellisesti onnistunut. Hän muun muassa oli mukana voittamassa sekä HK Openia keväällä että Ahven Openia alkusyksystä. Lisäksi isoja kaloja on tullut muutenkin ja niistä kaikkein suurin on noin viikko sitten hänen jigiinsä iskenyt 17-kiloinen hauki.

Hannu kertoo kalastuspäivän sään olleen pilvisen ja hieman sateisenkin, mutta auringon pilkahtaneen hieman ennen laskuaan. Juuri silloin oli tämä suurpetokin iskenyt hänen heittäen tarjoilemaansa kalajigiin. Kala oli ennen sitä paikallistettu kaiun avulla.

”Hauki otti ison lahden keskeltä neljän metrin syvyydestä paikasta, jossa pohja oli aivan tasainen. Siinä ei myöskään ollut minkäänlaista kasvillisuutta. Sen sijaan lahnoja oli runsaasti, joten ei ollut ihme, että hauki oli vaanimassa juuri siinä kohtaa”, Hannu selvittää.

Välineet kyllä kestävät

Koska hän oli kaverinsa kanssa tavoittelemassa nimenomaan suurta haukea, oli myös välineet mitoitettu mahdollisia ”monstereita” silmällä pitäen.

”Riittävän järeillä välineillä otan isonkin kalan suoraan ja jyrkästi ylös. Kun on koukut hyvin kiinni, niin välineet kyllä kestävät. Eikä tämänkään kalan kanssa kauaa mennyt, ennen kuin se oli haavissa”, Hannu kertoo.

Syyskuussa Hannu sai 16,4 kilon hauen, joka tuli vertikaalijigauksella. ”Kalastustaktiikkani on sellainen, että ison kalan löydyttyä yritän sitä ensin heittelemällä vieheitä tarpeen mukaan vaihdellen. Jos se ei tuota tulosta, ajan veneen kalan viereen ja siirryn vertikaaijigaukseen. Syyskuun hauen kohdalla tein niin, mutta lokakuun suurempi kala suostui ottamaan kolmanteen heittäen tarjottuun vieheeseen”, hän paljastaa.

Vapauttaa kalat ripeästi

Hannu vapautti kummankin suurhaukensa, kuten hän kertoo tekevänsä lähes kaikille ja varsikin isoille saaliskaloilleen. ”Ehkä kerran, pari vuodessa otan jonkun pienehkön kalan ruokakalaksi. Lähinnä syön ahventa ja kuhaa”, hän mainitsee.

Vapauttamisessa pitää Hannun mukaan olla varovainen, mutta ripeä, jotta kala on mahdollisimman vähän aikaa poissa vedestä. Tärkeää on erityisesti se, ettei kalan pinta kosketa mitään kuivaa.

”Mittalauta pitääkin kastella ennen kalan mittausta. Haukea ei pidä myöskään mitenkään saattaa matkaan, vaan sen annetaan lähteä rauhassa omia aikojaan. Kuha taas tarvitsee pienen sysäyksen, kun sitä päästetään takaisin”, hän opastaa.

Muitakin suurkaloja

Kalastuksen Hannu kertoo aloittaneensa jo pikku poikana isän kanssa. Silloin he kävivät esimerkiksi merellä ahvenia kalastamassa. ”Myöhemmin mentiin myös järville haukea ja kuhaa kalastamaan”, hän mainitsee.

Nyt 24-vuotias Hannu kertoo kalastavansa näitä kaikkia kolmea petokalaa mahdollisimman monipuolisesti ja isoja yksilöitä tavoitellen. Onnistumisiakin on tullut, sillä tänä vuonna hän kertoo saaneensa useammankin suurkalarajan ylittäneen ahvenen.

Niistä Hannu ilmoitti suurkalarekisteriin elokuussa jigaten saamansa 1,520 kilon ahvenen. ”Lisäksi sain keväällä 12,3- ja 11-kiloisen kuhan, joita en kuitenkaan hoksannut ilmoittaa”, hän sanoo.

Menestystä myös kilpailuista

Vaikka Hannu osallistui noin kymmenkunta vuotta sitten jonkin verran pilkkikisoihin, vasta tänä vuonna hän on omien sanojensa mukaan ruvennut kilpailemaan tosi mielellä. Ja tulostakin on siis tullut HK Openissa ja Ahven Openissa.

Itse hän arvioi menestyksensä liittyvän kokemukseen isojen kalojen pyytämisestä. ”Kilpailutilanteessa pyrin olemaan tehokas. Lisäksi esimerkiksi se, että kalat ovat siirtyneet treenipaikalta muualle ei saa olla este. Aina ne siirtyvät ja ne pitää osata löytää kilpailun aikana”, Hannu painottaa.

”Voitot eivät tulleet minulle yllätyksenä, sillä tiesin pystyväni saamaan niin isoja kaloja, että menestyminen oli mahdollista. Koskaan ei kuitenkaan voi olla varma voitosta, koska kilpailuissa on aina paljon muuttujia, jotka vaikuttavat lopputulokseen”, hän jatkaa.

Hannu Vesarannan 17 kilon suurhauki

Pyyntipaikka ja –aika: järvi Akaassa 10.10.2020 klo 18
Viehe: Westin BullTeez, 24cm, Baltic Pike -kalajigi
Vapa: Westin W3 Monster Stick
Kela: Conzept, kokoluokka 300
Siima: 0,45 mm kuitusiima (Daiwa)

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Teksti: Ismo Malin, Kuva: Hannu Vesarannan arkisto