Jannen 13,1-kiloisen suurhauen haaviminen kävi nopeasti – kala syöksyi kohti venettä

Janne Kuparisen 13,1-kiloinen ennätyshauki iski jigiin vain joitakin hetkiä ennen pimeäntuloa.

Vantaalainen Janne Kuparinen sai kuluvan vuoden lokakuun lopussa elämänsä suurimman kalan, 13,1-kiloisen hauen. Isomuksen isku vieheeseen osui aivan kalastuspäivän viimeisiin valoisiin hetkiin ja kalan väsytyksen sekä kuvaamisen jälkeen oli jo ihan pimeää.

Päivä oli Jannen mukaan sateinen ja pilvinen veden ollessa noin 10-asteista. Tuuli kävi lännestä. Kalastuspaikkana oli merialue Särkisalossa – tarkemmin sanottuna 1-3 metriä syvä sisälahti. ”Kala otti heittelemääni jigiin kohdasta, jossa oli hiekkapohjalla runsaasti ahvenvitaa ja muuta kasvillisuutta”, hän kertoo.

Kalan väsyttämiseen ei sen suuresta koosta huolimatta kauheasti aikaa ja vaivaa tuhrautunut, sillä tartuttuaan kiinni se syöksyi venettä kohti, joten se saatiin nopeasti eli noin kahden minuutin kuluessa haaviin. Ei suurhauen käytös Jannen mielestä kuitenkaan mitenkään poikkeuksellista ollut.

”Ainahan kala kiinni jäätyään johonkin päin ryntää ja nyt suunta sattui olemaan kohti venettä, jonka sijaintia kala ei tokikaan tiedä”, hän mainitsee.

Välikoon kaloja ruoaksi

Janne vapautti tämän 13,1 kiloa painaneen ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ylläpitämään suurkalarekisteriin ilmoittamansa ennätyshaukensa. Hän kertookin vapauttavansa lähes kaikki saamansa kalat, jotka vain ovat väsytyksen jälkeen niin hyvässä kunnossa, että ne voi päästää takaisin.

”Yleensä otan ruokakaloiksi välikoon yksilöitä viitisen kappaletta vuodessa. Esimerkiksi noin 60-80-senttinen hauki ja 400-500 gramman ahven ovat tähän tarkoitukseen sopivan kokoisia”, hän sanoo.

Jo ennen ennätyskalaansa Janne on saanut lukusia komeita haukia, joista suurin on painanut noin 11 kiloa ja pari muutakin päälle yhdeksän kilon. ”Nyt tavoitteena voisi hauen osalta olla 15 kilon ja 120 sentin rajan rikkominen sekä ahvenelle 50:n ja kuhalle 80 sentin ylittäminen”, hän luettelee.

Kalastanut melko tosissaan vuodesta 2011

Janne kertoo kalastaneensa nelivuotiaasta asti ja ”melko tosissaan” vuodesta 2011 lähtien. Siitä alkaen hänelle on kertynyt vähintään yli 30 kalastuspäivää vuodessa ja onpa 50 päivänkin yli menty useamman kerran. ”Pari vuotta sitten tulin kuitenkin pienen pojan isäksi ja nyt kalapäiviä vähemmän eli noin 15 vuodessa”, hän selvittää.

Janne kertoo kalastavansa haukea sekä perholla että virvelillä veneestä. ”Jigaan myös ahventa ja kuhaa kesäisin sekä käyn talvella ahvenpilkillä. Lisäksi teen parin vuoden välein reissun Suomen tai Norjan Lappiin, jossa kalastan rautua, taimenta sekä harjusta virvelillä sekä perholla”, hän kertoo.

Monista vaihtoehdoista hauen perhokalastus ja ison ahvenen matalanveden kalastus ovat hänen suosikkejaan. ”Jälkimmäinen tarkoittaa ahvenen kalastamista matalista lahdista, joissa vettä on noin 50-100 senttiä. Esimerkiksi keväiset haukien kutulahdet sopivat tähän tarkoitukseen hyvin myöhemmin kesällä”, Janne selvittää.

Janne Kuparisen 13,1 kilon suurhauki

Pyyntipäivä ja -aika: 31.10.2020 klo 16.30
Pyyntipaikka: Särkisalo. meri
Viehe: Pig Shad Jr (20 cm/50 g), väri Baby Brown
Kela: Abu Ambassadeur Beast
Vapa: BFT Roots up to 150 g.
Siima: 0,45 mm Tracer braid -kuitusiima

Teksti: Ismo Malin, Kuva: Janne Kuparisen arkisto

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä