Jimin lokakuun suurhauki painoi yli 16 kiloa – kaksi muutakin yli kymppikalaa tullut puolen vuoden sisällä

Jimi Knaapin viime lokakuussa saamalla suurhauella oli painoa peräti 16,2 kiloa. Hän vapautti tämän ennätyshaukensa, kuten hän tekee kaikille saamilleen isoille kaloille.

Jimi Knaapi on kalastanut lapsesta asti ja viime syksynä hän rupesi satsaamaan taas enemmän hauen heittokalastukseen, joka oli jäänyt joksikin aikaa aiempaa vähemmälle. Se myös kannatti, ainakin jos mittarina ovat suuret kalat: lokakuun 2019 ja huhtikuun 2020 välisenä aikana Jimi on saanut yli 11- ja 16-kiloisen sekä tasan 13 kiloa painaneen hauen.

Suurin kaloista, 16,2 kiloa painanut, tuli viime vuoden puolella 26. lokakuuta Saimaalta kalastuspäivän päätteeksi noin klo 19.30. Jimin mukaan kalan tärpätessä oli jo varsin hämärää, ja kun jättihauki oli väsytetty, punnittu, kuvattu ja vapautettu, oli jo lähes pimeää.

”Olin saanut puolitoista viikkoa aikaisemmin jo 11,1 kilon hauen, joka oli siihenastinen ennätykseni. Tämän tärppi oli kuitenkin vielä ihan jotain muuta ja tunsin heti, että nyt on tosi iso kyseessä. Niin painava se oli ja meni siksi syvällä, että näkyi vain iso pyörre. Oltiin kuin matkustajina, sillä kala tuntui vievän venettäkin kiertäen sen ympäri täydet 360 astetta”, Jimi kuvailee kamppailuaan suurhauen kanssa.

Lopulta kala saatiin tiukan väännön jälkeen ilman suurempia ongelmia haavittua veneeseen. ”Onneksi oli kaveri mukana, sillä yksin tuskin olisin saanut kalaa ylös asti”, Jimi myöntää.

Kaiken kaikkiaan hyvä kalapäivä

Jimin mukaan kalastuspäivä oli pilvinen ja iltaa kohden tultaessa alkoi myös sataa tihuuttaa. Lämpöä oli noin viisi astetta plussan puolella.

”Kalapäivä oli kaiken kaikkiaan hyvä, sillä sen aikana tuli viitisentoista muuta haukea, joiden joukossa yksi 8-kiloinenkin. Muut olivat sellaisia 1-1,5 kilon kaloja. Lisäksi saimme 200 gramman ahvenen”, hän selvittää.

Suurhauki otti Jimin mukaan ison lahden suulta noin 1,5 metrin penkasta, kun muuten alueella oli vettä 2-3 metriä. ”Paikassa on myös runsaasti pohjakasvillisuutta”, mainitsee Jimi, joka pyytää kaverinsa kanssa haukea heittokalastaen soutuveneestä. Heillä ei ole myöskään modernia elektroniikkaa käytössään, joten paikallistuntemuksesta on heille suuri hyöty kalapaikkoja etsittäessä.

Proffa toimii syyshauelle

”Kala otti Proffaan, jonka olemme havainneet toimivan hyvin erityisesti syksyllä. Se on hidasuintinen ja pyörähtää syyshaukea houkuttavalla tavalla. Sen sijaan nyt keväällä toimivat muut vieheet, kuten esimerkiksi isot haukijigit paremmin”, Jimi sanoo.

Jimi vapautti ennätyshaukensa, kuten hän tekee kaikille saamilleen suurille kaloille, mutta toki hän vie myös väliin ruokakaloja kotiinkin. ”Esimerkiksi kun viimeksi oltiin haukikalassa, otimme 1,5 kilon kalan. Joko savustan hauen, tai nyt kun olen hankkinut lihamyllyn, teen haukipullia”, hän kertoo.

Tänä keväänä tuli 13 kilon hauki

Jimin kalastusharrastus alkoi isän kanssa onkien. Myöhemmin mukaan kuvioihin tulivat muun muassa hauen heittokalastus virvelillä ja taimenen pyynti Ruotsissa ja Vuoksella.

”Siellä olen uittanut esimerkiksi pintaviehettä eli nirhaa ahkerasti. Hauenkalastuksen palasin kuitenkin toden teolla taas viime syksynä. Aikaisemmin olen saanut muun muassa 4,5 kilon järvilohen ja 1,5-kiloisen ahvenen verkolla”, hän mainitsee.

Jimi on jo tänäkin keväänä ennättänyt saada suuren, tasan 13 kiloa painaneen hauen. Tämä kala tuli 5. päivä huhtikuuta Saimaalta ja ottivieheenä oli tällä kertaa Rapala X-rap Peto -vaappu.

Jimin ilmoitus 13 kilon hauesta päivämäärän 5.4.2020 kohdalta kalarekisteristä sivulta 2

Jimi Knaapin 16,200 kilon suurhauki

Pyyntipäivä- ja aika: 26.10.2019 klo 19.30

Pyyntipaikka: Saimaa

Viehe: Kuusamo Professor 1

Kela: Okuma Beater Game

Vapa: Patriot Trout Specialist

Siima: Trabucco T-Force Super soft 0,30 mm

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Jimi Knaapin arkisto

Myös huhtikuun alussa tullut hauki oli todellinen kehukala: painoa tasan 13 kg ja ptuutta 110 cm.