Kilon pilkkiahvenen jälkeen Kentin tavoitteesta uupuu vielä vähintään neljä suurkalaa

Kent Wargh'in kärpäsentoukalla höystettyyn morriin ottaneella ahvenella oli painoa tasan kilo.

Kokkolalainen Kent Wargh on asettanut itselleen tälle vuodelle kovan tavoitteen. Hän yrittää saada vuoden aikana viisi uutta suurkalaa, joiden pitää vieläpä olla eri kalalajien yksilöitä. Reilu kuukausi sitten Vaasan Raippaluodosta tulleen kilon pilkkiahvenen jälkeen tavoitteesta uupuu siis vielä vähintään neljä suurkalaa.

Kent kertoo, että ison ahvenen saantipäiväksi sattui sään takia ns. hankala pilkkikeli, kun tuuli pohjoisesta (jopa 10 m/s), vesi oli laskussa ja pakkastakin oli pari astetta. ”Oli siis todella kylmää”, hän mainitsee.

Kentin mukaan pilkille kannattaa lähteä aina, kun se on mahdollista niin hyvissä ajoin, että ennättää pelipaikoille ennen kalojen aamusyönnin alkua. Taktiikka toimi tälläkin kertaa, sillä aamu valkeni kuuden maissa ja iso ahven otti noin puoli seitsemältä.

”Paikka oli kauempana mantereen rannasta oleva lahdenpohjukka, jonka rannasta pilkkipaikkaan oli noin 50-100 metriä. Ottipaikassa oli noin kolme metriä syvä monttu, kun muuten alueella oli suunnilleen metrin verran vettä. Kun pohjassa oli kaikuluotaimen mukaan kasvillisuutta, päätin kokeilla siitä kohtaa”, Kent selvittää.

Toukalla höystetty morri toimii hankalalla kelillä

Kent sanoo pilkkivänsä paljolti tasapainopilkillä suurta ahventa yrittäessään. ”Tasapainoa kokeilin tuonakin päivänä, mutta tuloksetta. Siksi käytinkin pääasiassa morrin ja kärpäsentoukan yhdistelmää, johon myös iso ahven tärppäsi”, hän mainitsee.

Kent kertoo, että hän nosti pilkkiä muutaman sentin tuntiessaan kalan ensimmäisen kerran tunnustelevan morria. ”Silloin se ei kuitenkaan tarttunut, mutta laskin pilkin takaisin, jolloin kala otti uudestaan. Annoin sen nyt pitää morria suussaan 2-3 sekuntia ja tein vasta sitten vastaiskun. Nyt kala oli hyvin kiinni”, hän selvittää.

”Kun minulla oli siimana 0,12 mm:n monofiili, piti kala silti huolella väsyttää eli siiman pidin tiukalla, mutta jarrun laitoin löysälle. Sen jälkeen annoin kalan mennä niin pitkälle kuin se halusi. Viiden minuutin kuluttua se olikin valmis otettavaksi ylös. Siinä ei ollut ongelmia, sillä 155 mm:n kairan reiästä se mahtui hyvin tulemaan”, Kent jatkaa.

Avannosta ensin vesiämpäriin

Seuraavaksi hän vei ahvenen heti vesiämpäriin, jollainen hänellä nimenomaan kalojen vapauttamista varten on aina pilkkireissulla mukana. Sitten hän teki kuvausvalmistelut ja vasta sen jälkeen kuvasi kalan.

”Näin se sai rauhassa huilata vedessä ennen kuvaamista, mittausta ja punnitusta. Sitä paitsi kala olisi menehtynyt lähes välittömästi, jos se olisi ollut jäällä toimituksen aikana”, Kent korostaa.

Ruokakaloiksi hän kertoo ottavansa ahvenista 200-400-gramman kaloja. ”Sen sijaan isot yli 500-600 gramman ahvenet päästän takaisin aina, kunhan ne eivät ole liian pahasti vaurioituneita. Hauista taas otan 1-3 kilon kaloja ja muut vapautan”, hän selvittää.

Tavoitteena viisi uutta kalalajia suurkalarekisteriin vuonna 2020

Kent kertoo jo viime vuona päättäneensä, että vuoden 2020 aikana hän yrittää saada ja ilmoittaa suurkalarekisteriin viisi uutta kalalajia. Ennen maaliskuussa tullutta suurahventa hänellä oli ollut aiemmilta vuosilta rekisterissä merkintä vain säyneestä.

Ison yli kaksikiloisen säyneen hän on ennättänyt saada jo tänäkin vuonna 26.4. pohjaongella Pietarsaaresta. Uusi kalalaji se ei siis kuitenkaan ole, vaan Kentin tavoite on vielä neljän lajin päässä.

”Seuraavaksi minulla on tarkoitus keskittyä pasurin pyyntiin. Sitten ovat vuorossa hauki sekä seipi, ja kesälomalla ruutana. Silloin on aikaa käydä laittamassa mäskiä ensin viikon ajan kalastuspaikkaan, ennen kuin otan edes onkivehkeet mukaan”, hän kaavailee.

Kalastaa kaikkea ja kaikkialla

Kent toivoo hartaasti, että nuoret innostuisivat kalastamaan ja lähtisivät tietokoneidensa äärestä ulos luontoon. ”Itse olen kalastanut ihan pikkupojasta asti, ensin isän kanssa saaristossa, jonne purjeveneen kanssa menimme”, tällä hetkellä 23-vuotias Kent mainitsee.

Yksi kalastusvälinekauppias innosti häntä myöhemmin kokeilemaan myös virtaavan veden kalastusta. Silloin alkoi virvelillä tulla heittouistelemalla muun muassa haukea.

”Nykyisin voi sanoa, että tykkään kalastaa kaikkea ja kaikkialla. Ei olekaan sellaista lampea, jossa en kalastaisi, jos tiedän siellä olevan kalaa. Kalastan siis hyvin monipuolisesti ja haluan ennen muuta kokeilla kaiken aikaa jotain uutta”, Kent korostaa.

Kent Warghin tasan kilon suurahven

Pyyntipäivä ja -aika: 21.3.2020 klo 6.30
Pyyntipaikka: Raippaluodon merialue (Vaasa)
Viehe: Kultamorri + kärpäsen toukka
Vapa ja kela: Pillkivapa ja -kela

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Kent Wargh’in arkistosta

Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Kentillä on aina pilkkireissuilla mukana ämpäri, jonka vedessä kala voi huilailla suojassa viimalta ja pakkaselta ennen punnitusta, mittausta ja kuvaamista.