Kova haukimies Tuomas Hakala sai ja vapautti 5,3-kiloisen suurkalakoon meritaimenen

Tuomas Hakalan rannalta heittämällä saadulla meritaimenella oli painoa 5,310 kiloa ja mittaa 78 senttiä. Kuvauksen jälkeen kala päästettiin takaisin mereen.

Tuomas Hakala kertoo aloittavansa syksyn taimenenkalastuskautensa yleensä jo elokuussa, kun vedet ovat viilenneet 15 asteen tietämille. Tänä syksynä hän onnistui jo aikaisessa vaiheessa kautta väsyttelemään suurkalakoon meritaimenen Kokkolan merialueelta 19. päivä syyskuuta.

Lähes 5,5-kiloisen suurtaimenen kalastuspäivä oli pilvinen, mutta melko lämmin, sillä plusasteita oli noin kymmenen. Vesi oli vieläkin lämpimämpää eli noin 13-asteista. Leppoisa maa- eli itätuuli puhalsi noin kaksi metriä sekunnissa.

Suurtaimen tuli Tuomaksen mukaan rannalta heittämällä kohdasta, jossa oli noin metrin verran vettä, mutta heti ottipaikan vieressä oli syvempää. Taimen tärppäsi iltapäivällä puoli kolmen aikoihin.

Vapauttaa kaikki suurkalakoon kalat

”Väsytys onnistui, koska kala tuli ylös asti, mutta oli sen kanssa tekemistä”, Tuomas myöntää. ”Minulla oli puolattuna siimaa 125 metriä, ja taimen teki sellaisen syöksyn, että siitä jäi vain muutama kierros puolalle.”

”Siellä kala sitten hyppi reilun 100 metrin päässä aikansa, ennen kuin sain sen kelattua ja väsytettyä punnittavaksi, mitattavaksi ja kuvattavaksi”, Tuomas kuvailee.

Hän vapautti kalan, vaikka se oli rasvaeväleikattu eli istukas. ”Vähän sillä oli rasvaevästä jäljellä, mutta istutetuksi kalaksi sen tulkitsin. Päädyin päästämään sen takaisin, koska se oli niin suuri. Joskus saatan ottaa eväleikatun 60-65 sentin mittaisen taimenen myös ruuaksi”, yleensä kaikki suuret ja tietenkin myös alamittaiset kalat vapauttava Tuomas kertoo.

Suurhauet jääneet ilmoittamatta

Tuomas kertoo olevansa erityisesti innokas hauenkalastaja ja saaneensa myös lukuisia suuria haukia – vähintään 10-kiloisiakin on jo hänen saalislistallaan 50 kpl. Tänä vuonna meni uusiksi myös hänen haukiennätyksensä kesäisen Lappiin suuntautuneen perhokalastusreissun yhteydessä.

”Kokeilin siinä lohikalojen pyynnin lomassa myös haukien kalastamista, ja iso sellainen ottikin, sillä kalalla oli painoa komeasti 14,1 kiloa. Siinä kalassa riitti virtaa, kuten jokihauissa lähes aina”, Tuomas mainitsee.

Tätä kalaa, kuten ei muitakaan suurkalakokoon yltäneitä haukia tai harjuksia (esimerkiksi 1,2 kg Könkämäenolta), hän ei ole tullut ilmoittaneeksi suurkalarekisteriin. ”Ehkä tämän kesän suurhauen vielä ilmoitan, kun pää on nyt avattu suurella taimenella”, Tuomas pohtii.

Hän selvittää tavoittelevansa suuria haukia nykyään pääasiassa järviltä ja joilta, joita hän paljon kiertää vuoden mittaan. ”Merellä en juurikaan enää haukea kalasta, vaikka nuorempana niin teinkin. Syynä on se, että Kokkolan merialueella isot hauet ovat varsin tiukassa, ja aina välillä tulee vastaan järviä, joissa on mukavasti isoja haukia.”

Suurkalat kiinnostavat monipuolisesti

Nyt 26-vuotiaan Tuomaksen kalastusharrastus alkoi jo alle kouluikäisenä yhteisillä kalareissuilla ahkerasti kalastaneen isän kanssa. Pian tulivat kuvioihin mukaan myös Lapin reissut, joissa mukana oli isän lisäksi myös hänen pappansa.

”Pappa opetti minulle perhokalastuksen salat, kun olin noin 10-vuotias. Siitä kymmenisen vuotta eteenpäin kalastinkin oikeastaan vain perhokalastusvälinen, mutta nykyisin heittelen taas myös virvelillä”, Tuomas kertoo.

Kalastus on jalkapallon ja muun urheilun ohella hänen tärkein harrastuksensa, ja suuret kalat myös kiehtovat jatkossakin. ”Tavoitteina voisivat esimerkiksi olla suurkalakoon lohi perholla, 15 kilon hauki sekä suurkalakoon taimen myös järveltä. Kiloa suuremmat ahvenetkin saattavat vielä jossain vaiheessa kiinnostaa, vaikken innokas ahvenen kalastaja olekaan”, Tuomas arvelee.

Perhokalastuksen SM-finaali jäi väliin

Pohjanmaan Kilpaperhokalastajat -seuraan kuuluva Tuomas on myös kiertänyt perhokalastuskilpailuja ja joitakin kärkipään sijoituksiakin on SM-karsinnoissa tullut. Hänellä oli paikka tänä vuonna jopa SM-finaaliin, mutta kisa jäi väliin samaan aikaan sattuneen Lapin kalastusreissun takia.

”Aion joskus kuitenkin vielä kilpailla, koska se minua kuitenkin edelleen kiinnostaa”, puolitoista vuotta kisataukoa pitänyt Tuomas sanoo.

Tuomas Hakalan 5,310 kilon (78 cm) meritaimen

Pyyntipäivä ja -aika: 19.9.2021 klo 14.30
Pyyntipaikka: Kokkolan merialue
Viehe: Savage Gear Olive Ghost 15 cm Sandeel
Kela: Savage Gear Sg8 3000
Vapa: Savage Gear Parabellum ccs 10-30 g, 279 cm
Siima: Savage Gear Finesse 0,19 mm

Lisää suurkaloista ja suurkalarekisteristä

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Tuomas Hakalan arkisto

Leveyttä riittää yli 5-kiloisen taimenen pyrstössä.