Yli 1,5-kiloisen suurahvenen koko yllätti Ollin – ”luulin aluksi puolta pienemmäksi”

Olli Sivosen jigiin otti lokakuun 5. päivä peräti 1,630 kilon kyrmyniska. Hän ilmoitti tämän ennätysahvenensa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ylläpitämään suurkalarekisteriin.

Olli Sivonen sai elämänsä tähän asti suurimman ahvenen parisen kuukautta sitten. Ahventa väsyttäessään hän ei aluksi ollenkaan tajunnut sen kokoa, vaikka raskaalta se siiman päässä toki vaikutti.

”Kala tuli yllättävän helposti ja rauhallisesti ylös asti, ja jos se olisi karannut niin, ettemme olisi sitä nähneet, puolet olisi painosta tippunut pois. Vasta aivan loppuvaiheessa toden teolla tajusin ahvenen suuren koon”, Olli kertoo.

Orka Shad -kalajigiin ottanut suurahven osoittautui punnituksessa peräti 1,630 kilon painoiseksi. Kuvauksen jälkeen Olli vapautti sen, kuten hän tekee kaikille saamilleen isoille kaloille.

Perinteistä ja drop-shot-jigausta

Olli kertoo, että hän ja veneen kippari kalastivat tuona harmaana lokakuisena päivänä myös drop shottaamalla. Perinteinen jigaaminen antoi kuitenkin tällä kertaa paremmin kalaa, myös ennätysahvenen.

Kaiken kaikkiaan päivä oli parivaljakolle joka tapauksessa sangen onnistunut. ”Itse sain tämän suurimman kalan lisäksi 1,240 kilon ahvenen ja kipparikin rikkoi kilon rajan 1130-grammaisellaan. Lisäksi hänen jigiinsä iski vielä yksi yli 900 gramman kala”, Olli mainitsee.

Hänen mukaansa suurahven otti paikasta, jossa oli 5-6 metriä vettä ja toisella puolella penkka ja toisella suunnalla avointa syvempää vettä. Kello oli tuolloin noin 12.30.

”Siihen kohtaan päivää osuikin reissun paras noin tunnin mittainen syöntipiikki. Sekä aamu- että myöhempi iltapäivä olivat hiljaisempia”, Olli selvittää.

Kalakannat eivät kaikilta osin hyvässä kunnossa

Ollin mielestä kalakannat eivät ole Suomessa kaikilta osin hyvässä kunnossa. Syiksi tähän hän mainitsee muun muassa osittain haitallisen kalastuspolitiikan ja toisaalta perinteisen saaliskeskeisen suomalaisen kalastuskulttuurin.

Hän ei haluakaan kertoa tarkasti vesistöä, josta hän suurahvenen sai, vaan tyytyy toteamaan sen tulleen eteläisessä Suomessa sijaitsevalta keskisuurelta hieman rehevältä järveltä.

”Jos kaikki menevät perinteinen saalispyynti mielessään samaan paikkaan, niin vaikutusta paikallisiin kalakantoihin voi ilmetä nopeastikin”, hän korostaa.

Ollin mukaan kalastajien olisikin hyvä miettiä, mitä ja minkäkokoisia kaloja ottavat saaliiksi. Esimerkiksi jos keskitytään vain isojen petokalojen, kuten hauen, pyyntiin ja saaliiksi ottamiseen, särkikalat lisääntyvät ja vesistöt rehevöityvät. ”Onneksi kalastajien asenteet ovat tässä asiassa menossa oikeaan suuntaan”, hän arvioi.

Olli kertoo yleensä vapauttavansa suurimmat yksilöt kalalajiin katsomatta. ”Esimerkiksi ahvenista päästän takaisin yli kilon kalat ja ruokakaloiksi otan sellaisia 200-500 gramman yksilöitä. Hauista syötäväksi päätyvät 1,5-3 kilon kalat”, hän selvittää.

Ahventa ja kuhaa jigaamalla

Olli kertoo kalastaneensa 6-7-vuotiaasta asti ensin onkimalla ja myöhemmin heittokalastamalla veljensä ja isänsä kanssa. Hän osallistui nuorempana myös onki- ja pilkkisoihin.

”Olen myös harrastanut perhokalastusta, joka tosin on viime vuosina jäänyt vähemmälle”, hän mainitsee.

Nykyisin hänen mielipuuhiaan on ahvenen ja kuhan jigaaminen. ”Talvella myös pilkin isoa ahventa ja kesämökillä kalastan haukea Minnow Spoonia heittelemällä”, hän sanoo.

Olli Sivosen 1,630 kilon suurahven

Pyyntipäivä ja -aika: 5.10.2019 noin klo 12.30
Pyyntipaikka: Keskikoinen hieman rehevä järvi eteläisessä Suomessa
Viehe: Orka Shad -jigi, 7 cm ja värikoodi SF25
Vapa: Patrion Levitation G2, 7 jalkaa
Kela: Shimano Ultegra 1000
Siima: Fireline 0,12 mm kuitusiima

Lisätietoja suurkalarekisteristä ja suurkaloista

Teksti: Ismo Malin, Kuva: Ville Räihä