Eräkirjamessut osaksi Kansainvälisiä Erämessuja: Erälastut-kirjoituskilpailussa nuorten kirjoittajien ääni pääsee kuuluviin

Eräkirjamessuilla tulee olemaan luontokirjoitus-, piirtämis- ja ex libris -työpajoja, mielenkiintoisia puheenvuoroja eräkirjallisuudesta, retkeilyartikkelien tekemisestä ja luonnon kuvaamisesta sanoin ja kuvin.

Eräkirjamessut järjestetään osana Kansainvälisiä Erämessuja 7.–9.6.2024 Riihimäen Urheilupuistossa. Eräkirjamessut on ideoinut kirjailija, toimittaja, sisältöstrategi Monni Himari, joka on myös intohimoinen kalastaja ja eräkirjallisuuden kuluttaja.

Eräkirjamessujen innoittamana Eräkirjamessut, Suomen Metsästysmuseo, Suomen Metsästäjäliitto ja Kansainväliset Erämessut järjestävät eräaiheisen kirjoituskilpailun – Erälastut. Kirjoituksia kilpailuun voi lähettää 15.5. asti.

Innostus eräaiheisesta kirjoituskilpailusta Erämessujen yhteydessä syntyi sen jälkeen, kun Eräkirjamessut olivat vahvistuneet osaksi Erämessujen ohjelmaa. ”Kilpailussa on tarkoitus antaa nuorten ja nuorten aikuisten ääni kuuluville. Erätarinat ovat ihania ja tarkoitus on innostaa nuoria kirjoittamaan ne ylös”, kertoo Eräkirjamessuja luotsaava Monni Himari.

Rahapalkintoja Juha K. Kairikon rahastosta

Kilpailussa on rahapalkintoja, jotka myönnetään Juha K. Kairikon rahastosta. Rahaston tarkoituksena on tukea suomalaiseen metsästyskulttuuriin liittyvää julkaisutoimintaa ja tutkimustyötä. Kilpailutyöt arkistoidaan Suomen Metsästysmuseon arkistoon ja niistä on suunnitteilla kokoelmateos.

Kilpailun raadissa on puheenjohtaja Monni Himarin lisäksi Suomen Metsästysmuseolta Perttu Matero, Suomen Metsästäjäliitosta Jaska Salonen, Kansainvälisiltä Erämessuilta Pauliina Lindgren ja Kairikon rahastosta Kusti Kairikko.

Kilpailuohjeet ja -aika

Kilpailuohjeet on julkaistu Suomen Metsästysmuseon sivuilla. Kilpailusarjoja on kaksi: nuoret (vuonna 2006 syntyneet tai sitä nuoremmat) ja nuoret aikuiset (1995–2005 syntyneet). Tyylilajina on kaunokirjallinen erätarina ja genrenä muistelma, fiktio tai runo.

Aihepiiri on sama kuin Kansainvälisillä Erämessuilla eli metsästys, kalastus, retkeily ja luonto. Kilpailuun voi osallistua 15.5.2024 mennessä vastauslomakkeella metsastysmuseo.fi-sivustolla tai sähköpostilla osoitteeseen eralastut@metsastysmuseo.fi. Voittaja julkaistaan Kansainvälisillä Erämessuilla perjantaina 7.6.2024.

Eräkirjamessujen ohjelmaa

Eräkirjamessuilla tulee olemaan ex libris-, luontokirjoitus- ja piirtämistyöpajoja, mielenkiintoisia puheenvuoroja eräkirjallisuudesta, retkeilyartikkelien tekemisestä ja luonnon kuvaamisesta sanoin ja kuvin. Lisäksi tapahtumaan pyritään saamaan paneelikeskusteluita aiheesta.

Eräkirjamessujen ohjelma julkaistaan kevään aikana. Tällä hetkellä jo pari ohjelmanumeroa on julkaistu Erämessujen sivuilla. Pohjoisen kirjailijat Pekka Juntti ja Tuomo Pirttimaa keskustelevat eräkirjallisuudesta otsikon ”Irti Järvisen ikeestä” alla. Nostiko A.E. Järvinen suomalaisen eräkirjallisuuden loistoon vai pilasiko sen lopullisesti? Missä viipyy suuri suomalainen eräromaani – vai onko se jo ilmestynyt?

Lisäksi Eräkirjamessuilla keskustellaan Annikki Kariniemen, pohjoismaiden ensimmäisen naiseräkirjailijan elämästä kohujen ja legendojen takana sekä pidetään Suuri suopaneeli.

Mikko ”Peltsi” Peltolaja Joppe Ranta vetävät nuotiopiiriä

Kansainvälisten Erämessujen sisältö uudistuu Eräkirjamessujen lisäksi seuraavien sisältökokonaisuuksien myötä: MaanpuolustusAreena perjantaina ja Erämessut goes Range – Benelli Show Lopen ampumaradalla jokaisena messupäivänä.

Erämessujen ohjelmalavoihin tulee muutoksia: Mikko ”Peltsi” Peltola ja Joppe Ranta vetävät yhdessä Nuotiopiiriä ja Kalastajan Kanava ottaa vastuun kalastusaltaan ohjelmasta. Osastoilla tapahtuu myös: Ursa eli Tähtitieteellinen yhdistys tulee Erämessuille telttaplanetaario esitysten kanssa.