Erämuseon perustamishanke on käynnistynyt – uusi museo erityisen tarpeellinen kalastuksen kannalta

Hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko tutkii sata vuotta sitten suljetun kalastusmuseon kokoelmia.

Suomen metsästysmuseo uutisoi, että vuosikymmenien tavoite metsästyksen ja kalastuksen yhteisen museon perustamiseksi on vihdoin edennyt käytännön tasolle. Maa- ja metsätalousministeriön tuella käynnistetyssä Erämuseo-perustamishankkeessa toimii kaksi työntekijää.

Hankkeen projektipäällikkönä aloitti helmikuun alussa Metsähallituksen ympäristö- ja laatupäällikkö maatalous- ja metsätieteiden maisteri Timo Kukko. Hänellä on vankka kokemus hallinto-, yritys- ja museotoimintaan liittyvistä toimintaympäristöistä.

Kukko on ollut muun muassa perustamassa Suomen luontokeskus Haltiaa Nuuksioon, laatimassa Saamalaismuseo Siidan perusnäyttelyä Inarissa ja toiminut Suomen Metsämuseo Luston johtajana.

Selvitystyö valmiiksi 2021 toukokuun loppuun mennessä

Hänen tehtävänään on vuoden 2021 toukokuun loppuun mennessä selvittää tilatarvetta rakentamista, rahoitusta, yhteistyökumppaneita ja museokonseptin hallinnollista muotoutumista. Suomen Metsästysmuseoyhdistys ry hankkii projektipäällikön 50-prosenttisen työpanoksen ostopalveluna Metsähallitukselta, joka myös osallistuu hankkeeseen.

Hankkeen toinen työntekijä, projektitutkija filosofian maisteri Anne Salo aloitti Suomen Kalastusmuseoyhdistyksen kokoelmien läpikäymisen ja luetteloinnin 13.1.2020. Parin kuukauden aikana Salo on ehtinyt jo mm. laatia esineluokitukset ja järjestää varastotilan toimivaksi luettelointia ja dokumentointia varten.

Kalastusmuseo puuttuu Suomesta

Museohanke on erityisen tarpeellinen juuri kalastuksen osalta, sillä Suomesta puuttuu tällä hetkellä kalastusmuseo. Vuonna 1978 perustettu Kalastusmuseoyhdistys ry on kerännyt merkittävän esine- ja valokuvakokoelman, mutta vuosikymmenien yrityksestä huolimatta niitä ei ole vielä saatu ammatillisen museotoiminnan piiriin.

Puolitoistavuotisen hankkeen tavoite on saada Erämuseon perustamiskonsepti ja rahoitusmalli valmiiksi keväällä 2021. Hanketta hallinnoi Suomen metsästysmuseo.