Uusi menetelmä koekäytössä Lappeenrannassa: Hulevesiä voi puhdistaa ilman kemikaaleja ja suodatusmateriaalia kierrättäen

Lappeenrannan huleveden puhdistukseen tarkoitetut koesuodattimet on sijoitettu Sammonlahden kosteikolle (kuvassa) sekä valtatie 6:n Myllykeskuksen ja Vanhan Viipurintien väliselle ramppialueelle.

Lappeenrannan kaupunki on panostanut viime vuosina voimakkaasti hulevesien käsittelyyn, ja tällä hetkellä rakennettua ja ylläpidettävää hulevesiverkostoa on Lappeenrannan alueella jo noin 280 kilometriä. Lisäksi Sunisenlahden rannoille on rakennettu yhteensä seitsemän hulevesikosteikkoa ja maaseudulle lähes 100 erilaista vesiensuojelurakennetta valumavesien suodattamiseen.

Nyt panostus on saamassa jatkoa, kun Lappeenrannassa on hulevesien pudistukseen alettu kokeilla uutta ja erittäin ympäristöystävällistä mikrobipohjaisen EM-teknologian (Effective Microorganisms) ja shungiittisuodattimen yhdistelmää.

”Suodatin on edistyksellinen siksi, ettei se sisällä kemikaaleja ja että sen kennojen raaka-aine – shungiitti – voidaan kierrättää”, kertoo professori Satu-Pia Reinikainen LUT-yliopistosta.

Poistaa hulevedestä öljyä, raskasmetalleja ja hajuhaittoja

”Shungiitti on hyvin hiilipitoinen mineraali, jota on käytetty jo pitkään vedenpuhdistukseen eri tavoilla. Huleveden suodatukseen riittää 30–50-prosenttinen shungiitti, vaikka sitä on saatavana jopa 90 prosentin hiilipitoisuudella, hän jatkaa.”

Shungiitti poistaa hulevedestä öljyjä, raskasmetalleja ja hajuhaittoja. EM-teknologia puolestaan on mikrobipohjainen ratkaisu, jossa mikrobit tehostavat ympäristön itsensä kykyä käsitellä ja sitoa ravinteita ja haitallisia aineita.

”Kun hulevedet menevät aikanaan vesistöön, tehostavat suodatuksessa käytetyt EM-mikrobit myös vesistön oman mikrobikannan toimintaa”, Reinikainen kertoo.

Lappeenrannassa kaksi ja Pietarissa neljä koesuodatinta

Kansainvälistä testausprojektia vetää Lappeenrannassa seudun ympäristötoimi. Toisena suomalaispartnerina on LUT-yliopisto, ja mukana ovat myös venäläispartnerit SC Minerals Pietarista ja geologian instituutti (KarRC RAS) Petroskoista, joka toimittaa tarvittavan shungiitin.

Toistaiseksi Lappeenrannassa on koekäytössä kaksi ja Pietarissa neljä suodatinta. Toinen Lappeenrannan suodattimista on asennettu Sammonlahden kosteikolle ja toinen valtatie 6:n Myllykeskuksen ja Vanha Viipurintien väliselle ramppialueelle.

Suodatin on melko yksinkertainen ja sen suodatuselementit on helppo vaihtaa. Etelä-Karjalassa valmistetut suodattimet ovat erityyppisiä, koska projektissa halutaan käyttökokemuksia niin vaaka- kuin pystytason suodatusratkaisuista. ”Keräämme talven aikana tietoa suodatuksen tehosta ja kerromme tulokset keväällä”, Reinikainen lupaa.