Oulun Hupisaarten puroihin syksyllä merkittyjä taimenia – kalojen liikkeet seurattaviksi lähes reaaliajassa

Tulevaisuudessa kutuasuisen taimenen voi bongata myös Hupisaarten puroilta Oulussa. Kuva: Panu Orell/Luke

Oulun Hupisaarten puistoalueella risteilevien kaupunkipurojen kunnostustyöt valmistuvat elokuun loppuun mennessä. Tavoitteena on parantaa puroihin kotiutettavien lohikalojen elinympäristöä sekä purojen maisemallista arvoa keskeisessä kaupunkiympäristössä.

Myöhemmin syksyllä Luonnonvarakeskus siirtää puroihin aikuisia taimenia ja varustaa osan alueesta kalojen seurantaan tarvittavilla antenneilla. Kalat on merkitty niin sanotuilla PIT-merkeillä, jotka ovat samankaltaisia kuin lemmikkieläimillä käytetyt mikrosirut.

”Kaikenlainen kalastaminen puroalueilla ja Lasaretinväylässä sekä kauneusaltaissa on kiellettyä”, korostaa Heikki Pulkkinen Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista.

Osa HUBI-hanketta

Kunnostuksilla kaupunkipuistoalueen vetovoimaisuutta kehitetään Luonnonvarakeskuksen (Luke) toteuttamassa HUBI – Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohtaamispaikkana -hankkeessa.

”Hankkeessa kaupunkipuistoa kehitetään matkailu- ja virkytys- sekä tiedonvälitysympäristönä tuomalla puroluontoon ja vaelluskaloihin liittyvä tutkimus näkyväksi toiminnaksi keskelle kaupunkia”, Luken erikoistutkija Pauliina Lohi kertoo.

Hankkeen toimintatapoja ovat esimerkiksi matkailuyrittäjille ja ympäristökasvattajille suunnatut innovointityöpajat sekä lähiluontoa hyödyntävät tapahtumat.

Nimikkokala seurattavaksi

Vuosien 2018–2020 aikana kehitetään myös Nimikkokala-toimintamallia. Siinä puroihin siirrettävistä taimenista kerättäviä paikannustietoja välitetään kansalaisille mahdollisimman reaaliaikaisesti.

Tämä mahdollistaa esimerkiksi yrityksien tai koulujen oman nimikkokalan seurannan puroverkostossa. Lisäksi kerätään tietoa kansalaishavainnoinnin eri mahdollisuuksista kalantutkimuksessa.

Purokunnostustalkoot la 16.6.2018

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua purokunnostuksiin talkoissa, jotka järjestetään lauantaina 16.6.2018 klo. 9.00–15.00. Mukaan pääsee 30 ensimmäistä ilmoittautunutta ja alaikäiset lapset vanhempiensa mukana.

Ilmoittaudu talkoisiin