Itämerta voi vaalia nyt pääsylipun ostamalla – lippuautomaatit kiertävät kesällä Suomen rannikkokaupunkeja

Tänä kesänä kuka tahansa voi osallistua Itämeren hyväksi tehtävään työhön ostamalla lipun Itämereen automaateista, joita löytyy suurimpien rannikkokaupunkien suosituilta rannoilta. Lahjoituksen voi tehdä myös esimerkiksi BSAG:n verkkokaupasta itämerikesäkuntoon.fi.

Baltic Sea Action Group (BSAG) tarjoaa uuden tavan osallistua Itämeren suojeluun. Itämeri-lippuautomaatit kiertävät Suomen kaupunkeja kesän aikana. Lipun lunastamalla voi vaikuttaa siihen, että Itämeri tarjoaa elämyksiä myös tulevina vuosikymmeninä.

Olemme tottuneet ostamaan pääsylippuja uimahalliin, lauttaan tai vaikkapa bussiin. Näillä lipputuloilla ylläpidämme yhteistä infrastruktuuriamme. Kesäkuusta alkaen Itämeren ystävät voivat lunastaa vapaaehtoisen kerta- tai kausilipun Itämereen BSAG:n automaateista, joita löytyy suosituilta rannoilta Suomen suurimmista rannikkokaupungeista.

“Monille meistä meri on kesäkauden tärkein elementti kesämökeillä ja uimarannoilla, venesatamissa ja saaristossa. Ihmiset haluavat vaalia ainoan meremme kuntoa. Pääsyliput tarjoavat siihen helpon ja hauskan tavan juuri siinä hetkessä, kun merestä nauttii”, sanoo BSAG:n viestintäjohtaja Saara Piispanen.

Kiertue alkaa Hietaniemen rannalta Helsingistä

BSAG:n kolme lippuautomaattia liikkuu kesän aikana eri puolilla Suomea. Kiertue alkaa Helsingin Hietaniemen rannalta, jossa lippuautomaatilla voi asioida 31.5.–2.6.

Tämän jälkeen automaatin löytää muun muassa Helsingin Vallisaaresta elokuun loppuun saakka, Hangosta 7.–25.7., Turusta 10.–12.7. ja Porin Yyteristä 13.–14.7. Lippuautomaatti on myös Radio Nova -festivaaleilla Helsingin Suvilahdesta 16.–17.6.

Lippuja voi lunastaa myös BSAG:n verkkokaupasta: itämerikesäkuntoon.fi sekä MobilePay-sovelluksella numeroon: 32111.

Itämeren ongelmat näkyvät etenkin kesäisin

Itämeren kunto romahtaa kesäisin. Kaikilla suomalaisilla on jonkinlainen suhde Itämereen. Ainoasta merestämme nautitaan monin tavoin etenkin kesällä, ja se vaikuttaa suoraan ihmisten hyvinvointiin. Matala Itämeri, jossa vesi vaihtuu hitaasti, on myös yksi maailman saastuneimmista meristä.

Itämerta kuormittavat eniten mereen päätyvät ravinteet, meriluonnon monimuotoisuuden heikkeneminen sekä ilmastonmuutos, jotka pahentavat herkän meren rehevöitymistä entisestään. Erityisesti kesäisin vaikutukset nähdään sameana vetenä ja levien lisääntymisenä, joka on konkretisoitunut mm. uintikieltoina yleisillä rannoilla.

Laajaa yhteistyötä Itämeren hyväksi

BSAG tekee yhteistyötä laajan tutkija- ja kumppaniverkoston kanssa ja etsii jatkuvasti yhä tehokkaampia keinoja pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi Itämeren hyväksi:

“Tähtäämme pysyviin muutoksiin arvokkaan meriluonnon suojelussa ja biodiversiteetin ylläpidossa. Vähennämme meriliikenteen jätevesipäästöjä ja edistämme uudistavaa viljelyä, jonka avulla ruokamme voidaan tuottaa entistä Itämeri- ja ympäristöystävällisemmin”, kertoo Piispanen.