Helsingin Kalamaraton totutusti toukokuussa – Kotkaan lajikalastajat kokoontuvat tänä vuonna elokuussa

Lähdön hurmaa Helsingin Kalamaratonilla vuonna 2017. Kuva: Mediataju.kuvat.fi/kuvat/Skes/Kalamaraton.

Lajikalastajien pitkä odotus päättyy toukokuussa, kun Helsingissä suurinta lajimäärää tavoitellaan 25.-26. toukokuuta. Kotkassa Kalamaraton järjestetään tänä vuonna 24.-25. elokuuta.

Kalamaraton on Suomen vaativin kalastuskilpailu. Joukkueet tavoittelevat Kalamaratonissa vuorokauden aikana mahdollisimman monta eri kalalajia saalispussiin. Kilpailu käydään urheilukalastusvälinein. Kalojen pituudella tai painolla ei kisassa ole merkitystä. Pikkuruinen liejutokko on aivan yhtä arvokas lajipiste kuin kymppikiloinen hauki.

Kalamaraton on synnyttänyt vuosien myötä kokonaisen uuden harrastusmuodon – lajikalastuksen. Se on erityisen suosittu nuorten parissa.

Kisalla pitkät perinteet

Ensimmäinen Kalamaraton järjestettiin Helsingissä vuonna 2001. Kisa levittäytyi Kotkan vesiin 2008, ja vuonna 2014 kisa järjestettiin ensimmäisen kerran myös Turussa. Joensuussa kokeiltiin sisävesikisaa 2012-2015.

Tänä vuonna 24 tunnin kisa käydään ensin Helsingin kalavesillä 25.-26. toukokuuta, ja sen jälkeen Kotkassa 24.-25. elokuuta. Helsingissä kisakeskuksena toimii Honkaluoto, Kotkassa Maretarium.

Kalastustaitojen lisäksi kisoissa tarvitaan tuntemusta eri kalalajien esiintymispaikoista, lajit on osattava myös tunnistaa toisistaan.

Kalamaraton on antanut arvokasta tietoa kalalajien esiintymispaikoista ja -tiheyksistä myös tutkimukselle.

”Tässä kaikessa piilee tapahtuman viehätys. Se vaati monenlaisia taitoja ja luonnon tuntemusta. Kun kisat käydään keskellä kaupunkia, ne tuovat vedenalaisen luonnon lähelle”, kilpailujohtaja Janne Halonen sanoo.

Kisaennätys on 32 eri kalalajia

Tähänastinen kisaennätys on 32 eri kalalajia – siis vuorokauden aikana koukutettuja ja varmistettuja lajeja. Species Fishing Team sai tuon tuloksen Helsingin vesiltä vuonna 2014. Vuosien saatossa tuomariston eteen on tuotu yhä uusia lajeja, jotka on opittu pyytämään, tai joiden paikat on löydetty. Tällaisia ovat tuoreimpina olleet miekkasärki, vaskikala ja uusi vieraslaji putkisieraintokko.

Pieni sensaatio oli vuosi 2009, jolloin Helsingin kisassa saatiin mustatäplätokko. Se oli kaikkien aikojen toinen havainto Suomessa tästä vieraslajista. Lajin leviämisestä ja runsastumisesta kertoo, että nyt mustatäplätokko löytyy liki jokaisen joukkueen saalispussista.

Kalamaratonit järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura yhteistyökumppaneiden kanssa.