Virtavesien kunnostukseen 1,4 miljoonan euron lisäraha – kunnostuksia tulossa ensi vuonna kymmenelle eri joelle 

Helikopteri pudottaa kutusoraa koskeen Viitasaarella. Vastaavia operaatioita on luvassa ensi vuonna kymmenillä koskilla. Kuva: Markku Pirttimaa.

Metsähallitus lisää virtavesien kunnostusta merkittävästi vuonna 2021. Eduskunta on myöntänyt kunnostuksiin 1,4 miljoonan euron lisärahoituksen. Rahalla voidaan kunnostaa jopa 20 koskialuetta kymmenellä eri joella.

”Tämä on merkittävä lisä kalojen elinympäristöjen kunnostuksiin. Olemme jo aloittaneet lähes miljoonan euron valuma-aluehankkeen, jolla kunnostetaan kokonaisia valuma-alueita”, erätalousjohtaja Jukka Bisi iloitsee.

Nyt pystymme kohdistamaan urakoita lisäksi erillisiin virtavesiin. Sijoitus virtavesiin on mitä parhain tulevaisuusinvestointi”, hän toteaa.

Suurimmat urakat Ruunaalla ja Livojoella

Suurimmat urakat ovat Lieksassa Ruunaalla sekä Posiolla Livojoessa. Ruunaalla kunnostetaan kolme koskea ja Livojoella viisi. Muitakin kohteita on suunnitteilla muun muassa Lappiin.

Kunnostukset tarkoittavat muun muassa lohikalojen kutu- ja pienpoikasalueiden kunnostuksia. Niihin tuodaan soraa ja kiveä. Aikoinaan uittoa varten perattuja koskia palautetaan vastaamaan luonnontilaa.

Myös kalojen vaellusesteitä poistetaan. Suunnitelmissa on jopa yhden pienen vesivoimalaitoksen purkaminen. Metsähallitus tiedottaa toimenpiteistä tarkemmin vuoden aikana, kun niitä aletaan toteuttaa.

Kalavesien kunnostuksiin miljoonia euroja parissa vuodessa

Virtavesien kunnostusraha on vain yksi julkinen sijoitus kalavesiin tulevana vuonna. Kalavesiin sijoitetaan parin vuoden aikana miljoonia euroja. Kokonaisia valuma-alueita kunnostetaan lähes miljoonan euron hankkeella 2020–2021.

Projekti on mukana myös Metsähallituksen Itämerihaasteen toimenpideohjelmassa. Maa- ja metsätalousministeriö jakaa lisäksi osan kalastonhoitomaksujen noin 10 miljoonan euron tuotosta kalavesihankkeisiin.