ICES:n raportti: Lohen laiton kalastus romahti Itämerellä

Kansainvälisen merentutkimusneuvosto ICES:n mukaan väärinraportoidun lohisaaliin määrä Itämerellä romahti kalastuskaudella 2019.

Laittomasti pyydetyn lohen määrä Itämerellä on romahtanut Kansainvälisen merentutkimusneuvosto ICES:n mukaan. Tuoreen raportin mukaan syynä on meritaimenen pyyntikielto, jonka Suomi ajoi läpi EU:n kalastusneuvostossa. Aiemmin Itämeren pääaltaalla pyydettiin jopa yli 40 000 lohta siten, että ne raportoitiin taimenena.

Kansainvälisen merentutkimusneuvosto ICES:n mukaan väärinraportoidun lohisaaliin määrä kalastuskaudella 2019 on romahtanut 600 yksilöön vuoden 2018 42 600 yksilöstä. Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan lohta on pyydetty laittomasti ohi kiintiön erityisesti Puolan rannikolla ilmoittamalla saalis meritaimenena.

Tutkijoiden mukaan syy laittoman kalastuksen vähentymiseen on meritaimenen pyyntikielto, jonka EU:n kalastusneuvosto hyväksyi Suomen esityksestä vuonna 2018.

”Suomi on toiminut määrätietoisesti lohen laittoman kalastuksen lopettamiseksi Itämerellä. Taimenkiellon lisäksi Rajavartiolaitoksen alukset ovat valvoneet kalastusta pääaltaalla ja Suomi on osallistunut yhteisiin tarkastuksiin. On hienoa, että lohikantojen hyväksi tehdyt toimet tuottavat tulosta”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Laiton kalastus vaikuttanut myös Suomen lohikantoihin

Laiton kalastus Itämeren pääaltaalla on vaikuttanut merkittävästi myös Suomen jokien lohikantoihin. Itämeren pääaltaalla syönnöksellä olevasta lohesta jopa puolet on peräisin Tornionjoelta. Lisäksi laiton pyynti on vaarantanut useiden pienempien jokien lohikantojen elpymisen.

ICES:n raportin mukaan lohen väärinraportoitu saalis muodostaa enää 1 prosentin koko lohen saaliista aiemman 32 prosentin sijaan. Arvio perustuu saalisilmoitusten analysoinnin lisäksi esimerkiksi kalastusalusten aktiivisuuteen ja valvontatietoihin. Erityisesti on seurattu aluksia, jotka ovat aiemmin raportoineet suuria taimensaaliita.

Laiton kalastus ei ole silti kokonaan loppunut

Laiton kalastus ei kuitenkaan ole kokonaan loppunut. Tutkijoiden arvion mukaan kokonaan raportoimatonta lohisaalista on edelleen 7 prosenttia kokonaissaaliista eli noin 17 500 yksilöä.

”Toimia laittoman kalastuksen kitkemiseksi on jatkettava edelleen. Tämä on paitsi kalakantojen, myös laillisesti toimivien kalastajien etu”, kalatalousneuvos Risto Lampinen sanoo.

Vuonna 2019 EU nosti Itämeren lohenkalastuksen valvonnan painopisteeksi, koska väärinraportointi oli kasvanut erittäin nopeasti kestämättömälle tasolle. Suomi osallistui aktiivisesti Itämeren yhteisiin Euroopan unionin kalastuksenvalvontavirasto EFCA:n koordinoimaan valvontaoperaatioon mm. lähettämällä vartioaluksen ja valvojia operaation tueksi eteläiselle Itämerelle. Myös kuluvalla kalastuskaudella Suomi on lähettänyt vartioaluksen Itämeren pääaltaalle.

Hallitusohjelman mukaan Suomi toimii tehokkaasti laittoman kalastuksen kitkemiseksi ja ajaa EU:ssa tieteelliseen neuvoon perustuvaa kalastuspolitiikkaa.