Ennätys uusiksi lajikalastuksessa – Timi Laitinen sai saaliiksi 52 kalalajia vuoden aikana

Timi Laitisen viime vuoden 47. kala, isosimppu, tuli jigillä Märketiltä 18. elokuuta. Kuva: Mediataju

Tuusulalainen Timi Laitinen onnistui koukuttamaan vuonna 2018 kaikkiaan 52 eri kalalajia Suomen vesistä. Se on kaikkien aikojen ennätyslukema Suomessa.

Kuinka paljon vuoden aika pystyy saamaan kalalajeja vapavälinein suusta koukutettuina? Nyt tähän on saatu virallinen, tarkistettu vastaus.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES keräsi vuoden 2018 aikana lajikalastajien saamat kalalajit yhteen. Saaliiksi saatiin 55 lajia!

Lajit piti dokumentoida

Lajipisteeseen ei riittänyt pelkkä oma ilmoitus, sillä erityisesti lukuisat särkikalalajit sekä pienet tokot menevät helposti sekaisin. Jokainen saatu kalalaji tuli dokumentoida selkeällä valokuvalla, ja saalislaji tarkastettiin ja määritettiin sen perusteella.

Tilastoihin ei hyväksytty mukaan rauhoitettuja tai alamittaisia kaloja. Taimen ja siika laskettiin molemmat asiaan kuuluvasti yhdeksi saaduksi lajiksi.

Laitinen ja Jaakkola lajirohmuja

Eniten lajeja vuoden 2018 aikana pyydysti tuusulalainen Timi Laitinen, jonka kokonaistulos oli peräti 52 kalalajia. Tulos on tiettävästi kaikkien aikojen selvästi paras ja nyt myös virallinen Suomen ennätys. Vanhat ennätykset rikkoi myös turkulainen Mikael Jaakkola, joka sai vain yhden lajin vähemmän kuin Laitinen.

Timi Laitinen on lajikalastuksen Suomen mestari vuodelta 2017. Viime vuoden kisassa hän sijoittui hopealle. Kalamaratoneissa hän on niittänyt menestystä joukkueensa Species Fishing Teamin kanssa.

Taitoa ja aktiivisuutta vaaditaan

Huipputulokset vaativat kalastajilta monipuolisten kalastustaitojen lisäksi suurta aktiivisuutta. Esimerkiksi Timi Laitinen pyydysti pohjoisimmat lajinsa Inarista (rautu), Muoniosta (kirjoeväsimppu) ja Enontekiöltä (harjus).

Läntisin kalastuskohde oli Märketin majakka Ahvenanmaalla, jonka rannalta hän sai listalleen isosimpun. Miekkasärjen hän kävi täsmäkalastamassa Saimaan kanavasta. Timi Laitisen omalta listalta jäivät puuttumaan taimen, valkoevätörö ja turska, joista joku toinen onnistui saamaan lajipisteen.

Kalastettavia lajeja riittää

Kalalajeja on mahdollista saada Suomen vesiltä enemmänkin kuin viime vuoden 55 lajia. Esimerkiksi kilohailia, nokkakalaa tai piikkisimppua ei viime vuonna kukaan lajirekisterin ilmoittajista saanut koukkuun.

”Siloneula ja särmäneula ovat niin pienisuisia, että ainakaan vielä lajikalastajat eivät ole niitä onnistuneet tavoittamaan”, SKES:n puheenjohtaja Jukka Halonen sanoo.

”Lajirekisteri selvästi kasvatti lajikalastajien innostusta korkeisiin vuosimääriin. Sitä jatketaan nyt myös tästä eteenpäin vuosittain. Lisäksi ryhdytään keräämään erityistä elämänpisteiden listaa”, Halonen sanoo.

Alkuun pääsee perusvälineillä

Lajikalastuksen alkuun pääsee ihan tavallisilla onkivehkeillä, sillä suurin osa lajeista tarttuu juuri onkeen. Pienikokoiset lajit tarvitsevat tietysti myös tavallista pienemmät koukut.

Halonen sanoo, että 20 kalalajia on aloittelijalle hyvä vuositulos, ja sillä pääsee jo pronssiseen kerhoon. Hopeinen edellyttää 30 ja kultainen 40 vuosilajia.

Platinaan yltävät vain ne kalastajat, jotka koukuttavat vuodessa 50 lajia tai enemmän. Laji-ilmoitukset 2019 voi lähettää osoitteeseen info@skes.fi.

ENITEN LAJEJA 2018 SAANEET

52 lajia, Laitinen Timi
51 lajia, Jaakkola Mikael
49 lajia Triipponen Juuso
46 lajia, Salonen Juha
39 lajia, Ristola Petri
36 lajia, Saarikoski Antti
36 lajia, Tynkkynen Petri
34 lajia, Ratinen Markus
33 lajia, Tynkkynen Ville
32 lajia, Saarikoski Paula

Hopearuutanan Timi Laitinen onki Helsingin Viikissä 28. kesäkuuta. Kuva: Mediataju