Uhanalaiset asukkaat saavat pian seurakseen yli 12 000 uutta lajitoveria Runkausjoella – Lohitalkoot järjestetään nyt toista kertaa

Viime vuoden Runkausjoen istukaskala. Kuva: Jarmo Pautamo/Apajax Oy.

Lohitalkoot-hanke istuttaa kunnostettuun Tervolan Runkausjokeen lahjoitusvaroin 12 000 Itämeren lohenpoikasta 3. päivä kesäkuuta. Ne lähtevät merivaellukselle muutaman vuoden kuluttua ja palaavat täysikasvuisina kotijokeensa kutemaan.

Kemijoen alaosaan on luotu nykyaikaisia ratkaisuja, jotta uhanalaiset vaelluskalat pääsevät patojen ohi. Myös sivujokia ennallistetaan niiden kutu- ja poikasvaiheelle suotuisiksi elinympäristöiksi. Tervolan Runkausjoen kunnostus valmistui vuonna 2021, minkä jälkeen sen vaelluskalakantaa on elvytetty mäti-istutuksin.

Lohitalkoot 2024 -tapahtumassa Runkausjokeen lasketaan 12 000 kappaletta vuoden ikäisiä Torniojoen kannan lohenpoikasia. Istutus toteutetaan lahjoitusvaroin täydennysistutuksena. Sen yhteydessä järjestetään keskustelu- ja kyselytilaisuus vaelluskalojen palauttamisen suunnitelmista ja toteutuneista parannustöistä Kemijoen vesistöalueella.

Ensimmäiset lohitalkoot tuottivat lupaavia tuloksia

Ensimmäiset Lohitalkoot kutsuttiin koolle keväällä 2023. Seurantatulokset ja palaute olivat niin rohkaisevia, että tapahtuma toteutetaan nyt uudelleen.

”Vuosi sitten istutettuja merkattuja lohenpoikasia löytyi syksyn sähkökoekalastuksissa laajalta alueelta ja tiheydet olivat korkeita. Tämä osoittaa istutuksen onnistuneen hyvin”, kala-asiantuntija Jan-Peter Pohjola joen kunnostaneesta Kalasydän Oy:stä kertoo.

”Osallistujat kokevat Lohitalkoot tärkeäksi avoimen keskustelun ruokkimisen ja yhteistyön syventämisen kannalta. Kotimainen kala ja vesistöt kaipaavat yhteistä vetoapua meiltä kaikilta, Lohitalkoot-tapahtuman alullepanija kalaruokatalo Kalavapriikki Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen toteaa.

Talkoot 3.6. Runkausjoella Tervolassa

Lohitalkoot järjestetään maanantaina 3.6.2024 klo 11:00 alkaen Runkausjoella Tervolassa. Mukana tapahtumassa ovat Korhosen lisäksi muun muassa Lapin liiton vaelluskalatyöryhmän vetäjä Lassi Kontiosalo, Kalasydän Oy:n kala-asiantuntija Jan-Peter Pohjola, Kemijoki Oy:n ympäristöasiantuntija Maria Pikkupirtti, jokitalkkari Juha Mäkimartti ja jokialueen asukkaita.

Lohenpoikaset istutukseen lahjoittavat tänä vuonna kalaruokatalo Kalavapriikki Oy, tervolalainen perheyritys Veljekset Vaara Oy ja Voimalohi Oy.