Maalivahtilegenda Miikka Kiprusoff Kuusinki-keräyksen suojelijaksi – vapaan Kuusinkijoen edistämiseksi voi lahjoittaa aina vuoden 2023 loppuun asti

Maalivahtilegenda Miikka Kiprusoff on lupautunut Kuusinki vapaaksi -keräyksen suojelijaksi. Hänelle itselleen Kuusinkijoki on läheinen sekä mökkijokena että kalastus- ja eräkohteena.

Luonnonperintösäätiön Kuusinki vapaaksi! -keräys on saanut suojelijakseen jääkiekkolegenda Miikka Kiprusoffin. Kiprusoff on Suomen maajoukkueen pitkäaikainen veräjänvartija ja ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut NHL:n parhaan maalivahdin palkinnon.

Kanadassa Galgaryn NHL-joukkueessa pelatessaan kipinän perhokalastukseen saanut Kiprusoff tuntee Kuusinkijoen latvavedet hyvin. Mökkipaikka Kuusamon itäosista valikoitui aikoinaan nimenomaan kalastus- ja eränkäyntimahdollisuuksien perusteella. Kun Kuusinkijoki vapautetaan vesivoimasta, on Kiprusoffien mökkijoki yksi potentiaalisimmista Kuusamon järvien välisiin pikkujokiin nousevan taimenen kutupaikoista.

Miikka Kiprusoff, miksi Kuusinkijoki on tärkeä vapauttaa?

”Kuusinkijoki on ainutlaatuinen. Luonnontilaisen joen, puhtaan veden, alkuperäisen taimenkannan ja hienojen rantametsien yhdistelmä on vertaansa vailla. Taimenen kulkemisen estäminen joessa 1950-luvulla rakennetun voimalaitoksen myötä oli surkea, joskin ajan tarpeet huomioiden ymmärrettävä ratkaisu. Tilanne voidaan nyt 2020-luvulla korjata. Myllykosken voimalaitos purkamalla Kuusinki saadaan alkuperäiseen loistoonsa.”

Mitä Kuusinkinjoki ja Kuusamon luonto sinulle merkitsee?

”Suomeen palattuani etsin paikkaa, mistä vielä löytyisi oikea erämaafiilis. Kuusinkijoen latvoilta löysin tilaa olla rauhassa puhtaiden kalavesien äärellä sekä vanhaa metsää, jossa on hyvä kulkea. Kuusamossa olen päässyt näyttämään myös kahdelle kaupungissa kasvaneelle pojalleni, miltä Suomen luonto kauneimmillaan näyttää.”

Kenet haluaisit mukaan keräykseen?

”Koillismaan yritysten ja yhteisöjen lisäksi toivoisin perho- ja muiden vapakalastajien osallistuvan hankkeen rahoittamiseen. Kuusinkijoki on maan kuulu kalapaikka, ja nyt jokaisella kalamiehellä ja -naisella on mahdollisuus osallistua sen vapauttamiseen. Erityisesti haastan kalastusta harrastavat vanhat pelikaverit mukaan keräykseen.”

Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg iloitsee Kiprusoffin ryhtymisestä suojelijaksi: ”Miikka on paras henkilö haastamaan kiekkoseuroja, kiekkoilijoita ja toki myös muita tahoja mukaan suojelemaan ja vapauttamaan Kuusinkia. Miikalla kiekot eivät putoile räpylästä, vaan hän ottaa tästäkin upean kopin.”

SVK lahjoitti 5000 euroa Kuusinkijoen vapauttamiseksi

Kuusinkijoella on käynnissä historiallinen hanke taimenen elinolosuhteiden pysyväksi parantamiseksi. Tarkoituksena on ostaa Myllykosken vesivoimala pois käytöstä ja kunnostaa taimenelle elinympäristöjä. Tätä varten on kerätty ja kerätään lahjoituksia ja tavoitteena on saada taimenen vaellusreitti avattua vuoden 2023 aikana.

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) on osallistunut hankkeeseen lahjoittamalla viime vuonna 5000 euroa Kuusinkijoki Kuntoon ry:lle. Lahjoitussummasta noin puolet oli kerätty jäsenmaksuaan vastuulliseen kalastukseen ja vesistökunnostustoimiin kohdistaneilta SVK:n jäseniltä.

Kuusinkijoki Kuntoon ry:n puheenjohtaja Matti Aikio (vas.) vastaanotti kalatalousasiantuntija Petter Nisséniltä SVK:n 5000 euron lahjoituksen MM-perhon palkintojenjaossa viime kesänä. Kuva: Juha Ojaharju.

Luonnonperintösäätiö ottanut aktiivisen roolin Kuusinkijoki-hankkeessa

Luonnonperintösäätiö ja Kuusinkijoki kuntoon -yhdistys ovat allekirjoittaneet sopimuksen Kuusamon Kuusingissa sijaitsevien rantametsien ja vesialueiden suojelemiseksi. Kuusinkijoen ja Piilijoen uomaa, sekä joen viereisiä rantametsiä suojellaan Myllykosken voimalaitoksen ylä- ja alapuolelta yhteensä noin viiden kilometrin matkalta.

Samalla allekirjoitettiin toinen sopimus Koskienergia Koskivoima Oy:n, Kuusinkijoki kuntoon ry:n ja Luonnonperintösäätiön välille tukemaan hankkeen esisopimusta.

”Luonnonperintösäätiö ottaa aktiivisen roolin Kuusinkijoki-hankkeessa ja mahdollistaa alueen rantametsien sekä vaelluskaloistaan tunnettujen virtavesien saattamisen suojelun piiriin”, sanoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Tarkoitus on ohjata joen virtaamaa Myllykosken voimalaitoksen takia pitkään kuivana ollutta Piilijokea pitkin takaisin pääuomaan. Parannus mahdollistaa taimenen esteettömän pääsyn joen yläjuoksun kutualueille ja kohentaa virtavesiekosysteemin tilaa myös muille eliöille, kuten pohjaeläimille ja vesisammalille.

”Kuusinkijoki-hanke saa tarvitsemansa avun ja osaamisen Luonnonperintösäätiön kautta. Tuntuu todella hienolta, että voimalaitoksen läheiset rannat suojellaan, kun vaihtoehtona oli mökkitonteiksi muuttaminen”, toteaa Kuusinkijoki kuntoon ry:n puheenjohtaja Matti Aikio.

Keräys voimassa vuoden 2023 loppuun

Luonnonperintösäätiö kerää varoja Kuusinkijoen ja Piilijoen rantametsien suojeluun Kuusinki vapaaksi! -keräyksellä. Tarkoituksena on suojella Kuusingin alueella Ala-Vuotunkijärven ja Piilijoen läheisyydessä sijaitsevat energiayhtiön omistuksessa olleet maa- ja vesialueet upeine rantametsineen. Keräys on alkanut tammikuussa 2022 ja on voimassa vuoden 2023 loppuun.

Voit osallistua Kuusinki vapaaksi! -keräykseen tekemällä lahjoituksen Luonnonperintösäätiön nettikaupassa tai lahjoittamalla valitsemasi summan suoraan Luonnonperintösäätiön keräystilille seuraavasti:

– Kirjoita saajaksi Luonnonperintösäätiö
– Siirrä valitsemasi summa lahjoitustilille FI78 5494 0950 0224 93
– Käytä viitenumeroa 202400

Ohjeet löytyvät myös täältä

Lisätietoja

Varainkeräys Vapaan Kuusinkijoen puolesta jatkuu aina vuoden 2023 loppuun asti. Mukaan toivotaan runsaasti niin yksityishenkilöitä, yrityksiä kuin yhteisöjäkin. Kuva: Petri Haapala.