Metsähallituksen reaaliaikainen seuranta: Yli viidensadan luonnossa liikkujan toimintaan puututtiin

Erävalvonta tarkasti noin 3 100 kalastajaa tai heidän pyydyksiään ja 3 500 metsästäjää. Kuvassa erätarkastaja tarkastaa metsästäjän aseen.

Metsähallituksen erävalvonta on ensimmäistä kertaa seurannut työnsä tuloksia reaaliaikaisesti koko vuoden. Uusi järjestelmä paljastaa, että 368 henkilöä rikkoi lakia luonnossa liikkuessaan ja 169 henkilöä narahti tarvittavien lupien puutteesta.

Tiedot ovat järjestelmästä saatuja ennakkotietoja, jotka varmistetaan alkuvuonna. Lisäksi kaikki loppuvuoden tarkastukset eivät välttämättä ole vielä päivittyneet. Lopullinen rikkeiden määrä voi siis olla ilmoitettua korkeampi.

Erätarkastajat ja valvojat tarkastivat valtion alueilla noin 10 000 luonnossa liikkunutta kulkijaa vuoden 2022 aikana. Heistä suurin osa oli kalastajia ja metsästäjiä, mutta erävalvonta tarkasti myös retkeilijöitä ja valvoi maastoliikennettä.

Saldo: 42 rikosilmoitusta ja lukuisia sakkovaatimuksia ja rikesakkoja

Yli sata tapausta johti sakkovaatimuksiin, 44 rikesakkoon ja 42:sta kirjattiin rikosilmoitus. Muut selvisivät huomautuksella.

”Erävalvonnan tarve kasvaa jatkuvasti. Metsästyksen, kalastuksen ja retkeilyn suosio on lisääntynyt viime vuosina selvästi, eivätkä kaikki muista hankkia tarvittavia lupia tai käyttäytyä vastuullisesti”, erätalousjohtaja Jukka Bisi sanoo.

Erävalvonta oli jälleen vilkkaimmillaan kesällä ja syksyllä, jolloin eränkävijöitä ja muita luonnossa liikkujia tarkastettiin kuukausittain tuhatkunta. Kesällä erävalvontaa pitävät kiireisenä kalastajat ja retkeilijät, syksyllä metsästäjät. Erävalvonta tarkasti noin 3 100 kalastajaa tai heidän pyydyksiään ja 3 500 metsästäjää.

Tarkemmat tiedot valvonnassa paljastuneista uusista ilmiöistä kerätään vuosittaiseen erävalvontaraporttiin, joka julkaistaan alkuvuonna 2023.