Toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola nimettiin vuoden kalamieheksi 2020

Toimittaja Mikko "Peltsi" Peltola on vuoden 2020 kalamies, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Erätulilla-ohjelmasarjasta. Kuva: Matti Huitila.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen jakoi kalastajien vuosittaiset tunnustuspalkinnot tänään Helsingissä. Vuoden kalamies 2020 on toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola. Vuoden kalastusopas on lohjalainen Mari Elal.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran kokoama arvovaltainen, kalastusalan toimijoista koostuva raati on valinnut Vuoden kalastusoppaan ja kalamiehen vuodesta 2000 lähtien. Molemmat huomionosoitukset ovat tunnustuspalkintoja merkittävästä työstä suomalaisen kalastuskulttuurin eri saroilla.

Peltsi pistää itsensä peliin

Vuoden kalamies Mikko Peltola on tehnyt näyttävän uran toimittajana niin televisiossa kuin radiossa. Hän on erityisesti viime vuodet tullut tunnetuksi erä- ja luontoaiheisista ohjelmistaan. Peltsi pistää itsensä täysillä mukaan ohjelmiinsa, eikä säästä itseään. Hänen ohjelmissaan ihmisen luontosuhde avautuu parhaimmillaan, raati perustelee.

Peltsin ”Erätulilla” -ohjelmasarja on tuonut kalastuksen lähelle vastuullisuutta ja luontoystävällisyyttä korostaen. Tuoreimpana Peltsi on nostattanut Itämeren uhkatekijät katsojien tietoisuuteen.

Huolellisesta perehtymisestä aiheeseen kertoo, että Mikko Peltola on suorittanut työn ohessa kalastusoppaan ammattitutkinnon. Peltola on kirjoittanut kalastuskirjoja, vauhdittanut juontajana lukuisia kalastusaiheisia tilaisuuksia, ja hän toimii kansallispuistokummina.

Vuoden kalastusopas Mari Elal tarjoaa voimaannuttavaa kalastusta

Vuoden kalastusopas on Mari Elal, jonka kotivedet ovat Lohjanjärven ympäristössä. Hän on tarjonnut erityisryhmille, yrityksille ja yhteisöille voimaannuttavaa kalastusta, yhdistäen siihen fysioterapian ja koulutuspalvelut. Therafish panostaa turvallisuuteen ja esteettömyyteen, joka mahdollistaa kalastuksen ja kuntouttavan toiminnan samanaikaisesti.

Mari Elal on omalta osaltaan rikkomassa mielikuvaa kalastuksesta äijämäisenä harrastuksena, kun hän vie asiakkaansa tavoittelemaan haukia, kuhia ja ahvenia. Kalastusopastuksen sekä sosiaali- ja terveysalan hallitsevana ammattilaisena hän on käynyt lisäksi iktyocare-koulutuksen, joka on pätevöittänyt hänet erityisryhmien vesistöohjaajaksi.

Omassa blogissaan Elal on korostanut vastuullista kalastusta ja kirjoittanut vaikuttavia kuvauksia kalastuskokemuksistaan. Kaikelle kansalle hän on tullut tunnetuksi Arktiset vedet -ohjelmasarjasta.

Vuoden kalastusopas lohjalainen Mari Elal tarjoaa erityisryhmille, yrityksille ja yhteisöille voimaannuttavaa kalastusta, johon hän yhdistää fysioterapiaa ja koulutuspalveluja. Kuva: Ville Lukka.

Veli Autti kultagalleriaan

Kuusamon Uistimen toimitusjohtaja Kimmo Korpuan puheenjohtama vuosiraati nosti myös yhden henkilön Suomalaisen kalastuksen Hall of Famen kultagalleriaan, joka sijaitsee Kotkan Maretariumissa.

Tämän huomionosoituksen sai edesmennyt perhokalastuslegenda Veli Autti, joka omalta osaltaan teki merkittävää suomalaisen perhokalastuksen kehittämis- ja edistämistyötä.

Tamperelainen Autti oli aikanaan maan tunnetuin perhokalastaja ja perhonsitoja, joka jaksoi innostaa aloittelijoita jalon harrastuksen pariin. Hänellä oli tärkeä rooli suomalaisten perhojen kehittämistyössä.