Kalastusoppaan ammattitutkintoa viime syksystä asti Paraisilla opiskellut Mikko Rukko sai opinnoistaan kimmokkeen satsata aiempaa enemmän jigikalastukseen. Se kannatti, sillä viime marraskuun alkupäivinä hänen Berkley-salakkajigiinsä iski Saaristomerellä todellinen monsteri ahveneksi.
Tämä 1,780 kiloa painanut raitapaita tuli kesken kuhankalastuksen, kun Mikko vaihtoi kaverin kehotuksesta heittosuunnan avoveden puolelta kohti rantaa. Sieltä kaverin pyytöihin oli vesikasvillisuuden seasta iskenyt muutama 200-300 gramman ahven.
”Aluksi jääräpäisesti pidin kiinni siitä, että kuha on päivän kohdekala ja jatkoin heittelyä avoveteen päin, mutta viimein kuitenkin päätin kokeilla kaverin neuvomasta paikasta. Silloin tämä suurahven tärppäsi heti ensimmäisellä heitolla. Siksi olikin hyvä, että välineet oli mitoitettu kuhankalastukseen sopiviksi”, hän selvittää.
Tuli kuin korkki ylös
Mikko ei kuitenkaan heti tajunnut, että hänellä oli kala kiinni, vaan luuli jigin jääneen kiinni ruohoon. Vasta yrittäessään nykiä sitä irti, hän tajusi kalan tarttuneen koukkuun, joka oli kuhan varalta kokoa 5/0. Siis sopivan suuruinen isolle ahvenelle.
Isoksi kyrmyniskaksi Mikko ei kuitenkaan kalaa heti noteerannut, vaan otaksui sen koon melko vaatimattomaksi. Se tuli hänen mukaansa lähes itsekseen lähemmäs eikä siiman päässä tuntunut kummoista painoakaan. Kaikki muuttui kuitenkin, kun kala saatiin lähelle venettä.
”Ikään kuin se olisi siinä vaiheessa vasta herännyt panemaan vastaan ja painui äkisti syvälle pinnan alle. Silloin päätin ottaa väsytyksen rauhallisesti ja varman päälle. Annoin kalalle niin paljon siimaa kuin se halusi viedä ja pidin painetta yllä”, hän kuvailee.
Kalan puhti loppui kuitenkin yhtä äkillisesti kuin oli alkanutkin ja se pulpahti Mikon mukaan kuin korkki yllättäen pinnalle kyljelleen. ”Siitä kaverin oli se helppo haavia veneeseen”, hän mainitsee.
Tuulista ja sangen viileää
Mikon suurahven tuli puolipilvisenä marraskuun päivänä Paraisten Hessundin salmen vesiltä. Ottipaikka oli vesikasvillisuuden peittämää rantaa, jonka pohjasta löytyy niin savea, soraa kuin hiekkaisiakin kohtia. Muodoltaan pohja on Mikon mukaan sangen tasainen.
”Veneemme alla oli vettä noin 2-2,5 metriä ja ahvenen tärppikohta oli 1-1,5 metrin syvyinen. Sää oli tuolloin sangen tuulinen ja viileä, sillä koillisesta puhalsi noin kuuden metrin sekuntivauhdilla ja puuskissa vielä kovemmin. Ilman lämpötila oli nollan tietämissä, eikä ainakaan paljoa plussan puolella. Vesi sen sijaan ei ollut vielä jäähtynyt sen viileämmäksi kuin 7-8-asteiseksi”, Mikko selvittää.
Saalista otetaan valikoiden
Mikko vapautti tämän elämänsä suurimman ahvenen punnituksen, mittauksen ja kuvaamisen jälkeen. ”Kun kala on kasvanut noin suureksi, sen on syytä saada hyvien geeniensä ansiosta jatkaa lisääntymistään”, hän perustelee.
Mikko kertoo vapauttavansa suurimman osan saamistaan kaloista. Kalan koon lisäksi hänen vapauttamispäätökseensä vaikuttaa paljon se, mikä saaliskalan kannan tila. Lisäksi hän tietenkin noudattaa lain ja asetusten määräämiä alamittoja ja kalastusrajoituksia.
”Ruokakaloja otan toki välillä valikoiden, kuten esimerkiksi sellaisia noin 250-500 gramman ahvenia. Mietin myös aina tarkkaan, valmistetaanko kaloista varmasti ruokaa. Mitään kissankaloja en vie naapuriin, vaan otan kaloja vain omaan tai lähipiirin tarpeeseen”, Mikko painottaa.
Harrastuksesta ja intohimosta ammatiksi
Mikko kertoo kalastaneensa ihan pikku pojasta asti muun muassa isoisän kanssa veneestä onkimalla. Hieman myöhemmin hän sai ensimmäisen virvelinsä ja perhokalastussetin 1990-luvun lopussa. Seuraavan vuosikymmenen alussa kalastusharrastukseen tuli pitkä tauko, mutta kipinä syttyi uudelleen seitsemisen vuotta sitten.
”Perhokalastuksesta tuli tuolloin ykköslajini ja perholla olen kalastanut monipuolisesti eri kalalajeja, kuten haukea, meri- ja järvitaimenta, siikaa, harjusta, kirjolohta sekä ahventa. Toki olen myös heittokalastanut haukea ja talvisin harrastanut ismete-kalastusta ja pilkkimistä.”
Mikko kertoo osallistuvansa joka vuosi perhokalastuksen SM-karsintoihin, joista tavoitteena olisi joskus saada finaalipaikka. Loppukilpailussa kärkipäähän sijoittuminen ei kuitenkaan ole hänestä realismia. ”Se vaatisi sellaista panostamista lajiin, ettei aika siihen riitä”, hän toteaa.
Viime syksynä Mikko aloitti kalastusoppaan ammattitutkinnon Livian Paraisten Kalatalous- ja ympäristöinstituutissa. Syykin siihen on selvä: ”Jotta harrastuksesta, elämäntavasta ja intohimosta tulisi ammatti”, hän perustelee.
Mikko Rukon 1,780 kilon suurahven
Pyyntipäivä ja -aika: 5.11.2019 klo 10.
Pyyntipaikka: Saaristomeri, Parainen, Hessundin salmi.
Viehe: Berkley Flex Cutt Shad, Väri: Green Back, Koko: 4”.
Kela: Shimano Catana 1000.
Vapa: Savagegear, Bushwhacker 6,4′ 10-30 g.
Siima: Fireline 0,12 mm.
Lisätietoja suurkaloista ja suurkalarekisteristä
Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Mikko Rukon arkisto