Muistelijat kertovat: Näin läänikohtainen viehekortti ja kalastamaan kannustava lupajärjestelmä kamppailtiin Suomeen

Kalastamaan kannustavan lupajärjestelmän saaminen Suomeen vaati vapaa-ajankalastajilta ja heidän etujärjestöiltään vuosikymmeniä kestäneen työn. Tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö jatkaa työtä kalastusoikeuksien puolesta. Kuvassa järjestön nykyinen ja edellinen toiminnanjohtaja Olli Saari (vas.) ja Markku Marttinen. Kuva: Jaana Vetikko.

Vapaa-ajankalastajat Suomessa ovat saaneet nauttia pitkään hyvin toimivasta kalastuksen lupajärjestelmästä, onginnan ja pilkinnän maksuttomasta sekä viehekalastuksen maksullisesta yleiskalastusoikeudesta. Alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet kalastajat voivat kalastaa myös vieheellä ilman maksua.

Näin ei kuitenkaan aina ole ollut, vaan tämän tilanteen saavuttaminen vaati vapaa-ajankalastajilta ja heidän järjestöiltään vuosikymmeniä kestäneen kovan työn. Sen ansiota pitkälti on esimerkiksi se, että eduskunnassa vuonna 1996 hyväksyttiin laki läänikohtaisesta viehekalastusluvasta.

Muistelijat kertovat

Vapaa-ajan Kalastaja -lehti on koonnut juttukokonaisuuden, jossa keskeisesti tässä vaikuttamistyössä kalastusoikeuksien puolesta mukana olleet muistelijat kertovat omista ja taistelutoveriensa kokemuksista kamppailuvuosien ajalta. He myös valottavat silloista vesien omistajien, poliittisten päättäjien ja hallinnon usein kielteistä suhtautumista viehekalastukseen.

Nämä muistelijat ovat Ilkka Sailo, Ilkka Mäkelä ja Markku Marttinen. Heistä Sailo työskenteli Suomen Kalamiesten Keskusliitossa kalatalouskonsulenttina vuodesta 1970 aina eläkkeelle jäämiseensä asti toimien myös liiton tiedottajana ja Kalamies-lehden toimitussihteerinä.

Mäkelä toimi Suomen Metsästäjä- ja Kalastajaliiton (1988-2003) ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (2002-2016) toiminnanjohtajana.

Marttinen puolestaan oli SVK:n toiminnanjohtaja vuodet 2017-2019. Sitä ennen hän työskenteli vuodesta 1994 muun muassa kalatalousjohtajana kymmenen vuoden ajan Uudenmaan alueellisessa kalataloushallinnossa.

Linkit juttuihin

Markku Marttinen: Maamme nykyiset yleiskalastusoikeudet eivät ole itsestäänselvyys

Ilkka Sailo: Kalastusoikeuksien värikkäät vaiheet

Markku Marttinen: Viehekalastuksen kieltorumbaa ja virkamiesten painostusta

Ilkka Mäkelä: Yleiskalastusoikeudet kannustavat kalastamaan

Ilkka Mäkelä haastattelussa

Illka Mäkelä: Minä ja yleiskalastusoikeudet

Ilkka Sailo haastattelussa