Myös Oulankajoen kalastuslupien myynti keskeytetään lämpimän veden vuoksi

Oulankajoessa elää arvokas taimenkanta, jota ei Metsähallituksen lupa-alueella 5572 saa ottaa saaliiksi. Kuva: Aku Ahlholm/Metsähallitus.

Metsähallitus on päättänyt keskeyttää kalastuslupien myynnin Kuusamon Oulankajokeen (lupa-alue 5572) perjantaista 9.7.2021 alkaen. Jokiveden lämpötilaksi on mitattu lähes 21 astetta, mikä uhkaa lohikalojen hyvinvointia. Veden ennustetaan edelleen lämpenevän.

Viikko sitten kalastuslupien myynti keskeytettiin neljään muuhun koskikohteeseen Etelä- ja Keski-Suomessa. Nyt jokivesien lämpötilat ovat kriittisellä tasolla yhä pohjoisempana.

Oulankajoesta pyydetään erityisesti harjusta ja siikaa. Vesistössä elää myös kuuluisaa Oulankajoen taimenta, jota ei kuitenkaan Metsähallituksen lupa-alueella saa ottaa saaliiksi.

Muun kalastuksen yhteydessä koukkuun voi silti tarttua myös taimenia tai alamittaisia harjuksia. Kun kalastaja vapauttaa nämä väsytyksen jälkeen, ne suurella todennäköisyydellä menehtyvät lämpöisessä vedessä.

Luvat voi siirtää myöhäisempään ajankohtaan

Metsähallitus toivoo kalastajilta vastuuta. Pyynti tulisi nyt kohdistaa kalalajeihin, jotka kestävät lämpimiä vesiä paremmin. Tällaisia ovat esimerkiksi ahven, kuha ja hauki.

Oulankajokea tai muita Metsähallituksen kohteita ei voida täysin sulkea. Metsähallitus ei voi peruuttaa yksipuolisella päätöksellä jo myönnettyjä kalastuslupia. Kalastajat voivat kuitenkin siirtää lupia myöhäisempään ajankohtaan. Siirrosta ei peritä erillistä maksua ja siirto on tehtävä ennen kalastusluvan kalastusajan alkamista.

Luvassa selkeä toimintamalli lämpimien vesien varalle

”Nämä uutiset lämpenevistä koskista näyttävät nyt toistuvan liian monena kesänä. Olemme päättäneet antaa asiakkaille lupauksen: mietimme jatkoa varten selkeän toimintamallin liian lämpimien kalavesien varalle”, eräsuunnittelija Pasi Korhonen Metsähallituksesta lupaa.

Oulankajoen lisäksi lupamyynti on aiemmin keskeytetty Viitasaaren Keihärinkoskessa ja Kolima-Keiteleen koskireitillä sekä Heinäveden Karvionkoskessa ja Virtain Kotalan koskissa.

Jo ostettujen lupien siirto:

Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 (arkisin kello 9–16) ja eraluva@)metsa.fi. Siirto on tehtävä ennen luvan alkamisajankohtaa. Ryhmäluvissa muutospyynnön voi tehdä vain lupien tilaaja ja kaikkien luvanhaltijoiden luvat muutetaan samalla kertaa.